Vanhemmuus 15.11.2022

Jaakob Rissanen sai esikoisensa 19-vuotiaana ja toinen lapsi tuli pian perään – ”Haluan olla kotona satapinnaisesti läsnä”

Tiktokkeri Jaakob Rissanen haaveili puolisonsa Ritan kanssa lapsesta jo 18-vuotiaana. Toista lasta pariskunta alkoi yrittää pian ensimmäisen syntymän jälkeen, sillä esikoisen kanssa asiat sujuivat helposti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Jaakob Rissanen

Kun on juuri ja juuri täysi-ikäistynyt, voi olla vaikea kertoa vauvahaaveista lähipiirille. Näin kävi Jaakob Rissaselle, 21, joka oli jo tovin haikaillut perheenlisäystä.

Jaakob ja hänen puolisonsa Rita Piironen, 21, ovat pitäneet yhtä yläkouluajoista asti.

He jättivät ehkäisyn pois, kun molemmat olivat päättämässä toisen asteen opintojaan.

Lue myös: Marin, 40, ja tyttären vauvoilla ikäeroa 11 kk – ”Ei tarvitse ehkä enää tehdä lisää”

Lapsia saa tulla

Jaakob ja Rita työskentelevät molemmat vaikuttajina. Jaakob lukeutuu Suomen suosituimpiin tiktokkaajiin, ja lisäksi pariskunta tekee  yhdessä videoita YouTube-kanavalleen.

Jaakobin Tiktok-tekeminen ammattimaistui koulun ollessa kesken, vaikka hän haaveili vielä joskus päätyvänsä myyntityöhön. Rita oli hakemassa samoihin aikoihin opiskelemaan.

Talvella 2019 Rita teki raskaustestin pariskunnan ensimmäisen oman kodin vessassa. Onnenkiljahduksista ei meinannut tulla loppua, kun molemmat tuijottivat testiin piirtyneitä viivoja.

Alkuun kumpikaan ei uskaltanut kertoa asiasta muille – lähipiirin kommentit jännittivät, vaikka muuten Jaakob ja Rita suhtautuivat raskauteen luottavaisin mielin.

Kun raskaus oli kestänyt neljä kuukautta, pariskunta istui päivällisellä Jaakobin vanhempien luona.

Jaakob kakisteli kurkkuaan: ”Hei tota… Meille on tulossa lapsi.”

Koko pöytäseurue hiljeni. Pian riemu repesi, ja nuorta paria onniteltiin vuolaasti.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaakob Rissanen (@jaakobrissanen) jakama julkaisu

Perheenlisäys pidettiin poissa sosiaalisesta mediasta

Pariskunta päätti ottaa kaiken irti lapsettomasta ajasta ennen vauvan syntymää. He menivät ja tekivät vapaasti vielä kun saattoivat.

– Itselläni ei ollut ennakko-odotuksia vauva-arjesta tai synnytyksestä. Päätin suhtautua kaikkeen avoimin mielin. Tajusin kuitenkin, että täytyyhän tässä pikkuisen aikuistua.

Synnytykseen 19-vuotias Jaakob ei päässyt koronarajoitusten vuoksi mukaan.

Hän kuitenkin kiiruhti sairaalaan pitelemään Iisakia heti, kun tämä oli saapunut maailmaan.

– Silloin tajusin, että meistä todellakin on tullut vanhempia. Se hetki oli mykistävän hieno.

Vaikka Jaakob Rissanen oli jakanut arkeaan sosiaalisessa mediassa koko raskausajan, hän ei kertonut tulevasta perheenlisäyksestä seuraajilleen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaakob Rissanen (@jaakobrissanen) jakama julkaisu

Jaakob ja Rita halusivat nauttia vauvakuplasta rauhassa, joten perheonnea peiteltiin vielä pari kuukautta synnytyksen jälkeenkin.

Kun vauvauutinen viimein jaettiin, tulvi pariskunnalle paljon kannustavia kommentteja. Joukossa oli myös kauhisteluja ja haukkumista, joissa tuoreiden vanhempien nuori ikä otettiin tikunnokkaan.

Ikävistä kommenteista ja kauhukuvien maalailijoista huolimatta vauva-arki oli paljon helpompaa kuin mihin pariskunta oli varautunut.

Lue myös: Sadulla on 11 lasta, vaikka aluksi vaikutti, että ei tulisi olemaan yhtäkään

Jaakob Rissanen: Toinen lapsi heti perään

Neuvolassa nuoriin vanhempiin suhtauduttiin myötämielisesti. Jaakob kävi vauvan kanssa neuvolakäynneillä siinä missä Ritakin.

Talossa metsän keskellä Pohjois-Karjalassa elämä sujui leppoisasti. Iisak oli helppo vauva, joka nukkui ja söi hyvin.

Vauvanhoito päätettiin jakaa tasapuolisesti. Pariskunta sopi, että vauva on Jaakobin vastuulla aamuyöhön, kello neljään asti, jonka jälkeen oli Ritan vahtivuoro herätä syöttämään tai valvomaan.

Rita pumppasi maitoa niin, että Jaakob saattoi hoitaa osan yösyötöistä.

Järjestely toimi niin hyvin, että pariskunta päätti toimia samoin kuopuksensa, Brunon, kanssa. Hän syntyi vain vuosi Iisakin jälkeen.

– Brunoa me yrittämällä yritimme, koska meille oli selvää, että halusimme toisen lapsen heti perään.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaakob Rissanen (@jaakobrissanen) jakama julkaisu

Puhelin menee iltaisin lentotilaan

Viime kesänä pariskunta päätti ryhtyä pyörittämään työkseen kesäkahvilaa Pohjois-Karjalassa. Sen suosio yllätti – ehkä salaisuus piili kahdessa puuhakkaassa pienessä apulaisessa, jotka häärivät kahvilatöissä isän ja äidin mukana.

Tänä syksynä Jaakob aloitti työt autokauppiaana. Myyntityö on ollut Jaakobin suuri haave. Vaikka nuori mies nauttii työstään, kaipaa hän paljon aikoja, jolloin saattoi viettää päivät tiiviisti poikiensa kanssa.

Sometöitä hän tekee edelleen, kuten Ritakin. Töistä saavuttuaan Jaakob tosin säätää puhelimensa lentotilaan ja jättää sen eteisen pöydällä.

– Haluan olla lapsille ja Ritalle läsnä satapinnaisesti silloin, kun olen kotona. Huomaan lasten käytöksestä heti, jos olen ollut poissaoleva.

Isyydessä on Jaakobin mielestä parasta seurata Iisakin ja Brunon touhuja ja asioita, joita he ylpeänä esittelevät.

Samoja asioita on myös mukava jakaa muiden perheellisten ystävien kanssa.

Jaakobin ja Ritan ystäväpiiri koostuu lähinnä kavereista, jotka viihtyvät lasten seurassa tai joilla on omia lapsia. He ovat pääsääntöisesti Jaakobia ja Ritaa vanhempia.

Se ei ole häirinnyt Jaakobia. Sen sijaan omanikäisten ystävien on joskus ollut vaikeaa tajuta, miksi viikonloppumenojen suunnittelussa lapset ja perhe ovat etusijalla.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jaakob Rissanen (@jaakobrissanen) jakama julkaisu

Nyt pariskunta on muuttanut metsän keskeltä lähemmäs palveluita, sillä tulee vielä aika, jolloin pojat aloittavat päivähoidon.

Tällä hetkellä elämä on antoisaa. Tulevaisuudessa Jaakob toivoo, että hän ja Rita saavat lisää lapsia. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä.

– Haluan, että ehdin ja jaksan olla kaikille lapsilleni läsnä yhtä paljon. Nyt on keskityttävä nauttimaan tästä hetkestä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X