Kasvatus 02.09.2021 Päivitetty 20.10.2021

Aseta lapsen lelut ja vaatteet aina lapsen korkeudelle – arkinen teko lisää turvallisuudentunnetta

Vaatteet, pehmolelut, palikat, kirjat ja hygieniatarvikkeet – onhan lapsen tavarat aseteltu kodissa hänen itsensä ulottuville?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Sanotaan, että kodin järjestys auttaa myös lapsen mielensisäisen järjestyksen ja turvallisuudentunteen rakentumista.

Lue myös: Haluatko, että lapset osallistuvat kotona siivoamiseen? Vältä nämä 6 virhettä

Mutta onko sillä niin väliä, miten tavarat kotona järjestelee?

Kyllä näyttäisi olevan. Lapsen tavaroiden olisi hyvä sijaita lapsen korkeudella niin, että lapsi yltää hänelle arjessa tärkeisiin tavaroihin ja tarvikkeisiin mahdollisimman paljon itsenäisesti.

Miksi lapsen tavaroiden sijoittelulla on väliä?

Jo taaperoiästä lähtien lapsella tulisi olla mahdollisuus löytää helposti ne tavarat, joita hän tarvitsee ja jotka ovat hänen käsissään turvallisia. Lapsi on luonnostaan utelias, ja etenkin pieniä lapsia omien tavaroiden, kuten palikoiden järjestely useimmiten kiinnostaa kovasti.

Kun lapsen tavarat on ryhmitelty käyttötarkoituksensa mukaan omiin, tarpeeksi matalalle sijoitettuihin koreihin, kaappeihin ja koukkuihin, lapsen on mahdollista havaita ja erottaa omat tavaransa helpommin. Tämä aktivoi häntä kotona niin leikkiin kuin tavaroiden laittamiseen takaisin paikoilleen.

Lue myös: Inspiraatiota lastenhuoneen sisustukseen – 8 aikaa kestävää ideaa, jotka hurmaavat asuntomessukohteissa

Lapsen ympäristön tulisi olla hänen koolleen sopivaksi mitoitettua.

Myös arkea helpottaa, kun kodin järjestys on sellainen , että lapsi voi suoriutua erilaisista askareista itsenäisesti: lapsi voi itse ripustaa pyyhkeensä koukkuun tai laittaa likaiset vaatteet pyykkikoriin.

Lapsen ympäristön tulisikin olla hänen koolleen sopivaksi mitoitettua, ja erilaisten säilytys- ja sisustusratkaisujen helppokäyttöisiä. Älä siis säilytä lapsen arjen tavaroita lipastoissa tai korkeilla hyllyillä, joihin lapsi ei itse ylety! Tämä vie häneltä mahdollisuutta osallistua omaan arkeensa.

Lapsen maailmaan sopiva järjestys on myös mielelle tärkeää: se tuo lapselle hallinnan ja turvan tunnetta. Lapsi pystyy hahmottamaan hänelle luodun kokonaisuuden, ja omista tavaroista opitaan huolehtimaan helpommin.

Koko vaatekaappi pienen lapsen ulottuvilla? Ei ihan niinkään

Kodin järjestäminen lapsen itsenäistä toimintaa tukevaksi liittyy ajatukseen, jonka mukaan lapsia kasvatetaan auttamalla heitä tekemään itse. Moni vanhempi törmääkin lapsen minä itse -tahtoon viimeistään uhmaiässä.

Lue myös: Ei tartte auttaa – Tervetuloa minä itse -vaihe

Kaikenikäisistä lapsista löytyy kuitenkin sisäistä paloa tehdä ja oppia itse. On myös tärkeää antaa lapsen yrittää omatoimisesti, vaikka tapa ei olisikaan se nopein ja helpoin.

Vanhemman tehtävä on tukea ja opastaa sekä auttaa tarvittaessa – ja tämä vaatii kieltämättä kärsivällisyyttä. Toiminta on onnistuakseen kuitenkin suhteutettava lapsen ikätasoon sopivaksi.

Lapsen tavarat tulisi sijoittaa lapsen ulottuville.

Lapsen tavarat kannattaa järjestää kotona ajatuksella, sillä järjestys vaikuttaa lapsen mahdollisuuksiin osallistua arjen toimintoihin.

Esimerkiksi näin: Koko vaatekaapin sisällön eri kausiin ja juhliin sopivine vaatteineen ei tarvitse olla pienen lapsen ulottuvilla, mutta joka päivä vaihdettavat sukat ja alusvaatteet on hyvä sijoittaa niin, että lapsi saa otettua ne itse.

Samoin kokonaisen huoneen järjestely on lapselle usein liian vaativaa, mutta erilaisten lelujen, kuten vaikka pehmolelujen kerääminen omalle paikalleen luonnistuu helpommin.

Kotona tehtävät askareet ovat sopivia, kun lapsi pystyy keskittymään niiden suorittamiseen loppuun asti.

Lähde: Eeva-Liisa Kronqvistin & Annukka Oiva-Kessin kirja Miten minusta tulee minä – opas varhaislapsuuteen (Into Kustannus, 2021).

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X