Kasvatus 24.08.2016 Päivitetty 01.03.2024

Miten auttaa lasta tekemään läksyt? 8 kysymystä ja vastausta

Onko läksyjen teko lapselle itkua ja hammasten kiristystä? Lue vinkit sujuvaan läksyjen tekoon.

Teksti
Matilda Katajamäki
Kuvat
iStock

1. Miten saada läksyjen teko sujumaan kivuttomasti?

Rutiini helpottaa läksyjen tekoa, ja sellainen kannattaakin ottaa käyttöön heti, kun koulu alkaa. Sovi yhdessä lapsen kanssa, mikä olisi hyvä aika tehdä läksyt. Se ei välttämättä ole heti koulusta tultua, mutta kuitenkin ennen kuin on liian myöhä ja väsyttää.

Läksyt olisi hyvä tehdä aina samassa paikassa. Välineiden tulisi olla saatavilla ja television ja tietokoneen kiinni.

Olisi hyvä, jos vanhempi ei joutuisi jankuttamaan läksyjen teosta. Siksi lapselle voisi laittaa vaikka kännykkähälytyksen muistuttamaan siitä.

2. Onko hyvä, jos lapsi tekee läksyt jo iltapäiväkerhossa?

Tämä voi olla hyväkin käytäntö. Se säästää perheen yhteistä ilta-aikaa, ja lapsesta voi olla mukava tehdä läksyt yhdessä kaverin kanssa.

Kannattaa kuitenkin miettiä sitä, onko kerhossa tarvittaessa apua saatavilla ja mikä on ohjaajien taitotaso.

3. Kuinka paljon vanhemman kannattaa olla mukana läksyjen teossa?

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän yleensä kaipaa vanhempien apua. Jos lapsella on oppimis- tai keskittymisvaikeuksia tai ongelmia oman toiminnan ohjauksessa, hän tarvitsee muita enemmän apua läksyjen teossa.

On hyvä osoittaa lapselle, että olet kiinnostunut hänen kouluasioistaan ja arvostat niitä. Opettaja ei aina ehdi tunnin aikana huomioida jokaista lasta riittävästi, ja vanhempien antama lisäohjaus edistää oppimista. Lapsi on koulussa itsevarmempi, kun asioita on harjoiteltu kotona.

4. Lapseni tekee läksyt täysin itsenäisesti. Onko tämä ok?

Tarkista silloin tällöin, onko läksyt todella tehty ja onko ne tehty riittävän huolellisesti. Lapset eivät aina hahmota esimerkiksi lukuläksyjä tai kielten sanaston opettelua läksyiksi.

Jos lapsi tekee läksynsä säännöllisesti hyvin, tämä on ok.

5. Kauanko läksyjä pitäisi tehdä illassa?

Suomessa on kansainvälisesti verrattuna lyhyet koulupäivät. Läksyihin voi siksi hyvin käyttää päivässä tunnin tai enemmänkin. Jos lapsi ei jaksa keskittyä pitkää aikaa yhtäjaksoisesti, läksyjä voi jakaa vaikkapa niin, että lukuläksyt luetaan yhdessä illalla.

6. Onko läksyjen määrästä yleistä ohjeistusta opettajille?

Ei ole, ja opettajat voivatkin antaa eri määriä läksyjä. Läksyjen määrä riippuu siitäkin, paljonko lapsi on ehtinyt tehdä jo koulutunnilla.

Lue myös: Mitä lapsen pitää osata mennessään kouluun?

7. En tiedä, miten koulussa nykyisin opetetaan asiat. Haittaako se?

Olisi hyvä, jos vanhemmat neuvoisivat asiat samalla tavalla kuin koulussa tai kirjassa. Opetusmenetelmistä puhutaan usein vanhempainilloissa, ja näistä voi myös kysyä opettajalta.

8. Miten saisi lapsen lukemaan kokeisiin ajoissa?

Lapsella olisi hyvä olla koulupöydällä kalenteri, johon merkitään kokeet. Aikatauluta kokeisiin lukeminen useammalle päivälle. On tärkeää, että lapsi oppii jo pienenä oikeat opiskelutekniikat – se auttaa häntä koko opiskeluajan.

Kysymyksiin vastasi erityisasiantuntija ja erityisopettaja Merja Koivisto Opetusalan ammattijärjestöstä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X