”Et sä mua määrää!” – Näin vastaat lapselle kun hän toistaa jatkuvasti samaa fraasia
Mistä lapset löytävät sen ärsyttävän lauseen, sukupolvesta seuraavaan: Et sä mua määrää! Tai bonusvanhemmalle: Et sä ole mun äiti!
Et sä mua määrää! Tämän lauseen kuulet lapsen suusta kaikkein todennäköisemmin, kun hän on 4-, 7- tai 14-vuotias.
Lapsen nokkavuus saa herkästi aikuisen sapen kiehahtamaan, ja samalla voi herätä myös huoli: Onko lapsesta kasvamassa ylimielinen, epäkunnioittava ja pitelemätön?
Lue myös: 6-vuotiaan uhma – onko normaalia, että eskarilainen kiukkuaa taas kuin taapero?
Lapsi itsenäistyy
Lapsen isottelusta ei kannata hermostua. Et sä mua määrää -vaihe liittyy lapsen itsenäistymiseen.
Kun lapsi itsenäistyy vanhemmistaan, se herättää epämukavia tuntemuksia niin lapsessa kuin vanhemmissakin.
Et sä mua määrää -tokaisun saa useimmiten kuulla vanhempi, jonka huolenpito ja välittäminen on voimakasta. Välittävän ja suojelevan aikuisen otteesta pyristellään irti jostain ihmeen syystä juuri noilla sanoilla.
Itsenäistymisvaiheet herättävät lapsessa voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita.
Lue myös: Jos lapsi kiukuttelee ennen nukkumaanmenoa, syy voi olla iltarutiineissa
Lapsen mielessä saattaa jyllätä samanaikaisesti uhmaa ja epävarmuutta, kiukkua ja kaipausta, intoa ja turhautumista. Ristiriitaiset tunteet purkautuvat usein itkuna ja aggressiona.
Lapsi tahtoisi jo mennä, osata ja päättää itse. Aikuinen on lapselle raivostuttavan lämmin ja pehmeä suojamuuri, joka tulee pysäyttämään seikkailun.
Ole luja, mutta rauhallinen
Itsenäistyvä lapsi tarvitsee tielleen lujan ja rauhallisen aikuisen. Aikuisen, joka tajuaa, että ”et sä mua määrää” tarkoittaa samaa kuin ”päästä musta irti”. Älä ole mulle aikuinen – ja ole kuitenkin.
Mitä aikuinen vastaa lapsen isotteluun – sillä on suuri merkitys lapsen turvallisuuden tunteen kannalta. Lapsi ei välttämättä halua, mutta tarvitsee aikuiselta vastauksen ja vastuksen: Ole turvassa, minä pidän sinusta huolta.
Jaa oma kokemuksesi