Kasvatus 05.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

Hollantilaislapset ovat maailman onnellisimpia – Nämä 5 asiaa kannattaa oppia hollantilaisesta kasvatuksesta

Hollantilaislapset ovat maailman onnellisimpia, ainakin YK:n lastenjärjestö UNICEF:in teettämän tutkimuksen mukaan. Mikä on hollantilaisen lastenkasvatuksen salaisuus?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock ja Elma Coetzee / Siltala

Hollannissa perheen perustaneet Rina Mae Acosta ja Michele Hutchison ovat tarkastelleet hollantilaisen lastenkasvatuksen piirteitä oman äitiytensä kautta jo pitkään. Hollantilainen kasvatus on osoittautunut naisten mielestä niin toimivaksi, että he päättivät kirjoittaa aiheesta kirjan. Acosta on syntyjään amerikkalainen ja Hutchison brittiläinen.

Maailman onnellisimmat lapset – Kasvatus hollantilaisittain -kirjassa naiset avaavat hollantilaisen vanhemmuuden periaatteita.

Nämä 5 asiaa voisimme oppia hollantilaisilta:

1. Vauva ei tarvitse valtavaa määrää viihdykkeitä

Lepo, puhtaus ja säännöllisyys ovat hollantilaisen vauvanhoidon kulmakivet. Pienet vauvat tarvitsevat ennen kaikkea tuttuja rutiineja ja rauhallisen ympäristön, jossa he voivat tuntea olevansa turvassa.

Vanhemmat usein kuvittelevat, että vauvat tarvitsevat valtavasti erilaisia viihdykkeitä ja harrastuksia. Vastasyntyneille ja pienille vauvoille maailma heidän ympärillään on kuitenkin jo itsessään niin kiinnostava, etteivät he sen lisäksi tarvitse runsasta määrää erilaisia ärsykkeitä.

Vauvojen uniongelmat ja itkuisuus voivat johtua siitäkin, että vauvat ovat jatkuvasti ylistimuloituja. Heidän ympärillään tapahtuu niin paljon, että nukahtaminen voi olla vaikeaa. Vanhempien kannattaakin panostaa säännölliseen rytmiin ja ennustettavuuteen, koska ne auttavat vauvaa nukkumaan.

2. Anna lapsen leikkiä

Leikki on lapsen työtä. Anna lapsesi keskittyä leikkimiseen sen sijaan, että koettaisit opettaa hänelle monimutkaisia taitoja liian varhain. Lapsen ei tarvitse vielä 2-vuotiaana omaksua aakkosia. Siinä vaiheessa riittää, että lapsi leikkii ja tutkii ympäristöään.

Taaperoikäiselle lapselle on tärkeää, että hän oppii leikkimään yhdessä ikätovereidensa kanssa, solmimaan kaverisuhteita ja käyttäytymään ystävällisesti toisia kohtaan. Siksi on tärkeää, että lasta viedään paikkoihin, joissa hän voi leikkiä toisten lasten kanssa ja harjoitella sosiaalisia taitoja.

Leikin merkitys: Tunnista leikin 5 lajia ja tue lastasi

3. Uhmakohtaukset kuuluvat lapsen kasvuun

Vanhemman ei tarvitse hävetä ruokakaupan lattialle heittäytyvää uhmaikäistä. Hollantilaiset tietävät, että lapsen kiukku kuuluu asiaan eikä kyse ole siitä, että kiukkukohtauksen saaneen lapsen vanhemmat eivät osaisi kontrolloida tai kasvattaa lastaan. Useimmiten kiukuttelu johtuu väsymyksestä tai liiallisesta viriketulvasta.

Kiukuttelu on lapsen keino purkaa turhautumistaan. Lapsi ei kapinoi tahallaan, vaan hän ei vain pysty käsittelemään kaikkea ympärillään tapahtuvaa. Hollantilaisvanhemmat eivät syyllistä toisiaan, vaan hyväksyvät lapsen kiukun osaksi elämää.

4. Suhtaudu rennommin vanhemmuuteen

Muista, että vanhemmuutta ei tarvitse suorittaa. Sinun ei tarvitse olla täydellinen äiti, vaan riittää, että teet asiat niin hyvin kuin pystyt.

Lastaan voi hoitaa hyvin hieman rennommallakin asenteella. On tärkeää luottaa itseensä ja siihen, että on tarpeeksi hyvä vanhempi lapselleen.

Tara Lange: ”Rentoutukaa äidit, voitte paremmin”

5. Lapsi ei ole minikokoinen aikuinen

Vanhemmat kuvittelevat liian usein, että heidän lapsensa ovat kuin pienikokoisia aikuisia. Lasta kohtaan saattaa olla epärealistisia odotuksia ja ihmetellään esimerkiksi sitä, ettei pieni lapsi malta istua illallispöydässä pitkään paikallaan.

Muista antaa lapsesi olla lapsi. Se ei tarkoita pilalle hemmottelua, vaan sitä, että antaa lapsen olla oma itsensä. Olemme lapsia vain kerran, aikuisia saamme olla koko loppuelämämme.

hollantilaiset kasvattajat

Michele Hutchison ja Rina Mae Acosta kokosivat kirjan, joka kertoo hollantilaisen kasvatuksen periaatteista.

Lue myös:

Anna lapselle tilaa kasvaa, älä suorita vanhemmuutta

Tunnista lapsesi temperamentti ja kasvata häntä oikein

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X