Kasvatus 19.02.2023

Kun lapsi yrittää keskeyttää puheesi, kokeile tätä nerokasta käsielettä – toimintaterapeutit vinkkaavat

Tällä vinkillä lapsi voi hiljalleen oppia itsesäätelytaitoa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Niin päivähoidossa kuin kotonakin lapselle saattaa tulla palava tarve kertoa oma asiansa juuri, kun aikuisella on juttu kesken esimerkiksi puolison tai päiväkodinn työntekijän kanssa.

Lapsi ei millään malttaisi odottaa, mutta aikuisen olisi tärkeää saada sanotuksi oma asiansa loppuun. Toisaalta lapsen olisi hyvä myös opetella, että toisen puhuessa ei voi vain huutaa päälle.

Suositun ”Toimintaterapeutit”-somekanavan perustaneet ammattilaiset kertovat Kaksplussalle, mikä yksinkertainen ele voi auttaa lasta opettelemaan itsesäätelyä ja oman puheenvuoron odottamista.

Kun lapsi säntää aikuisen luokse, voi lapsen opastaa laittamaan kätensä huomion pyytämiseksi esimerkiksi aikuisen jalalle. Aikuinen voi siirtää kätensä lapsen käden päälle merkiksi siitä, että on huomioinut lapsen toiveen kontaktista.

Näin lapsi tietää, että aikuinen on tietoinen lapsen halusta saada kertoa asiansa ja malttaa odottaa paremmin omaa suunvuoroaan.

Kun aikuinen on saanut käytyä oman keskustelunsa, voi hän laskeutua lapsen tasolle, antaa tälle huomionsa ja kuunnella sitten lapsen asian. Tämä toimii myös kiitoksena siitä, että lapsi on malttanut odottaa omaa suunvuoroaan.

Oheisella videolla toimintaterapeutti näyttää, miten vinkki käytännössä toteutetaan.

Mitä jos vinkki ei toimi?

Toimintaterapeutit vastaavat:

Tämä on yksi vinkki itsesäätelytaitojen harjoittelemiseen, eikä valitettavasti toimi kaikilla.

Harjoitteluvaiheessa lapsella saattaa ääni nousta, ja näissä tilanteissa aikuinen ohjaa lasta toimimaan sovitulla tavalla.

Aikuisen on huomioitava lapsen tarve, ikä ja kehitys sekä muokattava omaa ohjaustaan näihin perustuen. Aikuinen voi tarvittaessa keskeyttää puheensa muistuttaakseen lapselle vuoronsa odottamisesta.

Toiset lapset kaipaavat enemmän huomiota, jolloin aikuisen tulee tehdä hyvin selväksi, että hän on huomioinut lapsen ja tästä muistuttamassa on aikuisen oma käsi.

Lapsi oppii pikkuhiljaa, kun aikuinen toimii johdonmukaisesti tiettyä tapaa käyttäen.

Lue myös: Riehaantuvatko lapset nukkumaan mennessä? Näillä yksinkertaisilla kikoilla tilannetta voi helpottaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X