Kasvatus 27.07.2018 Päivitetty 29.01.2021

Lapseni kaveri käyttäytyy huonosti ja näpistää leluja, kuinka sen saa loppumaan?

Mitä tehdä, jos 5-vuotiaan lapsen kaveri käyttäytyy huonosti kyläilyn aikana ja saattaa myös näpistellä leluja? Entä kuinka ottaa asia esille lapsen vanhempien kanssa? Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa lukijan kiperään kysymykseen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
2 kommenttia

5-vuotiaalla lapsellani on ystävä, joka pyrkii hyötymään kaikin tavoin kyläilystä. Heti tullessaan hän pyytää herkkuja. Hän on pyytänyt lapseltani myös leluja. Nyt valvon, että hän ei ota niitä, mutta epäilen, että hän näpistää leluja. Viimeksi hän piilotteli jotain taskussaan, kun lähti pois. En halunnut tarkistaa taskujen sisältöä, mutta minulle jäi ikävä tunne. En tiedä, miten ottaisin asian puheeksi lapsen vanhempien kanssa. Nyt pyrin vain siihen, ettei kyläilyjä olisi kovin usein.

Väestöliiton psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Kirjeessä kuvattu tilanne on hankala, mutta on hienoa, että vanhempi on huomannut asian. Ystävän toiminta on harmillista ja surullista. Tämä voi jopa kertoa siitä, että lapsella tai hänen perheellään ei välttämättä ole kaikki asiat aivan hyvin.

Toisaalta, joskus lapset voivat käyttäytyä näin hakeakseen huomiota. Tilannetta kannattaa seurata ja olla läsnä ja tukena. Omalle lapselle voi etukäteen sanoa, että leikkikerroilla ei tarjoilla herkkuja. Mikäli lapsen ystävä pyytää herkkuja, voi lapsille kertoa yhteisesti, että niitä ei ole tarjolla.

Kyläilyjen välttely on ikävä asia lapsille, jos he ovat kokeneet leikit mieluisiksi. Lapsen on mahdotonta ymmärtää, miksei ystävä saa tulla enää leikkimään. Ensimmäinen askel voisi olla se, että pyydä ystävän vanhempaa kahville, kun hän tuo lastaan leikkimään. Näin voit seurata, tekeekö lapsi samaa, kun oma vanhempi on paikalla.

Puhu suoraan ja rakentavasti

Jos tekee, asiasta voi olla helpompi puhua. Jos ei, olisi silti hyvä ottaa asia puheeksi. Lapsen käytöksestä puhuminen voi olla vaikeaa, noloakin, mutta se kannattaa tehdä rehellisesti ja rakentavalla tavalla sekä neutraalisti syyttelemättä. On hyvä myös huolehtia, etteivät lapset ole kuulolla.

Tilanne voi olla perheelle tuttu, ja he saattavat olla neuvottomia, miten toimia. Tällöin vanhemmat voivat yhdessä jutella lapsille ja muistuttaa, miten puolin ja toisin kylässä käyttäydytään. Nämä asiat ovat opeteltavia asioita, joissa lapset tarvitsevat meidän aikuisten ohjausta, opastusta ja tukea.

väestöliiton psykologi suvi laruPsykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Kommentit (2)

Minulla oli aikanaan kaveri joka näpisti ja se loppui kun kerran äiti yhytti hänet kotiin lähdössä minun lelujani mukanaan. Asia käsiteltiin tuota lasta opastaen ja keskustellen siitä että varastaa ei saa. Mitään porttikieltoa. Kyllä vaan silloin 40v sitten käytiin kavereiden kodeissa sisällä leikkimässä ulkoleikkien ohella.

Kyllä taas tehdään asia vaikeaksi. Porttikielto puoleksi vuodeksi. Sama jos toistuu niin taas. Ennen lapset eivät päässeet ollenkaan toisille sisään leikkimään. Ei siitä draumoja tullut. Nyky lapset liikkuu ja ulkoilee muutenkin vähän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X