Kasvatus 07.12.2018 Päivitetty 14.08.2019

Lapseni nakuilee kaikkialla, mitä teen? Psykologi vastaa

Kotona perheen kesken voi välillä nakuillakin, mutta mitä tehdä, kun lapsi heittää vaatteensa pois myös vieraiden aikana ja jopa kylässä?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys: Meidän nelivuotiaamme ei pidä vaatteista. Hän riipaisee mahdollisimman vähälle vaatteelle itsensä aina kun mahdollista. Lapsi nakuilee, olimme sitten kotona tai kylässä ystävien luona. Olen yrittänyt sanoa, että paita ja housut pidetään jalassa, kun ollaan vieraisilla, mutta ohjeet tuntuvat unohtuvan, jos on kuuma. Miten saisin meidän nakupellen pitämään edes jotain päällään, edes kyläillessä?

Väestöliiton psykoterapeutti, psykologi Suvi Laru vastaa: Yksi lapsuuden perustehtävistä on ottaa oma keho haltuun. Lapsi oppii, miten keho toimii ja miltä se tuntuu. Jokainen lapsi on omanlaisensa ja jokaisella on myös omanlaiset keholliset tuntemukset, aivan kuin omanlainen temperamentti ja luonne.

Lapsi voi kokea helposti kuumuutta kehossa, vaikka vanhempi itse kokisi helposti kylmyyttä ja päinvastoin. Lapsi tarvitsee siis aikuisen tukea ja ymmärrystä kehonsa ja sen tuntemusten hahmottamiseen ja ymmärtämiseen.

Estoton lapsi hämmentää

Pienet lapset ovat estottomia ja tämä voi meitä aikuisia hämmentää. Meidän tulee aikuisina muistaa oma toimintamme, että emme hämmentävissä tilanteissa ole liian tuomitsevia, puheissamme, ilmeissä ja äänensävyissä, vaan koetamme toimia rauhassa ja lasta tukien. Lapsen kanssa tulee rauhassa jutella nakuiluun liittyvistä asioita.

Kyse on normaalista tapakasvatuksesta eli siitä, kuinka opetamme ja autamme lapsiamme toimimaan erilaisissa tilanteissa. Aikuisen on tärkeää olla paheksumatta lapsen halua riisua itseään nakupelleksi, mutta tehtävänä on opettaa, missä ympäristössä ja milloin se on ja ei ole mahdollista.

Kaikelle on aikansa ja paikkansa

Pääsääntöisesti nakuilu ei ole julkisilla paikoilla eikä kylässä soveliasta, aivan kuten ei ruokapöydässäkään kaiveta nenää ja kaasut päästetään kehosta ulos vessakäynnin yhteydessä. Lapsen kanssa voi yhdessä alkaa miettimään, mitkä asiat vaikuttavat siihen, että hän mieluiten heittää kotona ja kylässä vaatteet pois.

Onko lapsella liikaa vaatteita päällä? Tuntuvatko vaatteet hänestä epämukavilta? Ovatko vanhemmat kokeilleet leikata vaatteista laput pois, tai käyttää saumattomia, joustavia puuvillaisia vaatteita?

Joskus pienetkin hankaumat tai laput tuntuvat lapsesta häiritseviltä ja kutittavilta. Voiko lapsi lähtiessä valita ne sisävaatteet, joissa hänen on mieluisaa olla ja joista sovitaan, että hän on kylässä ne yllään? Vai toimisiko mukavasta materiaalista valmistettu, lapselle mieluisa ”supersankariasu”?

Yhteiset säännöt nakuiluun

Perheessä kannattaa sopia yhteiset säännöt. Voisiko kotona nakuilla ja kylässä vieraillessa sovitaan, että vaatteet ovat päällä? Tai kuumalla ilmalla täytyy olla edes alushousut ja paita päällä?

Lapsen kanssa voi piirtämällä harjoitella asiaa. Aikuinen piirtää aikuisia ja lapsia hahmoina ja lapsi saa värittää heille sopivia vaatteita, kun ollaan kylässä, ulkoilemassa, mummolassa, rannalla, metsässä, kotona syömässä tai leikkimässä, tai kotona saunassa tai suihkussa. Lapsi värittää mieleisensä vaatteet hahmolle aikuisen jutellessa mitähän kenelläkin voisi kussakin tilanteessa olla päällään.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X