Lapsi kaivaa koko ajan nenää, mitä teen? Perheterapeutti vastaa
Mitä tehdä, jos lapsi kaivaa koko ajan nenäänsä? Entä miten ohjata lasta pois muistakin rumista tavoista, kuten röyhtäilystä ja paukuttelusta? Perheterapeutti Essi Juvakka neuvoo.
”Poikamme on nyt 2,5-vuotias. Ongelmana on nenän kaivaminen. Hän kaivaa nenää niin, että verta alkaa vuotaa. Hän tekee sitä tosi tiheästi pitkin päivää, hakiessaan huomiota, nukkumaan mennessään ja keskittyessään johonkin. Mikä neuvoksi?
Missä iässä yleensäkin lasta kannattaa ruveta kieltämään nenän kaivamisesta, röyhtäilystä, paukuttelusta ja muista ”rumista tavoista”? Koska lapsi ymmärtää, mitkä ovat huonoja tapoja? Miten ojentaminen kannattaa tehdä, ja entä jos lapsi rupeaa hakemaan huomiota kielletyllä toiminnalla?”
Essi Juvakka vastaa: Lapselle saattaa muodostua huonoja tapoja, jotka hankaloittavat hänen elämäänsä, kun niitä tekee toistuvasti. Luultavasti pienen poikasi nenän sisälle on muodostunut kaivamisen seurauksena iso klöntti kuivunutta verta ja hänellä on aina suuri kiusaus repiä se uudelleen irti, koska todennäköisesti se vaivaa ja ehkä kutittaakin häntä.
Muista suhtautua nenän kaivamiseen ilman suuria tunteita. Lasta ei kannata torua siitä voimakkaasti. Ota lapsi mieluummin syliin ja kerro rauhallisesti kerta toisensa jälkeen, miksi niin ei kannata tehdä.
Keskustele: Miten lopettaa lapsen nenän kaivuu?
Mieti, miksi lapsi hakee huomiota
Mietit, hakeeko poikasi huomiota tällä tekemisellään, koska taatusti hän on huomannut, että et tykkää siitä. Tämä on toki mahdollista, sillä lapsi hakee huomiota keinolla millä hyvänsä: jos hän ei koe saavansa sitä positiivisilla tekemisillä, hän siirtyy myös vähemmän toivottuihin tekemisiin.
Mielestäni sinun ei kuitenkaan kannata lähteä etsimään ensimmäisenä syytä siitä, että olisit huomioinut lastasi liian vähän. Ennemminkin nenän kaivamisesta on nyt tullut tapa, josta olisi hyvä päästä irti.
Lue myös: Taaperon uhmaikä koettelee hermoja, miten toimia?
Palkintoruudukko avuksi
Poikasi on vielä hyvin pieni, joten ohjeiden ja neuvojen perillemeno ei ole aina kovin taattua. Ennemminkin suosittelen nyt lähtemään positiivisesta suunnasta.
Voisit miettiä, mikä on poikasi mielestä mukava ja tavoittelemisen arvoinen asia: ehkä se voisi olla uusi kuormuri hiekkaleikkeihin tai meno vanhemman kanssa yhdessä jäätelölle. Voisitte laittaa jääkaapin oveen 10 kohdan ruudukon, josta täyttäisitte yhdessä piirtäen joka päivä yhden ruudun, kun verta ei ole tullut ollenkaan. Ja kun ruudukko on täynnä, toteutatte sen, mitä sovitte.
Tämän ohella voit hienovaraisesti välillä muistutella, ettei nenää kannata kaivaa. Väliin mahtuu varmasti myös niitä päiviä, jolloin nenän kaivamista tapahtuu ja silloin ruutua ei piirrettäisi täyteen, mutta jo 10 päivän aikana tapa voi unohtua aikalailla.
Koska verta kuitenkin tulee nyt nenästä usein ja ehkä myös suuria määriä, nenä olisi hyvä tarkastaa lääkärillä. Hyvin pienellä operaatiolla helposti vuotava suoni saadaan poltettua siten, ettei klönttiä enää muodostu samalla tavalla ja näin tarve kaivamiseen myös vähenee.
Lue myös: 9 kasvatuskeinoa, jotka oikeasti toimivat
Anna lapselle hyvä malli
”Rumien tapojen” osalta oppia tapahtuu pikkuhiljaa. Kun lapsi niitä tekee, kerro, että eivät aikuisetkaan esimerkiksi paukuttele peppuaan kuin vessassa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että vielä moni alakoululainen harjoittelee näitä taitoja, eikä ole tavatonta, että esikoululainen vetää housut kinttuihin heti olohuoneessa ja juoksee peppu paljaana kiireesti vessaan.
Aikuisen on siis jaksettava vain olla kärsivällinen ja toistaa samoja asioita moneen kertaan. Itse olemme myös tärkeimpiä malleja hyvän käytöksen kanssa.
Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti sekä kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.
Lue myös Essin muut neuvot:
Voiko arkaa lasta patistaa?
Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?
Jaa oma kokemuksesi