Lukekaa, leipokaa ja haaveilkaa – 8 yksinkertaista tapaa, joilla tuet lapsen luovuutta
Lapsen luovuuden tukeminen ei vaadi maksullisia taideharrastuksia ja muotileluja. Listasimme helpot ja edulliset keinot, jotka ruokkivat lapsen luovuutta. Anna pikkuihmiselle rauhallista haaveiluaikaa, äläkä ratko kaikkia pulmia hänen puolestaan.
Lapsestasi voi kehittyä perheen Pelle Peloton tai loistava piirtäjä ilman tiedeleirejä ja taidekursseja. Nämä lapsen luovuutta ruokkivat vinkit on helppo toteuttaa, eivätkä ne yleensä maksa mitään:
1. Anna lapselle vapaata haaveiluaikaa
Aikuisen oivallukset syntyvät usein rentoutuneena ja yllättävissä tilanteissa: saunan lauteilla tai kädet taikinassa. Sama pätee myös lapsiin. Rauhallinen puuhastelu ja maailman tutkiminen omaan tahtiin ruokkii lapsen mielikuvitusta usein enemmän kuin ohjattu toiminta.
Järjestä lapselle päivittäin rauhallista aikaa, jonka hän saa käyttää oman mielensä mukaan. Vaikka lapsi olisi innostunut harrastuksistaan, jokaista iltaa ei kannata täyttää menoilla. Haaveilu, laiskottelu ja pieni kyllästyminen synnyttävät lapsessa oivalluksia ja halun oppia.
Aikuisen kannattaa varata joutoaikaa myös itselleen. Rentoutuneena pystyt suhtautumaan lapseen lempeämmin ja rohkaisevammin. Hyväksyvä ilmapiiri taas lisää hänen uskallustaan kokeilla asioita.
Lue myös: Milloin lapsella on liikaa harrastuksia? 16 neuvoa vanhemmille
2. Älä ratko ongelmaa heti lapsen puolesta
Yritykset, erehdykset ja kokeilut parantavat lapsen ongelmanratkaisukykyä. Vaikka pulma, jonka parissa lapsi askartelee, olisi sinulle helppo, malta itsesi äläkä ratkaise sitä heti hänen puolestaan.
Anna lapsen yrittää, äläkä pelkää hänen turhautumistaan tai kiukuttelua. Voit antaa lapselle vihjeitä, mutta anna hänen käyttää omia hoksottimiaan mahdollisimman pitkään.
Lue myös: Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin lievität kontrollointia
3. Vastaa lapsen kysymykseen kysymyksellä
Leikki- ja kouluikäiset ovat ahkeria kyselijöitä. Kysymyksiä on paljon, ja ne ovat joskus uskomattoman hassuja, outoja ja mielikuvituksellisia. Kysymystulvaan vastailu voi kuitenkin väsyttää vanhemman.
Aikuisen ei kuitenkaan tarvitse vastata lapsen jokaiseen kysymykseen. Esitä sen sijaan rohkaiseva vastakysymys, kuten ”mitä itse luulet” tai ”mitä sinä tekisit tässä tilanteessa”.
Vastaamalla ilmaiset lapselle, että olet kiinnostunut hänestä. Samalla rohkaiset häntä käyttämään ongelmanratkaisukykyään. Voit kertoa lopuksi oikean vastauksen, mutta motivoi lasta ensin itsenäiseen ajatteluun.
Lue myös: ”Mihin paha mieli menee?” Miten vastaisit näihin lasten filosofisiin kysymyksiin?
4. Järjestä lapselle oma paikka
Mahdollisuus rauhoittumiseen ja keskittymiseen luovat hedelmällisen maaperän luovuudelle. On tärkeää, että lapsella on kodissa paikka, jossa hän voi keskittyä omiin puuhiinsa.
Vaikka lapsella ei olisi omaa huonetta, voit järjestää askartelupöydän ja nurkan, jotka on pyhitetty hänelle. Hanki lapsen omaan paikkaan esimerkiksi piirustus- ja askarteluvälineitä, pelejä ja kirjoja.
Kunnioita lapsen tilaa ja hänen tavaroitaan. Älä tuhoa kivikokoelmia, älä pengo lapsen laatikoita tai luovuta hänen tilaansa muille ilman lupaa. Oman sopen pitää tuntua turvalliselta paikalta, jossa lapsi voi tehdä juuri sitä, mistä hän pitää.
5. Älä pelkää sotkua
Luovuuden kehittyminen edellyttää sitä, että lapsi saa sotata ja silputa. Sotkut pitää siivota lopuksi, mutta lapsen tekemisiä ei saa keskeyttää jatkuvalla liasta varoittelulla ja valittamisella.
Mieti murujen ja roiskeiden sijaan sitä, mitä materiaaleja lapsi voi hyödyntää leikeissään. Kerätkää käpyjä, sammalta ja lehtiä, joita hän voi käyttää askartelussa. Luovuus ei vaadi kalliita muotileluja, vaan pesty jugurttipurkki ja vesivärit riittävät.
Muista, että lapsi oppii siisteyttä harjoittelemalla. Älä kauhistele likaa, vaan tee siivoamisesta leikin osa. Lapsi kokee ylpeyttä huomatessaan, että hän osaa huolehtia tavaroistaan ja ympäristöstään.
6. Ruoki lapsen aisteja
Tuoksut, maut ja tuntemukset saavat mielikuvituksen virtaamaan. Rohkaise lasta käyttämään aistejaan. Kun leivotte, ihmetelkää taikinan pehmeyttä ja muovailkaa hassuja pullia. Kun käytte kävelyllä, kysele lapselta, minkä värisiä syksyn lehdet ovat, ja mitä tuoksuja hän haistaa tuulessa.
Lue myös: Tutustuta lapsi makujen maailmaan – maistelun 5 steppiä
7. Käykää kulttuurikohteissa
Kirjastot, lastenkulttuurikeskukset ja museot ovat edullinen tapa istuttaa lapseen kulttuuri-innostus. Anna lapsen tutkia ympäristöä, ja rohkaise häntä tekemään havaintoja ja kertomaan niistä.
Abstrakti taideteos, joka voi olla aikuisen silmissä käsittämätön, voi olla lapsen silmissä elefantti tai banaani. Älä korjaa lapsen havaintoja, vaan anna hänen nähdä norsu siinä, missä sinä näet punaisen pallon.
8. Lue lapselle
Lukeminen ei maksa mitään, vaan se vaatii vain aikaasi ja keskittymistäsi. Lapselle lukemisella on tutkitusti lukuisia positiivisia vaikutuksia. Lukeminen opettaa empaattisuutta sekä vahvistaa luovuutta ja kekseliäisyyttä.
Lue siis lapselle päivittäin edes pieni hetki. Rohkaise hänen mielikuvitustaan, ja pyydä häntä keksimään tarinalle jatkoa tai vaihtoehtoisia loppuja.
Lue myös: Lapselle lukeminen voi tehdä hänestä menestyjän – 5 syytä lukea iltasatu
Lähteet: Lukukeskus, PsychCentral, Parents
Jaa oma kokemuksesi