Miten puhua teinille seksistä? Seksologi: ”Yökyläilykielto ei estä seksin harrastamista”
Kasvattajalta kysytään taitoa ja herkkyyttä käsitellä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita teini-ikäisen kanssa. Utelu ja nuuskiminen ei kannata, vaan tärkeintä on olla läsnä ja kuulolla, kun nuori haluaa jutella.
Murrosiässä nuori alkaa kiinnostua yhä enemmän seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Myös vanhemmalle nuoren murrosikä on mullistava hetki — kasvattajalta kysytäänkin taitoa ja herkkyyttä kohdata suurten pohdintojen kanssa kamppaileva teini-ikäinen. Jokaisen aikuisen tehtävä on auttaa nuorta vahvistamaan käsitystä omasta seksuaalisuudestaan, sukupuolestaan, kehostaan, seksuaalisesta identiteetistä ja seksuaalisesta minäkuvasta.
Väestöliiton terapiapalveluiden seksologi Tarja Santalahti toivoo, että aikuinen osaisi iloita siitä, että lapsi kehittyy normaalisti ja kiinnostuu myös seksistä ja seksuaalisuudestaan.
— Vanhemman on hyvä muistaa myös se, ettei hän voi elää lapsensa puolesta; nuori tekee omia valintojaan, mutta hänellä ei ole välttämättä niihin riittävästi tietoa. Vanhemman on hyvä lähteä tiedustelemaan nuorelta kunnioittavasti, ei nuuskien, mitä hän seksistä ja seksuaalisuudesta ylipäätään tietää. Mitä ne merkitsevät nuoren elämässä vai merkitsevätkö mitään? Tärkeintä on, että nuori tietää, että aikuinen on läsnä ja kuulolla, kun hän haluaa jutella.
Yökyläpäätökset tehdään yhdessä
Seurustelun myötä myös yökyläilyt kumppanin luona tulevat ajankohtaisiksi. Pitääkö nuori päästää yöksi seurustelukumppanin luokse mukisematta? Entä jos teinin sängystä löytyy aamulla kutsumaton vieras?
— Selvää on, että yökyläilystä päättävät aina vanhemmat. Kun puhun monikossa, tarkoitan sekä teinin että teinin seurustelukumppanin vanhempia. Heidän kannattaa olla toisiinsa yhteydessä, koska perheissä on aina erilaisia pelisääntöjä ja arvoja, Santalahti kertoo.
Santalahti tunnistaa vanhempien huolen yökyläilykieltojen takana: mitä jos ne tekee muutakin kuin nukkuvat?
— Eihän yökyläily tarkoita teineillä automaattisesti sitä, että seksiä harrastettaisiin. Ja jos vanhempi kuvittelee, että estämällä teinin yökyläilyn saa myös estettyä seksin, se on harhakuvitelma. Nuoret kyllä löytävät paikan mistä tahansa, jos seksiä halutaan harrastaa.
Vanhempien käsitykset ajan tasalle
Jotta seksuaalikasvatus auttaisi ja tukisi nuoren kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla, jokaisen kasvattajan tulisi pohtia myös omaa suhdettaan seksuaalisuuteen ja sukupuoleen. Tiedostamattomat asenteet voivat vaikuttaa siihen, mitä ja miten nuorelle seksistä opettaa.
— Välillä tuntuu siltä, että vanhemmat pitäytyvät paljon siinä, millaista seksi on ollut omassa nuoruudessa. Käsitys ei välttämättä vastaa enää nykypäivää. Omille ajatuksilleen tulee olla rehellinen, ja on hyvä tunnistaa, miten ne ovat vaikuttaneet elämään. Vanhemman kannattaa miettiä, haluaako hän todella samaa lapselleen, Santalahti sanoo.
Yksi keino päivittää omat käsitykset nykypäivään on tutustua teinin kavereihin — vaikka kutsumalla heidät kylään. Vanhempi voi halutessaan muistuttaa nuoria esimerkiksi ehkäisystä, mutta rakastavalla ja kannustavalla tavalla.
— On tärkeintä, että lapselle välittyy tunne siitä, että vanhempi rakastaa ja arvostaa häntä, ja toivoo samaa arvostusta myös teinin seurustelukumppanilta. Seksuaalisuus ja seksi ovat myönteisiä ja hyviä asioita elämässä, ja niistä on lupa nauttia.
Lähteenä käytettiin Duodecimin tuottamaa Koulun terveyskirjastoa.
Kustannus Oy Duodecimin tuottama Koulun terveyskirjasto tukee nuorten terveys- ja elämäntaitojen oppimista. Lähtökohtana on avoin ja nuorta arvostava kohtaaminen eri aiheiden tiimoilta. Sisältö tukee monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutusta yli oppiainerajojen ja se on tarkoitettu 13–19-vuotiaiden nuorten kanssa käytettäväksi. Palvelu on avattu vapaaseen käyttöön lukuvuosiksi 2017–2020.
Jaa oma kokemuksesi