Kasvatus 14.08.2016 Päivitetty 26.06.2023

Näin vähennät lapsen mustasukkaisuutta tulevasta vauvasta – 10 vinkkiä

Uusi vauva tulossa? Sisarusten välille syntyy helposti kateutta, kun sylipaikka siirtyy vanhemmalta nuoremmalle. Miten valmistaa lapsi uuden sisaruksen tuloon ja miten vahvistaa heidän välistä suhdettaan? Kokosimme kymmenen vinkkiä.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
iStock

Miltä tuntuisi, jos puoliso toisi uuden kumppanin sänkyynne? Yhtä pahalta saattaa tuntua isommasta lapsesta, kun taloon tulee vauva. Miten helpottaa esikoisen oloa?

Itse asiassa olisi outoa, jos isosisarus ei kiukuttelisi ollenkaan, kun kotiin tulee kilpailija. Mustasukkaisuus pukkaa pintaan, kun vauva vaatii koko ajan vanhempien huomiota.

Kiukku on terve reaktio, ja usein asiantuntijat sanovatkin olevansa enemmän huolissaan lapsesta, joka ei vaikuta lainkaan mustasukkaiselta: usein tyynen pinnan alla vellovat vaikeat tunteet.

Mustasukkaisuutta lieventää vauvan tuloon valmistautuminen ja sisarusten tasapuolinen kohteleminen. Näiden kymmenen vinkin avulla rakennat vakaata alustaa sisaruussuhteen tulevalle kukoistukselle.

Lue myös: Mitä tehdä, kun sisarukset riitelevät koko ajan? Perheterapeutti vastaa

Ennen vauvan syntymää

1. Vauvan tuloon voi ja kannattaa valmistautua esikoisen kanssa. Anna esikoisen paijata mahaa, ”jutella” vauvalle ja kokeilla potkuja.

2. Isosisarus voi vaikka valita kaupasta vauvalle ensilelun. Samalla hänellekin voi ostaa jotain: isommaksi pääseminen on hauskaa! Mitään lapsen omia tavaroita ei kuitenkaan kannata lupaa kysymättä antaa vauvalle.

3. Lukekaa yhdessä satukirjoja, joissa käsitellään pikkusisaruksen syntymää.

Lue myös: Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle?

Kun vauva tulee kotiin

4. Vauva voi hyvin olla joskus muidenkin kuin vanhempiensa sylissä. Isosisarukselle sen sijaan on supertärkeää saada sylipaikka ja vanhempien täysi huomio jossain vaiheessa päivää. Näin hän huomaa, että häntä häntä rakastetaan, vaikka kotiin on tullut toinenkin lapsi. Pyydä siis kummia, mummoa tai vaikka naapuria varasyliksi vauvalle.

5. Jakakaa hoitovuoroja: isä voi välillä hoitaa vauvaa ja äiti lähteä vaikka hiekkalaatikolle esikoisen kanssa.

6. Anna tunteiden tulla! Lapsella on oikeus olla mustasukkainen. Paha mieli menee nopeammin ohi, kun vanhemmat ottavat sen vastaan. Lyöminen, läpsiminen, pureminen ja muukin vauvan kiusaaminen on kiellettyä. Tuomitse teko, älä lasta, esimerkiksi ottamalla lapsi syliin ja sanomalla: ”Ymmärrän, että sinua suututtaa, mutta lyödä ei saa.”

Lue myös: Näin käännät sisarkateuden vahvuudeksi
Keskustele: Sisarkateus, mitä ihmettä tässä voi tehdä?

Näin vahvistat sisaruussuhdetta

7. Anna jokaiselle lapselle omaa aikaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä koko perheen kanssa, vaan kummankin lapsen kanssa voi joskus puuhata ihan kahdestaan.

8. Moni muistaa torua riidoista, mutta kun yhteinen leikki sujuu, älä unohda kehua lapsia.

9. Samat säännöt ja oikeudet kaikille, sillä epäoikeudenmukaisuus on kasvualusta jopa elinikäiselle kaunalle ja sisaruskateudelle.

10. Älä koskaan vertaile lapsia ääneen, esimerkiksi näin: ”Katso nyt, miten nätistä Kerttu syö, otapa mallia äläkä sotke.” Jokainen lapsi pitää hyväksyä omana itsenään.

Lähteet: Psykologian tohtori Hanna Svennevigin haastattelu. Svennevig on kirjoittanut kirjan Sisaruus – rakkautta, vihaa, kateutta. (Minerva 2008). Mll.fi.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle
Keskustele: Sisarukset samaan päiväkotiryhmään?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X