Kasvatus 29.07.2021

Tiesitkö, ettei kaikkien lasten kanssa työskentelevien rikostaustaa ole aiemmin voinut selvittää? Nyt asiaan on tulossa merkittävä muutos

Lasten turvallisuuteen kodin ulkopuolella on tulossa merkittävä parannus: rikosrekisteriote voidaan jatkossa vaatia myös lasten kanssa vain lyhytaikaisesti työskenteleviltä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Rikosrekisteriote voidaan pian vaatia kaikilta työ- tai virkasuhteessa olevilta työntekijöiltä, jotka työskentelevät lasten kanssa. Ennen näin ei ole ollut.

Lasten kanssa työskentely tarkoittaa, että työhön sisältyy alaikäisten kasvatusta, hoivaa, opetusta, huolenpitoa tai muuta työtä, joka tapahtuu henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisten kanssa.

Aiemmin lasten kanssa työskentelevien henkilöiden on pitänyt esittää rikosrekisteriote työnantajalleen vain, jos työskentely kestää yli kolme kuukautta yhden vuoden aikana.

Tätä lyhytaikaisemmalla sopimuksella työskentelevien henkilöiden rikostaustaa ei ole voinut aiemmin edes tutkia. Edelleenkään se ei ole pakollista, vaan rikostausta voidaan selvittää työnantajan harkinnan mukaan.

Uusi laki astuu voimaan 1. elokuuta 2021.

Lue myös: Juuri nyt eletään lasten katoamisten ”sesonkiaikaa” – poliisi kertoo, mistä ja miten kadonneet lapset yleensä löytyvät

Lasten turvallisuus paranee – rikosrekisteriote olisi hyvä pyytää kaikilta työntekijöiltä

Sosiaalialan korkeastikoulutettujen ammattijärjestö Talentia viestittää, että lakimuutosta on odotettu.

Ammattijärjestön tuoreessa tiedotteessa kiitellään sitä, että lakimuutos auttaa suojelemaan lapsia paremmin sekä parantaa lasten oikeuksia.

– Laki ennaltaehkäisee ja suojelee lapsia hyväksikäytöltä, toteaa Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen tiedotteessa. – On hyvä, että lainsäädännöllä pyritään varmistamaan, etteivät lasten kanssa pääse työskentelemään henkilöt, jotka on tuomittu lasten seksuaalisesta riistosta tai hyväksikäytöstä.

Lue myös: Suojaa lasta hyväksikäytöltä! Vahva itsetunto antaa turvaa – näin opetat oman reviirin rajat

Heikkinen toivoo, että vaikka rikostaustan selvittäminen ei ole alle kolmen kuukauden sopimuksella työskentelevien osalta pakollista, työnantajat selvittäisivät sen siitä huolimatta.

– Työnantaja vaikuttaa toiminnallaan merkittävästi organisaation asiakasturvallisuuteen. Johtamisella varmistetaan, että työntekijöillä on työhön vaadittu osaaminen ja eettisesti kestävät toimintatavat.

Lue myös: Päiväkotien hoitajilta hätähuuto henkilöstöpulasta – ”Lasten turvallisuuden varmistaminen jopa mahdotonta”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X