Pelastaisiko käsimerkki uhkaavasta tilanteesta? Salainen vilkutus leviää somessa – sen voi opettaa lapselle
Yksinkertaisella käsimerkillä on mahdollisuus pyytää apua ilman, että pelolla hallitseva läheinen huomaa avunpyyntöä.
Kanadalainen naisjärjestö Canadian Women’s Foundation alkoi kampanjoida viime vuoden huhtikuussa käsimerkin puolesta, jota sulkutilan vuoksi kotona pysyttelevät voivat käyttää väkivallan uhatessa.
Nyt signal for help -käsimerkki on tullut tutuksi myös muualla maailmassa. Suomessa muun muassa teinien äidit muistuttavat somessa toisiaan opettamaan lapsilleenkin turvakäsimerkin.
Kampanjan idea on noussut taas puheenaiheeksi Sarah Everardin tapauksen myötä. Lontoolainen nuori nainen oli matkalla kotiinsa ystävänsä luota, kun hän katosi ja löytyi myöhemmin surmattuna. Tekijäksi epäillään poliisia, joka on pidätettynä.
Tapaus on tuonut esiin huolen naisten turvallisuuden puolesta.
Yksinkertaisuudessaan käsimerkissä on kyse siitä, että apua tarvitseva voi huomaamattomasti yli kielirajojen ilmaista hätänsä esimerkiksi videopuhelussa, vaikka väkivaltainen läheinen seuraisi sivusta. Väkivallan uhrin voi olla varsinkin koronaeristyksen aikana olla mahdotonta hankkia apua, jos väkivallan tekijä jatkuvasti samassa tilassa.
Lähisuhdeväkivallan tyypillisiin piirteisiin kuuluu ilman korona-aikaakin uhrin eristäminen heikentämällä tämän yhteyksiä muihin ihmisiin. Väkivallan tekijä saattaa myös kontrolloida voimakkaasti uhrin puhelimen tai internetin käyttöä.
Avunpyyntö voi olla uhrille ylivoimaista viestillä tai puhelulla, jotka uhkaava läheinen voi kuunnella tai tarkistaa.
Käsimerkissä taitetaan peukalo kämmenen sisäpuolelle, jonka jälkeen neljä sormea vilkuttavat kerran taittumalla eteenpäin.
Opeta signal for help -käsimerkki lapsellesi
Ahdistava tai pelottava tilanne ei katso ikää eikä sukupuolta. Myös lasten on hyvä olla tietoisia käsimerkistä, jolla voi pyytää apua.
Muistuta lapselle, että hänen on kerrottava välittömästi turvalliselle aikuiselle, jos näkee jonkun käyttävän merkkiä. Lapselle on hyvä myös selittää, että merkkiä voi käyttää hyvin vaihtelevissa tilanteissa. Merkkiä voi käyttää ikkunan luona, jotta ohikulkija huomaisi hädän.
Myös väkivallan tekijän seurassa liikkuva saattaa pystyä käyttämään lähes huomaamatonta käsimerkkiä, johon on reagoitava.
Huomaamaton soitto hätänumeroon
Esimerkiksi iPhone 8 -puhelinmallissa ja sitä uudemmissa versioissa on mahdollisuus soittaa hätänumeroon huomaamattomasti.
Myös Android-käyttöjärjestelmän puhelimissa on saman kaltainen mahdollisuus vähäeleiseen hätäpuheluun.
Lue myös: Lapsen kurittaminen on väkivaltaa – ja yhä yleistä Suomessa
Jaa oma kokemuksesi