Kasvatus 07.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

Susijengi on lasten suosikki – ota hyöty talteen ja sovella koripallon sääntöjä arjessa

Suomen koripallomaajoukkue Susijengi on menestyksellään valloittanut suomalaisten sydämet. Korisbuumista kannattaakin ottaa kaikki irti, herrasmieslajiksi kutsutun koripallon säännöt toimivat nimittäin hyvin lapsiperheissä. Vihellä peli poikki ajoissa!

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Newspix24/Matti Matikainen

Aikalisä. Ota minuutin tauko tilanteessa, jossa toimintasuunnitelmaa kannattaa muuttaa. Koko joukkue osallistuu neuvotteluun, mutta perheen päävalmentaja päättää lopullisen toimintatavan.

Pelaajavirhe. Tahallinen häiritseminen, törmääminen, estäminen, kiinnipitäminen, työntäminen, töniminen ja väkivalta jonka tarkoituksena on estää toisen pelaajan liikkumisvapautta, aiheuttaa rangaistuksen. Pelaajavirheestä myönnetään yleensä vastapuolelle kaksi tai kolme vapaaheittoa, joiden sisältö on perheen päätuomareiden päätettävissä. Viidestä virheestä pelaaja joutuu ulos kentältä. Huom! Rangaistus tulee voimaan heti.

Lasten riitely julkisilla paikoilla on haastavaa vanhemmille.

Joskus perheen joukkuevirheet tulevat nopeasti täyteen.

Joukkuevirhe. Perheen päätuomarit voivat ottaa käyttöön myös joukkuevirheet: jos pelaajat tekevät yhden erän (esimerkiksi matkan tai kauppareissun) aikana yhteensä neljä pelaajavirhettä, joukkuevirheet ovat täynnä ja siitä seuraa päätuomareiden määräämä rangaistus.

Tekninen virhe. Tekninen virhe tuomitaan vakavammista pelaajavirheistä sekä epäurheilijamaisesta käytöksestä. Näitä ovat esimerkiksi tuomareiden varoitusten huomiotta jättäminen tai loukkaavan kielen tai eleiden käyttäminen. Kaksi teknistä virhettä johtaa pelikieltoon, esimerkiksi vuorokauden RyhmäHau-, Over Watch- tai Netflix-kieltoon.

Kotiintuloaika on lapsille tärkeä.

Äkkiä kotiin!

Luovutushäviö. Jos joukkue tai osa sen pelaajista ei ole kotona 15 minuutin kuluessa sovitusta kellonajasta tai muuten kieltäytyy toimimasta päätuomarin määräysten mukaisesti, se tuomitaan luovutushäviöön. Ensimmäisestä kerrasta tulee huomautus, toistuvista myöhästymisistä joukkue tai sen pelaaja suljetaan ulos turnauksesta, esimerkiksi sovittu retki peruuntuu.

Tuomareiden vastuu. Tuomareillakin on vastuunsa. Heidän on tuomittava peliä oikeudenmukaisesti ja kohdeltava kaikkia tasapuolisesti. Mikäli tuomari huomaa tehneensä virheen, se on korjattava heti kun mahdollista.

 

Lue myös:

Opeta nämä kolme liikuntataitoa lapsellesi

Essi Pöysti ja koripalloilija Ville Mäkäläinen: ”Toinen lapsi tulossa”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X