Vanhemmuus 22.01.2020 Päivitetty 29.05.2023

Kun äitiysloma onkin vastenmielistä pakkopullaa – asiantuntija neuvoo, mitä tehdä

Tuntuuko, että kotona olo vauvan kanssa jättää sinut tylysti syrjään maailman menosta?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukija kysyy: Äitiysloma ahdistaa. Nyt olen ollut puoli vuotta äitiysvapaalla ja minusta tuntuu, että olen yhteiskunnalle ihan hyödytön. Onko tämä ihan normaalia?

Ennen äidiksi tuloa työskentelin hektisessä asiantuntijatyössä ja koin olevani tärkeä ja tarpeellinen. Täällä minä vain kuljen vaunuja työntäen. Toki olen maail­man tärkein vauvalleni, mutta silti poden jonkinlaista identiteettikriisiä. 

Psykologi Suvi Laru vastaa:

”Muutokset elämässä vaikuttavat aina myös kokemukseen itsestä. Tämä on normaalia. On suuri muutos siirtyä työroolista vanhemmuuden rooliin.

Joillakin tämä vaihdos tapahtuu helpommin, joillakin se vaatii totuttelua. Olemme tässäkin asiassa yksilöitä.

Kirjeessä äiti toteaa olevansa ”maailman tärkein” vauvalleen, mutta äitiysloma ahdistaa ja näkyy identiteettikriisinä. Tässä tulee hienosti esiin tosiasia: äitinä hän tietää, että hänen antamansa hoiva, läsnäolo ja turva ovat niitä tärkeimpiä asioi­ta lapselle juuri nyt.

Hyöty itsestä aikuisena ei näy heti samanlaisina tuotoksina kuin työelämän mahdolliset tuotokset, mutta juuri läsnäolo ja lapselle annettu turva ovat oleellisia asioita.

Se, että näet lapsesi kasvavan, oppivan uusia asioita, tutustuvan maailmaan ja uskaltautuvan kiukuttelemaan ja pitämään puoliaan – ne ovat niitä arjen upeita tuotoksia!

Olet hyödyksi, vaikka äitiysloma ahdistaa

Kun mahdollistat lapsesi kasvun kohti tasapainoista lapsuutta, nuoruutta ja aikuisuutta, olet äärettömän tuottava vanhempi – lapsestasi kasvaa ”tuottava” kansalainen tulevaisuudessa. Tätä kautta hyötysi yhteiskunnalle on jokapäiväistä.

Itse aikuisena voi kuitenkin tarvita muutakin kuin vain lapsen kanssa olemista. Ja tämä on ok ja hyvä näin!

Siksi täytyy pyrkiä ylläpitämään myös muita asioi­ta elämässä ja säilyttää yhteys itseensä. Kannattaa pohtia, millä tavoin voi pitää huolta itsestään, jotta jaksaa vanhemmuuden haasteissa.

Onko sinulla omia harrastuksia? Voitko äitiys- ja mahdollisen vanhempainvapaan aikana olla osa eri yhteisöjä, kun työyhteisössä et ole enää osallisena entiseen tapaan? Voitko osallistua johonkin vertais- tai järjestötoimintaan?

Voitko tehdä joitain opintoja? Voiko työn ja perheen yhteensovittamista pohtia puolison kanssa? Voisiko osa-aikatyö olla mahdollista sinulle?

On siis monenlaisia tapoja kokea itsensä arvokkaaksi ja arvostettavaksi. Oleellisinta on oppia arvostamaan itseään juuri sellaisena vanhempana kuin on ja oppia myös omassa vanhemmuudessaan.”

Lue lisää: Alanvaihto äitiyslomalla? Maria jätti asiakkuustyön ja remppaa asuntoja – ”Lapset mukana pankkineuvotteluissa ja rautakaupassa”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X