Vanhemmuus 25.01.2022 Päivitetty 26.01.2022

Kun miehelle kehittyy isäaivot: Isän identiteetin neljä kasvuvaihetta

Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että isäksi tuleminen on identiteettiprosessi, jonka moni mies kulkee läpi liian yksin.

Teksti
Mervi Juusela
Kuvat
iStock

Vauvan ensimmäinen potku, se iski kovaa.

Yhtäkkiä tajusin, että ok, tuossa mahassa on oikeasti vauva.

Kun keksimme hänelle nimen, silloin hänestä tuli enemmän persoona.

Näin miehet kuvailevat brittitutkimuksessa hetkeä, jolloin vauvasta tuli enemmän totta. Tutkimuksessa kartoitettiin ensimmäistä kertaa isäksi tulevien miesten kiintymistä lapseen raskauden aikana.

70 % miehistä pystyi kertomaan tarkan hetken, jolloin läheisyys ja kiintymys lasta kohtaan alkoi kasvaa.

Lue myös: Isyyspakkaus on hauska lahja tulevalle isälle – 64 ideaa isyyspakkaukseen!

Seitsemänkymmentä prosenttia tutkimukseen osallistuneista miehistä pystyi kertomaan tarkan hetken, jolloin läheisyys ja kiintymys lasta kohtaan alkoi kasvaa. Useimmilla tuo hetki ajoittui raskauden viimeiseen kolmannekseen. Alkuraskauden aikana vauva oli monille miehille ”abstrakti konsepti”.

Isyyteen kasvaminen alkaa usein tehtävälistan laatimisella. Mies miettii perheauton hankintaa ja lastenhuoneen remontointia, pinnasänkymalleja ja turvakaukaloita. Samalla miehen aivoissa käynnistyy muutosprosessi: Identiteetti alkaa muuttua.

Tutkijat määrittelevät isyyteen kasvamisen prosessin, jossa on neljä vaihetta:

1. Isyyteen herääminen

Mies ottaa kohdussa olevan tai jo syntyneen lapsen omakseen ja alkaa rakentaa kiintymyssuhdetta.

2.Vastuuntunto lapsesta

Mies pohtii yksin sekä kumppanin, omien vanhempien ja perheellisten ystävien kanssa, mikä elämässä muuttuu lapsen myötä.

Miten lapsen hyvinvoinnista ja kasvusta kannetaan vastuuta? Millainen isä hän haluaa olla?

3. Isäksi muuttuminen

Identiteetti muuttuu. Mies alkaa ajatella ja käyttäytyä kuten perheenisä. Esimerkiksi asennoituminen ympäristön lapsiin voi muuttua aiempaa suojelevammaksi jo ennen oman lapsen syntymää.

4. Emotionaalinen konflikti

Elämänmuutos herättää ristiriitaisia tunteita.

Mies saattaa tuntea syyllisyyttä ja turhautumista siitä, ettei aina osaa ajatella ja käyttäytyä kuten perheenisän tulisi osata.

Itsekkyys, vanhat elämäntavat sekä kumppanin tai perheen tarpeiden ohittaminen voivat aiheuttaa ristiriitoja.

Vanhemmilla miehillä on nuorempia enemmän raskauteen liittyviä pelkoja, jotka vaikuttavat lapseen kiintymiseen.

Ahdistus voi etäännyttää lapsesta

Mies elää identiteettikriisiä, jota ei useinkaan tunnisteta eikä ymmärretä. Yksinäisen, suurelta osin pään sisällä tapahtuvan kamppailun kautta mies joko omaksuu isän identiteetin tai jää kapinoimaan elämänmuutosta vastaan.

Brittiläisessä tutkimuksessa tehtiin kolme kiinnostavaa havaintoa isäksi kasvamisesta.

Tutkimustulokset osoittivat, että kolmanneksella miehistä ei ollut jäsentynyttä muistoa isyyteen heräämisestä, eli siitä hetkestä, jolloin mies todella tajusi ja tunsi olevansa kohdussa kasvavan vauvan isä. Kolmanneksella, jolle ei ollut muodostunut tällaista muistoa, oli muita enemmän ahdistuneisuutta ja masennusta.

Osalla heistä oli kokemuksia vaikeasta alkuraskaudesta ja huolia lapsen selviytymisestä. Miehet käyttivät psykologisena säätelykeinonaan etäisyyden ottamista raskauteen.

Yli 34-vuotiaat miehet asennoituvat raskauteen negatiivisemmin kuin nuoremmat miehet.

Ahdistuneiden miesten raskauteen liittyvät ajatukset vaikuttivat liittyvän enemmänkin siihen, hyväksyykö mies isäksi tulon, onko hänestä isäksi ja miten lapsi sopii hänen elämäntyyliinsä.

Tutkimus osoitti myös, että yli 34-vuotiaat miehet asennoituvat raskauteen negatiivisemmin kuin nuoremmat miehet. Vanhemmilla miehillä on enemmän raskauteen liittyviä pelkoja, jotka vaikuttavat lapseen kiintymiseen.

Tutkimukseen osallistuneet miehet jakoivat kokemuksen, ettei terveydenhuollossa osattu tukea isän kiintymistä lapseen. Terveydenhuollossa isään suhtauduttiin äidin tukihenkilönä, ei tasavertaisena vanhempana ja hoivaajana.

Lue myös: Danne jäi kahden lapsen yksinhuoltajaksi ja otti kotiin myös koomaan vajonneen vaimonsa vastoin lääkärien suosituksia – mutta vaikeampi päätös oli edessä

Tukea identiteetin muutokseen heikosti terveydenhuollosta

Tässä tutkimuksessa jäi avoimeksi, mitkä asiat ja tekijät saattavat miehen hyvään identiteetin muutosprosessiin.

Miehet kertoivat saavansa tukea identiteetin muutokseen eniten omalta kumppanilta, toiseksi eniten omilta vanhemmiltaan ja kolmanneksi ystäviltä, joilla on lapsia. Kaikilla miehillä näitä keskustelukumppaneita ja tuen lähteitä ei ole.

Tutkijat painottavat miesten identiteettityön tunnistamista terveydenhuollossa, keskustelutuen tarvetta raskauden aikana ja erityisesti ahdistuneiden isien auttamista.

Lähde: Ana Lagarto and Maria J. Duaso: Fathers’ experiences of fetal attachment. Infant Mental Health Journal 2021;1–12.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X