Lähde lasten kanssa elokuviin, balettiin tai satutunnille – 6 vinkkiä syksyyn
Elokuvat, esitykset ja satutunnit valaisevat pimeitä syysiltoja. Lue vinkit kulttuurielämyksiin.
Elokuviin: Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!
Hulvattomat Tatu ja Patu (Antti Holma ja Riku Nieminen) seikkailevat koko perheen elokuvassa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Veera-tyttönä nähdään Eedit Patrakka.
Kuva: Dionysos Films
Outolan veljekset haluavat kiihkeästi kuulua joukkoon ja toimia kuten paikalliset joulunvalmistelijat, ja onnistuvatkin siinä melkein. Tavaratalossa joulupukki ja -kuusi menevät kuitenkin iloisesti sekaisin, ja kaneliahan voi heittää puuron sijasta vaikka kainaloon!
Elokuvan on käsikirjoittanut Aino Havukainen, joka on miehensä Sami Toivosen kanssa kirjoittanut kaikki Tatu ja Patu -kirjat, ja ohjaaja on Rike Jokela.
Elokuva on sallittu kaikenikäisille, ja sitä esitetään parhaillaan elokuvateattereissa.
Lisätietoa esitysaikatauluista Finnkinon sivuilta.
Balettiin: Liisa kutsuu Ihmemaahan
Koreografi Jorma Elo on kääntänyt Liisa Ihmemaassa -sadun baletin liikekielelle. Mielikuvituksellinen, upea esitys perustuu Lewis Carrollin kirjaan, ja tutut hahmot nähdään lavalla Irvikissasta Herttakuningattareen ja Valkoiseen ritariin.
Kuva: Mirka Kleemola/Suomen Kansallisbaletti
Liisa Ihmemaassa on nuoren tytön kasvukertomus, jossa on tummiakin sävyjä: tytön suhde ankaraan äitiinsä on etäinen, ja tarina alkaa isän kuolemasta. Pääroolissa on kaksoismiehitys, Liisana nähdään Kansallisbaletin tähtiballerinoista joko Salla Eerola tai Eun-Ji Ha.
Baletin musiikki on koostettu Kansallisoopperan orkesterille muun muassa Bachin, Beethovenin, Händelin ja Griegin teoksista.
Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille. Osa hahmoista voi olla aivan pienille pelottavia, ja kyseessä on koko illan pitkä baletti. Esityksiä on 29.10. asti Suomen Kansallisoopperassa.
Nukketeatteriin: Kultakutri ja karhut
Nukketeatteri Sampo esittää satua kolmesta karhusta ja Kultakutrista uusittuna, vuorovaikutteisena esityksenä, joka rakennetaan yhdessä yleisön kanssa. Esityksessä kuljetaan synkässä metsässä, eksytään polulta ja jäädään jopa sadekuuron yllättämiksi.
Kultakutri ja kolme karhua pohjautuu Martti Haavion satuun, ja sen esittävät Antero Reinistö, Lassi Logrén ja Susan Aho.
Käsikirjoitus, ohjaus ja nuket ovat Maija Baricin käsialaa.
Esitys sopii kaikenikäisille, ja siinä on elävä musiikki. Kesto 45 minuuttia, alle 1-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Nukketeatteri Sampo sijaitsee Helsingin Erottajankadulla.
Tanssi & sirkus: Talvisirkuksen teemana muisti
Tanssiteatteri Hurjaruuthin perinteisen Talvisirkuksen teemana on tällä kertaa muisti. Lapsuusmuistoja, muistisääntöjä ja unohtumattomia tapauksia lähestytään sirkuksen, tanssin ja musiikin keinoin.
Esityksen ohjaa Arja Pettersson, ja sirkustaiteilijat tulevat Suomesta, Espanjasta, Ranskasta, Islannista ja Argentiinasta. Livemusiikista vastaa sirkus-orkesteri Peloton.
Kuva: Joona Pettersson/Tanssiteatteri Hurjaruuth
Talvisirkuksen Muisti-esityksen voi nähdä Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa 3.11. alkaen.
Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille.
Kirjastoon satutunnille
Muistitko, että monet kirjastot järjestävät satutunteja pienille? Esimerkiksi Espoon Soukan kirjastossa on satutunti 21.10. kello 10. Pääkaupunkiseudun kirjastojen satutunneista saa lisätietoa Helmet-palvelusta.
Tampereen pääkirjastossa Metsossa puolestaan satutunteja pidetään syyskaudella torstaisin kello 10.15 alkaen.
Monien muidenkin kirjastojen sivuilta löytyy tietoa satutunneista.
Lue myös:
Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle
Ti-ti-nalle kiertueella
Ti-ti-nallen konsertti kiertää marraskuussa Porista muun muassa Jyväskylään ja Rovaniemelle. Teemana on matka maailman ympäri, ja konsertissa esiintyy muusikko, lastentarhanopettaja Riitta Korpela nalleperheensä kanssa. Esitys sopii vauvoillekin.
Lisätietoa konserttikiertueen aikataulusta: Titinalle.fi.
Kommentit (1)
Kovin olivat Helsinki-painoteisia nämä vinkit. Olisi mukavaa jos olisi muistakin isoista kaupungeista ollut esimerkkejä. No, Tampere sentään mainittiin.