Vanhemmuus 21.10.2016 Päivitetty 12.12.2022

Lähde lasten kanssa elokuviin, balettiin tai satutunnille – 6 vinkkiä syksyyn

Elokuvat, esitykset ja satutunnit valaisevat pimeitä syysiltoja. Lue vinkit kulttuurielämyksiin.

Teksti
Saga Wiklund

Elokuviin: Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Hulvattomat Tatu ja Patu (Antti Holma ja Riku Nieminen) seikkailevat koko perheen elokuvassa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Veera-tyttönä nähdään Eedit Patrakka.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Kuva: © Dionysos Films
Kuva: Dionysos Films

Outolan veljekset haluavat kiihkeästi kuulua joukkoon ja toimia kuten paikalliset joulunvalmistelijat, ja onnistuvatkin siinä melkein. Tavaratalossa joulupukki ja -kuusi menevät kuitenkin iloisesti sekaisin, ja kaneliahan voi heittää puuron sijasta vaikka kainaloon!

Elokuvan on käsikirjoittanut Aino Havukainen, joka on miehensä Sami Toivosen kanssa kirjoittanut kaikki Tatu ja Patu -kirjat, ja ohjaaja on Rike Jokela.

Elokuva on sallittu kaikenikäisille, ja sitä esitetään parhaillaan elokuvateattereissa.

Lisätietoa esitysaikatauluista Finnkinon sivuilta.

Balettiin: Liisa kutsuu Ihmemaahan

Koreografi Jorma Elo on kääntänyt Liisa Ihmemaassa -sadun baletin liikekielelle. Mielikuvituksellinen, upea esitys perustuu Lewis Carrollin kirjaan, ja tutut hahmot nähdään lavalla Irvikissasta Herttakuningattareen ja Valkoiseen ritariin.

Liisa Ihmemaassa Kuva: Mirka Kleemola/Suomen Kansallisbaletti
Kuva: Mirka Kleemola/Suomen Kansallisbaletti

Liisa Ihmemaassa on nuoren tytön kasvukertomus, jossa on tummiakin sävyjä: tytön suhde ankaraan äitiinsä on etäinen, ja tarina alkaa isän kuolemasta. Pääroolissa on kaksoismiehitys, Liisana nähdään Kansallisbaletin tähtiballerinoista joko Salla Eerola tai Eun-Ji Ha.

Baletin musiikki on koostettu Kansallisoopperan orkesterille muun muassa Bachin, Beethovenin, Händelin ja Griegin teoksista.

Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille. Osa hahmoista voi olla aivan pienille pelottavia, ja kyseessä on koko illan pitkä baletti. Esityksiä on 29.10. asti Suomen Kansallisoopperassa.

Nukketeatteriin: Kultakutri ja karhut

Nukketeatteri Sampo esittää satua kolmesta karhusta ja Kultakutrista uusittuna, vuorovaikutteisena esityksenä, joka rakennetaan yhdessä yleisön kanssa. Esityksessä kuljetaan synkässä metsässä, eksytään polulta ja jäädään jopa sadekuuron yllättämiksi.

Kultakutri ja kolme karhua pohjautuu Martti Haavion satuun, ja sen esittävät Antero Reinistö, Lassi Logrén ja Susan Aho.
Käsikirjoitus, ohjaus ja nuket ovat Maija Baricin käsialaa.

Esitys sopii kaikenikäisille, ja siinä on elävä musiikki. Kesto 45 minuuttia, alle 1-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Nukketeatteri Sampo sijaitsee Helsingin Erottajankadulla.

Tanssi & sirkus: Talvisirkuksen teemana muisti

Tanssiteatteri Hurjaruuthin perinteisen Talvisirkuksen teemana on tällä kertaa muisti. Lapsuusmuistoja, muistisääntöjä ja unohtumattomia tapauksia lähestytään sirkuksen, tanssin ja musiikin keinoin.

Esi­tyk­sen ohjaa Arja Pet­ters­son, ja sirkus­taiteil­i­jat tule­vat Suomesta, Espan­jasta, Ran­skasta, Islannista ja Argen­ti­inasta. Live­musi­ik­ista vas­taa sirku­s-orkesteri Peloton.

Talvisirkus Muisti Kuva: Joona Pettersson/Tanssiteatteri Hurjaruuth
Kuva: Joona Pettersson/Tanssiteatteri Hurjaruuth

Talvisirkuksen Muisti-esityksen voi nähdä Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa 3.11. alkaen.

Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille.

Kirjastoon satutunnille

Muistitko, että monet kirjastot järjestävät satutunteja pienille? Esimerkiksi Espoon Soukan kirjastossa on satutunti 21.10. kello 10. Pääkaupunkiseudun kirjastojen satutunneista saa lisätietoa Helmet-palvelusta.

Tampereen pääkirjastossa Metsossa puolestaan satutunteja pidetään syyskaudella torstaisin kello 10.15 alkaen.

Monien muidenkin kirjastojen sivuilta löytyy tietoa satutunneista.

Lue myös:
Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Ti-ti-nalle kiertueella

Ti-ti-nallen konsertti kiertää marraskuussa Porista muun muassa Jyväskylään ja Rovaniemelle. Teemana on matka maailman ympäri, ja konsertissa esiintyy muusikko, lastentarhanopettaja Riitta Korpela nalleperheensä kanssa. Esitys sopii vauvoillekin.

Lisätietoa konserttikiertueen aikataulusta: Titinalle.fi.

Kommentit (1)

Kovin olivat Helsinki-painoteisia nämä vinkit. Olisi mukavaa jos olisi muistakin isoista kaupungeista ollut esimerkkejä. No, Tampere sentään mainittiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X