Uskallanko tehdä lastensuojeluilmoituksen? Nämä ovat seuraukset
Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on jokaisen eettinen velvollisuus, jos lapsen hyvinvointi on laiminlyöty tai uhattuna. Mutta seuraako lastensuojeluilmoituksesta lisää harmia?
Naapurista kuuluu jatkuvasti huutamista. Onkohan lapsilla kaikki hyvin? Tuttavaperheen kasvatustyyli hirvittää, itse en uskalla siihen puuttua – mutta olisiko lastensuojeluilmoitus liioiteltua? Johtaisiko se mihinkään hyvään vai menisikö vain välit poikki tuttaviin?
Entä jos perheeltä viedään lapset?
Lastensuojeluilmoituksen tekemisen kynnys on monille ihmisille korkea – ja osalle puolestaan liiankin matala.
– Pienikin huoli kannattaa ilmoittaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa perhe saa tukea, sen parempi, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Pia Valkonen Helsingin kaupungin Lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi- ja tuki -yksiköstä.
– Akuutissa tilanteessa kannattaa soittaa heti hätäkeskukseen tai sosiaalipäivystykseen, jolloin tilanteeseen voidaan puuttua heti ja saadaan todennettua tilanne ammattilaisten näkökulmasta.
Valkonen painottaa kuitenkin, ettei sosiaalitoimi käytä kovin paljoa aikaa sellaisiin tapauksiin, jotka eivät poikkea tavanomaisista lapsiperheen ongelmatilanteista.
– Jos lapsi on näpistänyt kaupasta tikkarin ja poliisi kirjoittaa lastensuojeluilmoituksessa lapsen olleen katuva ja että vanhemmat ottivat lapsen asiallisesti vastaan, lähetämme ainoastaan perheelle tiedon, että lastensuojeluilmoitus on tehty.
Tyypillisiä yksityishenkilöiden tekemien lastensuojeluilmoitusten aiheita ovat vanhempien runsas päihteiden käyttö, perheväkivalta, huutaminen ja lasten poikkeuksellisen huono käytös esimerkiksi talonyhtiön pihapiirissä. Myös läheisten mielenterveyden ja jaksamisen ongelmista tehdään ilmoituksia.
Valitettavasti lastensuojeluilmoitus on usein aseena ero- ja naapuririitatilanteissa.
– Naapurit saattavat tehdä vuoron perään toisistaan perättömiä lastensuojeluilmoituksia ja tätä voi jatkua hyvinkin pitkään, Valkonen kertoo.
Erotilanteissa huoli lapsista ja toisen vanhemman voinnista voi olla aito ja aiheellinen, mutta joskus lastensuojeluilmoituksilla kiusataan ex-puolisoa.
– Toivon, että kukaan ei kuormittaisi järjestelmää kiusaamistarkoituksessa, Valkonen sanoo.
Huomaa – tässä tilanteessa lasu ei ole täysin nimetön
Yksityishenkilö voi tehdä lastensuojeluilmoituksen nimettömänä. Viranomaisen tulee aina ilmoittaa ammattiasemansa ja nimensä.
Pia Valkonen muistuttaa, että nimettömänä ilmoittaessa on tärkeää, ettei oma nimi käy ilmi esimerkiksi sähköpostiosoitteesta, kirjeessä tai puhelinkeskustelun aikana.
– Jos asiakas vaatii saada tietää ilmoittajan nimen, lain mukaan sosiaalityöntekijöiden pitää kertoa nimi, jos se on tiedossa. Tämä koskee myös ilmoituksia, joissa ilmoittaja on sanonut haluavansa pysyä nimettömänä, mutta antanut kuitenkin nimensä sosiaalitoimen tietoon. Jos yksityishenkilöllä voi perustellusti olettaa, että häneen olisi ilmoituksen tekemisen jälkeen kohdistumassa esimerkiksi väkivallan uhkaa, voidaan ilmoittajan nimi erillisellä päätöksellä suojata.
Täysin aiheeton lastensuojeluilmoitus voi johtaa rikosilmoitukseen kunnianloukkauksesta.
– Tiedän ainoastaan sen, että nämä tapaukset ovat poliisille hankalia, Valkonen toteaa.
Lue myös: Kaksplus selvitti – Hoitovapaa aiheuttaa riitaa rahasta joka kolmannessa perheessä
Lastensuojeluilmoitus: mitä siitä seuraa?
Sosiaalitoimen tulee päättää seitsemän arkipäivän kuluessa ilmoituksen saapumisesta, lähdetäänkö ilmoituksen perusteella tekemään lapselle palvelutarpeen arviointia.
– Jos työskentelyyn lähdetään, sosiaalityöntekijä tapaa perheen yleensä 3–5 kertaa. Yksi käynti on tyypillisesti kotikäynti ja yhdellä kertaa kukin lapsi tavataan ilman vanhempia. Tyypillisesti soitetaan myös esimerkiksi varhaiskasvatukseen tai kouluun ja kysytään, miltä lapsen arki ja elämä sinne suuntaan näyttäytyy.
”Suurimmassa osassa tapauksista perhe pärjää peruspalveluilla.”
Sosiaalitoimen tulee tehdä palvelutarpeen arviointi kolmen kuukauden sisällä ilmoituksen saapumisesta.
– Suurimmassa osassa tapauksista lastensuojeluilmoitus ei johda lastensuojelun asiakkuuteen, vaan katsotaan, että perhe pärjää peruspalveluiden avulla. Tuen tarve halutaan tarkistaa ja tarjota palveluja. Joskus on tarpeen, että perhe siirtyy lastensuojelun asiakkaaksi.
Useimmiten asiakkuuteen siirtyneille perheelle tarjotaan perhetyötä, tukihenkilö tai tukiperhe.
– Toivon, että vanhemmat aktivoituvat itse hakemaan apua jo varhaisessa vaiheessa, jos vuorovaikutus menee jatkuvasti vikaan. Emme halua olla perheille uhka, vaan tuki.
Palvelutarpeen arvioinnissa tehdään moniammatillista yhteistyötä. Työskentelyssä voi olla mukana myös perheneuvolan psykologi ja aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja, joka voi olla enemmän perehtynyt esimerkiksi perheiden talous- ja velkaneuvontaan.
– Tuen vastaanottaminen on kuitenkin vapaaehtoista. Ainoastaan lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle ja huostaanotto voidaan tehdä vastoin vanhempien tahtoa. Huoli on todella suuri, jos lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle.
Nuorten kohdalla sijoitukseen päädytään monesti siksi, että nuori ei sitoudu ottamaan avohuollon tukea vastaan.
– Vanhemmat saattavat olla todella aktiivisia, vastuullisia ja huolissaan. Siitä huolimatta sijoitus joudutaan tekemään, jos nuori ei suostu yhteistyöhön tai hänet pitää saada turvalliseen ympäristöön.
Joskus vanhemmat itse toivovat sijoitusta avohuollon tukitoimena.
Lastensuojeluilmoitus ja päihdearvio
Jos huoli liittyy vanhempien päihteiden käyttöön, vanhemmat voidaan ohjata päihdearvioon, jonka tekee päihdehuollon ammattilainen. Päihdearvion yhteydessä otetaan verikokeita ja seuloja, josta voidaan päätellä mitä päihteitä ja kuinka paljon vanhempi käyttää.
– Toki arvioon ja seulontaan liittyvät asiat eivät ole aukottomia, jonka vuoksi vanhempaa haastatellaan ja arvioidaan toimintakykyä myös muilla tavoin.
Kannabiksen käyttö lisääntyy jatkuvasti nuorten ja aikuisten keskuudessa.
– Kannabiksen eikä muidenkaan päihteiden käyttö johda automaattisesti lapsen sijoittamiseen. Merkityksellistä on se, kuinka toimintakykyinen vanhempi on ja kuinka paljon päihteiden käyttöä on, Valkonen kertoo.
– Joskus vanhempien päihteiden käytön selvittäminen on äärimmäisen hankalaa, jos vanhempi pyrkii viimeiseen asti salailemaan ja peittelemään. Runsaasti päihteitä käyttävillä aikuisilla on usein myös muita elämänhallinnan ongelmia, kuten taloudellisia vaikeuksia ja kodinhoidollisia haasteita. Lapsen edun mukaista ei kuitenkaan ole se, että vanhempi hoitaa lasta päihtyneenä ja altistaa lasta päihteiden käytön näkemiselle. Jos pienelläkin päihtymisellä on vaikutusta vanhemman toimintakykyyn ja tapaan huolehtia lapsesta.
Jos huoli jatkuu, tee uusi lastensuojeluilmoitus
Pia Valkonen kertoo lastensuojeluilmoituksen tekijöiden kokevan usein turhautumista siitä, että mitään muutosta ei tapahdu lapsen tilanteessa.
– Emme voi pakottaa ketään ottamaan tukea vastaan. Kannattaa ilmoittaa rohkeasti uudestaan, jos ongelmat ja huoli jatkuvat, hän sanoo.
Lastensuojeluilmoitus on usein perheelle järkytys. Se nostaa pintaan luontaisen tarpeen suojata omaa minuutta ja yksityisyyttä.
– Lastensuojeluilmoitus on aina yksityisyyttä loukkaava asia, ei se kivalta tunnu. Kun työskentelyssä päästään alkuun, vanhemmat yleensä rauhoittuvat ja ymmärtävät, ettei tässä niin kamalasta asiasta ole kyse. Työskentelyn tarkoituksena on aina lapsen edun toteutuminen.
Kommentit (2)
Meistä on tehty ihan aiheesta jo monta vuotta ilmoituksia. Ei näköjään riitä tuki kotiin 1-3x vko. Saattaa joutua 8v huostaan. Oon ihan poikki. 3n lapsen yh. Muut lapset 2 ja 4 vuotiaita.
Meidän perheestä on tehty vuosien saatossa lastensuojeluilmoituksia exn toimesta liukuhihnalla ja aina tehdään kotitarkastus …
Tämä on rasittanut omaa jaksamista suunnattomasti yksinhuoltajana , ahdistus on aivan jäätävää kun tulee olo että olet riittämätön ja huono äiti kun jatkuvasti olet tarkkailun alla…. Yksikään ilmoitus ei ole johtanut mihinkään toimenpiteisiin , eli kaikki aina ollu hyvin….
Silti pelkotila jää, milloin taas tehdään tarkastus ja mistähän syystä tällä kertaa .. omaa yksityisyyttä ei ole…
Pitäsi lailla saada suojattua myös pommituksen kohteeksi joutuvia perheitä että aiheettomat ilmoitukset loppuisivat eli joku sakko tai muu jos aiheettomasti tekee kiusaa perheille…. Ja se että ilmoituksia ei voi enää tehdä nimettömänä…