Vanhemmuus 24.02.2022

Leikki-ikäisen vanhemmuus on huojentavaa! 5 asiaa, jotka yllättävät iloisesti lapsen kasvaessa

Suretko ihanan vauva- tai taaperoajan päättymistä? Älä suotta – tässä 5 arkista syytä, miksi paremmat ajat ovat vasta edessä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun lapsi varttuu taaperosta leikki-ikäiseksi, alkavat pahimmat tahtoiän kiukut lieventyä. (Siitäkin huolimatta, että mielipahan yllättäessä lapsi saattaa edelleen löytyä makaamasta lattialla suurieleisesti huutaen).

Lapsi kuitenkin oppii monia taitoja, jotka ilostuttavat ja helpottavat elämää. Niin suloisia kuin vauva- ja taaperoikäiset ovatkin, kannattaa leikki-iän saavuttaneen lapsen vanhemman hurrata ainakin näistä syistä.

1. Lapsi osaa oksentaa

Taaperon kanssa oksennustautiin tuo oman lukunsa se, että ämpäriin tähtääminen ei vielä tahdo onnistua.

Neljävuotiaan kanssa saattaa jo päästä helpommalla. Voit tuulettaa sisäisesti, kun kaikki vatsataudin saaliit on onnistuneesti napattu sankoon.

2. Lapsi osaa kaataa lasiin itse ja voidella leivän

Aivan kaikkea ei enää tarvitse tehdä valmiiksi. Lapsi harjoittelee kaatamaan juomaa lasiin itse ja useimmiten onnistuukin siinä.

Myös leivän voitelun lapsi voi hoitaa esimerkiksi sillä välin, kun vanhempi kuorii omenaa.

3. Lapsi muistaa itse asioita

Tulevathan hampaat pestyä myös aamuisin? Aikuisella saattaa olla aamulla hyvin monta asiaa yhtä aikaa mielessä: missä ovat kurahousut? Kuka on vienyt hiusharjani? Paljonko on vielä aikaa syödä aamupala?

Aamutohinan keskellä ilahduttaa, kun lapsi muistaa asian, joka itseltäsi olisi saattanut päästä unohtumaan.

leikki-ikä: poikalapsi siipien ja kypärän kera leikkimässä.

Leikki-ikä tuo mukanaan vilkkaan mielikuvituksen. Kuinka upeaa!

4. Koko perheellä harrastaminen helpompaa

Lapsi pystyy osallistumaan enemmän sellaisiin ajanvietteisiin, jotka ilahduttavat perheen varttuneempaa väkeä.

Talvella esimerkiksi luistelu, hiihto ja laskettelu alkavat sujua yhä omatoimisemmin. Kesällä lapsi jaksaa itse pyöräillä muutaman kilometrin. Myös hyppynarulla hyppimistä sopii jo harjoitella, ja keinussa vauhdin ottaminen sujuu itsenäisesti.

5. Päivärytmi joustaa jo hieman

Päiväunet saattavat alkaa hiljalleen jäämään osalta 4-vuotiaista. Vaikka pieni lepotauko olisikin vielä monesti paikallaan (lapselle ja aikuiselle), niin se voi järjestyä vaikkapa rauhallisella lukuhetkellä.

On myös helpompi lähteä retkeilemään, kun muutaman tunnin kuluttua ei heti tarvitse olla unilla.

+ Leikki-ikä: Loputtomat, hyvin filosofiset keskustelut

Lapsi kyselee taukoamatta ”miksi”. Toisinaan voi olla uuvuttavaa toimia kävelevänä tietosanakirjana tai miettiä päänsä puhki sopivaa vastausta.

Toisaalta on upeaa, mitä kaikkea maailmassa voikaan havaita ja ihmetellä tuorein silmin – ja että ihmetellä voi myös yhdessä vanhemman kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X