Vanhemmuus 20.09.2016 Päivitetty 26.06.2023

”Syömme purkkiruokia eikä meillä ole rutiineja” – Lue kootut tunnustukset

Onko jossain olemassa joku täydellinen äiti tai isä, joka aina muistaa lasten D-vitamiinit ja hampaiden pesun? Vai onko vanhemmuus aina epätäydellistä?

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
iStock
2 kommenttia

D-vitamiinin kanssa olen aina ollut mahdottoman huonomuistinen. Nykyään onneksi lapset muistuttavat siitä. Neuvolassa toki mutisen, että vitamiini otetaan säännöllisesti. Onhan sekin säännöllistä, jos ottaa D-vitamiinin joka toinen päivä.”

Vapaapäivinä lapset katsovat aamuisin aika kauan piirrettyjä, kun itse vielä torkun, joskus nukahdankin. Olen myös opettanut viisivuotiaan tyttöni keittämään aamuisin kahvia minulle.”

”Rasvattomia tuotteita ei tule meillä pöytään. Olen kasvanut maalla, ja maito on tullut ’suoraan lehmästä’. Mitään vahinkoa ei ole tapahtunut. D-vitamiini tuppaa unohtumaan, vaikka olen laittanut joka päivälle puhelimeen muistutuksen.”

”Lasten hampaita pestään vaan illalla, ei aamulla. Ei vaan jaksa.”

”Tytär oli yli 3-vuotias ennen kuin sain vieroitettua hänet tutista.”

Lue myös: Lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

Rasvamaitoa ja eineslihapullia

Neuvolan mielestä vielä viikkoa vaille kuusikuiselle pitäisi syöttää vain perunaa, porkkanaa ja jopa parsaa. Silti meillä syödään suurella nautinnolla lihaakin. Alkoi pojalle riittää ainainen peruna-porkkanasose, josta koitui vain yökkäilyä ja räkimistä.”

Poika ei yksinkertaisesti suostu juomaan lehmänmaitoa, joten hän juo vain vettä. Imetin häntä vuoden ja neljän kuukauden ikään asti. Siitäkin sain kuulla.”

Neuvolan mukaan saa antaa vain rasvatonta maitoa, ettei kerry kolesterolia, mutta minäpäs annan kevytmaitoa.”

”Olen aloittanut molemmille lapsille soseen syöttämisen jo ennen neuvolan lupaa, kun olen maalaisjärkeä käyttäen asiaa tuumaillut. Hyvin kehittyneitä, allergiattomia ihmistaimia noista näyttää kasvavan.”

”Hampaiden pesu tuppaa unohtumaan aamuisin. Neiti myös syö miten sattuu. Silloin kun tavallinen ruoka ei maistu, niin eineslihapullat menevät kuin kuumille kiville. Ja kasviksia syömme koko perhe huonosti.”

Lue myös:
Näin lapset nimittelevät vanhempiaan

Lasten oudot käsitykset rahasta

”En jaksa aina pestä pyllyä”

”Jos olen ennen nukkumaanmenoa juuri vaihtanut lapselle vaipan ja saanut hänet sänkyyn, jonka jälkeen hän päästääkin kuuluvasti uudet kakat vaippaan, en aina jaksa pestä pyllyä uudestaan. Seuraavan kerran sitten, kun vaavi herää syömään.”

”Lapset menevät yöunille vasta yhdeltätoista illalla. Meillä on ollut aina niin, koska aamulla ei tarvitse herätä aikaisin. Kyllähän siihen pitää tulla muutos kolmen vuoden päästä, kun esikoinen aloittaa koulun.”

”Meillä ei ole rutiineja, ei syödä minkään sortin pastilleja, hampaat pestään suunnilleen joka ilta, mutta ei ikinä aamuisin. Lämmintä ruokaa en jaksa joka päivä tehdä, ja ulkoilemme vain hyvällä säällä. Etenkin viimeiseen pätee maalaisjärki: jos olemme hyvällä säällä 10 tuntia pihalla ja syömmekin siellä, niin miksi ihmeessä sinne pitää mennä seuraavana päivänä kaatosateeseen?”

Kolmevuotias juo tuttipullosta

”Rasvattomat ja light-tuotteet sekä margariini kierretään meillä kaukaa. Tutti on käytössä 1,5-vuotiaalla, eikä ole suunnitelmissa luopua siitä vielä vähään aikaan. Kohta kolmevuotias juo vielä tuttipullosta aamu- ja iltamaidon.”

”Ollaan maistatettu joitain ruokia, joita ei ehkä sen ikäisenä olisi saanut maistella. Myös hampaiden pesu meinaa unohtua.”

Aloitimme vellit ja kiinteät ennen kuin olisi saanut. Vauvat ovat saaneet myös korviketta. Ei ole ollut kestovaippoja. Lahjon tikkareilla, että selvitään kauppareissusta ja että saadaan lautaset tyhjäksi, jos ei ole herkkuruokaa. Emme syö luomuruokaa. Usein kiireessä tai laiskana heitän jotain vähintään puolivalmista pöytään. Kun vauva vie huomiota, annan isomman katsoa piirrettyjä liikaa. Annan myös katsoa YouTubea, että lapsi jaksaa istua ruokapöydässä. Uhkailen, kiristän ja lahjon 24/7. Siinäpä ne synnit olivat. Mutta rakastan poikiani enemmän kuin mitään koko maailmassa.”

Mitään rutiineja ei ole, purkkiruoat ovat olleet käytössä, ja heti kun lapset ovat osanneet hiukankin pureskella, olemme tarjonneet heille samaa mausteista ruokaa kuin muillekin.”

”En harrasta vertailua tai morkkista, mitä tulee lapsen kasvatukseen. Jokainen lapsi on omanlaisensa, eikä ole yhtä oikeaa tapaa olla äiti tai isä. Kun oma lapsi on onnellinen ja voi hyvin, niin miksi stressata siitä, mitä muut ajattelevat.”

Lue myös:
Näin meillä: uhmaikä ja itkupotkuraivarit
Lasten parhaat filosofiset kysymykset

Lähteet: Kaksplussan FB-ryhmä ja toimitus

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehden Näin meillä -palstalla elokuussa 2016.

Kommentit (2)

Meillä pikkuinen ulkoili kakat housussa kun isomman oli päästävä pissalle ja mentiin siitä heti ulos. En jaksanut vaihtaa ja pukee ulkovaatteita uudestaan vaihdoin sit heti kun tultiin sisälle.

tuo vauvan kakoissa oleminen seuraavaan syöttökertaan on kyllä näistä ainoa tosi paha – ihme että pienen iho sitä kestää, mutta hyvä niin. Pissavaipan voin pitää mutten kakkoja ikinä lapsella.. meillä on pääasiassa kestot käytössä. Muuten armoa ja ymmärrystä kaikille äideille:)

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X