Minun tarinani 06.07.2017 Päivitetty 13.08.2019

5 asiaa, jotka vain vuoroviikkovanhemmat ymmärtävät

Nykyään yhä useammat eronneet vanhemmat tapaavat lapsiaan vuoroviikoin. Vuoroviikkovanhemmuudessa on puolensa; myös sellaiset, joita muut vanhemmat eivät aina tule ajatelleeksi.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

1. Vastuu täytyy kantaa yksin

Kun vuoroviikkovanhempi saa lapset luokseen, hän on heistä vastuussa yksin aamusta iltaan. Ei ole puolisoa, joka tulisi kotiin töiden jälkeen ja ottaisi kopin, jos itse haluaa hengähtää.

Ihannetapauksessa vuoroviikkovanhempi voi silloin kääntyä sukulaisten, ystävien tai vaikka kunnan perhetyöntekijöiden puoleen. Tukiverkko on kaikille lapsiperheille tärkeä, mutta vuoroviikkovanhemmalle se on elintärkeä.

2. Entisen puolison kanssa on pakko olla tekemisissä

Oletko joskus kokenut niin kipeän eron, että jo pelkkä entisen kumppanin äänen kuuleminen sattuu? Vuoroviikkovanhemmuudessa eron aiheuttama tuska on jätettävä taka-alalle, sillä lapsen takia on pakko olla tekemisissä entisen puolison kanssa.

Moniin lasta koskeviin päätöksiin tarvitaan molempien vanhempien suostumus, mikä vaatii yhteistyötä exän kanssa, halusi sitä tai ei.

3. Lapset saattavat voida pahoin – ja se vaatii vanhemmalta ymmärrystä

Vanhempien ero on tuskin ikinä lapselle pikkujuttu. Varsinkin vuoroviikkoelämän alussa lapsi saattaa purkaa pahaa oloaan esimerkiksi kiukuttelemalla.

Ehkä pahiten vanhempaa satuttaa se, jos lapsi valitsee puolen: vanhempi on odottanut, että saa lapsen luokseen, mutta lapsi ei haluakaan tulla. Silloin vanhemmalta vaaditaan roimasti ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, mikä ei ole välttämättä lainkaan helppo nakki keskellä eroprosessia.

4. Kun aika lasten kanssa on rajattua, heihin haluaa keskittyä täysillä

Nykyvanhempia moititaan siitä, että he eivät ole läsnä lastensa kanssa. Vuoroviikkovanhempi on lapsestaan erossa kokonaisen viikon, ja vaikka se on parhaimmillaan ihanaa vapautta, ikävää lasta kohtaan se ei poista.

Kun yhteinen viikko koittaa, vuoroviikkovanhempi haluaa ottaa siitä kaiken irti ja antaa lapselleen kaikkensa. Seuraava viikko on taas aikaa ladata akkuja ja tehdä omia juttuja.

5. Lapsettomalla viikolla saa (ja pitää) nauttia omasta ajasta

Tästä useimmat vanhemmat saavat vain haaveilla: vuoroviikkovanhemmalla on kokonainen viikko aikaa olla yksin, nukkua rauhassa, tavata ystäviä, harrastaa tai lähteä vaikka reissuun, jos huvittaa. Oma aika on ansaittua, ja siitä kannattaa nauttia täysillä.

Viikko menee nopeasti. Pian taas koittaa arki lapsen kanssa, joka voi olla haasteellista mutta myös erittäin palkitsevaa: kun vallitsevasta tilanteesta huolimatta näkee lapsensa onnellisena, mikään ei voita sitä tunnetta.

Keskustele: Viikko-viikko-systeemi ahdistaa

Lähteet: Lifehack, Momtastic

Lue myös:

Lapsen vuoroasuminen eron jälkeen – Ota nämä 8 asiaa huomioon
Näin puhut lapsellesi erosta
Tuliko ero? Näin huomioit lapsen tunteet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X