10 pientä tapaa, joilla vahvistat perheenne läheisyyttä
Kosketukset ja yhteisten aterioiden kaltaiset rutiinit lähentävät perheenjäseniä. Kotitöistä voi tehdä mukavia yhteisiä hetkiä sen sijaan, että niihin suhtautuu ärsyttävinä velvollisuuksina. Listasimme 10 helppoa tapaa, joilla vahvistatte perheenne läheisyyttä.
Monet arkityöt, joihin suhtaudumme raskaina velvollisuuksina, ovat parhaimmillaan mahdollisuuksia perheen yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Läheisyyttä voi lujittaa myös hellittelyhetkillä, lukutuokioilla ja yhteisillä aterioilla.
Listasimme 10 pientä tapaa, jotka lähentävät perhettänne ja osoittavat, että rakastatte toisianne.
1. Syökää yhdessä
Useat tutkimukset osoittavat, että yhteiset ateriat tekevät hyvää ihmisten itsetunnolle ja perheen läheisyydelle. Ruokahetki on mahdollisuus rentoutua, vaihtaa kuulumisia ja nautiskella yhdessä.
Kokoontukaa saman pöydän ääreen edes kerran päivässä. Vaikka tarjolla olisi tavallista kotiruokaa tai vain pientä välipalaa, yhdessäolo ja rauhoittuminen tekevät hetkestä erityisen.
2. Tehkää kotitöitä porukalla
Imurointi, tiskikoneen tyhjentäminen ja vihannesten pilkkominen – tylsää ja raskasta? Varmasti, jos kotitöihin suhtautuu pakkopullana. Arkiaskareet ovat kuitenkin mahdollisuus viettää aikaa perheen kanssa.
Kotityöt opettavat lapsille yhteistyötaitoja, ja niistä voi tehdä leikkihetkiä. Pikkuväki kiljahtelee riemusta, kun vanhemmat ripustavat pyykkiä, ja lapset saavat ryömiä lakanoiden alla.
Kotitöihin voi suhtautua myös aikuisten yhteisenä aikana. Vaikka ette pääsisi romanttiselle ravintolaillalliselle, voitte kuunnella musiikkia ja sytyttää kynttilät, kun kuoritte perunoita ja juttelette.
Irti kiireestä – 5 vinkkiä rennompaan arkeen
3. Ulkoilkaa koko perheen voimin
Raitis ilma piristää, ja liikunta saa mielihyvähormonit hyrräämään. Voitte välttää pinnan kiristymistä, kun lähdette koko perheen voimin ulkoilemaan.
Yhteinen liikuntatuokio on lapsille loistava energian- ja aikuisille stressinpurkukeino. Myös yhteisöllisyydentunteenne voimistuu, kun opetatte perheen pienintä pyöräilemään tai kopittelette palloa.
Lapsi tarvitsee liikuntaa kaksi tuntia päivässä
4. Sano päivittäin ”olet rakas”
Rakkaudenosoitukset ovat joskus vaikeita pidättyväisille suomalaisille. Kauniita sanoja ei kuitenkaan kannata pantata.
Kun vanhemmat sanovat ääneen ”rakastan sinua”, lapsetkin oppivat kertomaan tunteistaan. Tieto siitä, että on rakastettu omana itsenään joka päivä, kohottaa itsetuntoa ja hitsaa perhettä yhteen.
Nämä 3 lausetta riittävät – auta kasvattamaan lapsellesi vahva itsetunto
5. Perhehalaus päivässä torjuu mökötystä
Koskettelu lievittää stressiä ja lisää mielihyvähormonien erittymistä. Halaa rakkaitasi useita kertoja päivässä, ja kutsu koko poppoo välillä perhehalaukseen. Yhteinen voimahalaus ennen päivän askareisiin lähtöä sekä rutistus päivän päätteeksi ovat ihania tapoja ilmaista tukea ja hellyyttä.
6 aikuiselle pientä asiaa, jotka ovat lapsellesi koko maailma
6. Huomioikaa toisenne pienillä palveluksilla
Toisen auttaminen päivittäin arkisissa asioissa on tärkeämpää kuin lahjat pari kertaa vuodessa. Avun saaminen myös synnyttää ihmisessä usein halun tehdä vastapalveluksia.
Voitte tehdä toistenne huomioimisesta hauskan leikin. Kirjoita perheenjäsenten nimet paperilapuille, sekoita laput ja laita ne pussiin. Jokainen nostaa yhden lapun, mutta ei kerro, kenen nimi siinä on. Hänen tehtävänsä on huomioida tämä henkilö viikon aikana mahdollisimman usein palveluksilla.
Lapuissa olleet nimet paljastetaan viikon lopulla. Tällöin kaikki voivat kertoa, miten heidät on huomioitu, ja miten he ovat auttaneet muita.
Pikkusisko isoveljen palvelijana, pitäisikö puuttua? Perheterapeutti vastaa
7. Kiittäkää ja kehukaa toisianne
Kehu ja kiitä läheisiäsi, sillä se ilmaisee, että arvostat heitä. Kiitoksen sanomisesta kannattaa tehdä samanlainen tapa kuin hyvän huomenen toivottamisesta. Kun kiität lastasi lelujen keräämisestä tai kumppaniasi kahvin keittämisestä, he tuntevat olevansa sinulle tärkeitä.
Kiitollisuuden ilmaiseminen synnyttää usein positiivisen kierteen. Mitä useammin kehut toista, sitä useammin hän huomioi sinun panostuksesi.
Kehu ja ihaile lasta – se parantaa hänen itsetuntoaan
8. Kirjoitelkaa toisillenne mukavia viestejä
Sydämet, hymiöt ja suloiset sanat piristävät päivää. Viestitelkää perheen kesken, vaikka teillä ei olisi toisillenne erityistä asiaa. Sujauta koululaisen taskuun kirjelappu ja lähetä kumppanillesi töihin viesti, jossa kerrot, että ajattelet häntä.
Keskustele: Listataan kauniita rakkausrunoja
9. Köllötelkää lähekkäin
Herkkäunisen vanhemman kannattaa opettaa lapset nukkumaan omissa sängyissään. Lähekkäin makoilusta ei kuitenkaan tarvitse luopua.
Aloittakaa viikonloppu- ja loma-aamut köllöttelytuokiolla, jolloin käperrytte saman peiton alle, halailette ja heräilette verkkaisesti. Illalla voitte kokoontua sohvalle ja pötkötellä sylikkäin, kun katsotte televisiota.
Veikö lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä hellitellä kumppania
10. Lukekaa yhteinen iltasatu
Jo vauvalle kannattaa lukea, sillä lapsi alkaa ymmärtää kuvien, puheen ja tarinan yhteyttä noin yhdeksän kuukauden ikäisenä. Lapsi rauhoittuu, kun hän kuuntelee tutun ihmisen äänen ennen nukahtamista. Sulkekaa siis puhelimet ja televisio ja kaivakaa satukirja esiin.
Perheen lukutuokio on läheisyyshetki, joka voimistaa lasten ja vanhempien sidettä. Voitte pitää myös juttelu- ja hellimishetken, jolloin halaatte toisianne, puhutte päivän tapahtumista ja toivotatte toisillenne hyvää yötä.
Lukeminen vahvistaa lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle
Lähteet: Family Share, Mighty Mommy
Jaa oma kokemuksesi