Minun tarinani 28.10.2022

Kansanedustaja Sofia Virta jäi yksinhuoltajaksi turvattoman parisuhteen jälkeen: ”Tunsin häpeää perheen hajoamisesta”

Sofia Virta, 32, ei koskaan aikonut yksinhuoltajaksi. Kun elämän roolituksessa kävikin toisin, heräsi kipeä kysymys.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Katri Haavisto
2 kommenttia

Kesken leikin kansanedustaja Sofia Virran tytär nousi matolta ja meni totisena seisomaan sohvan ja lipaston väliin.

Virta seurasi kolmevuotiasta, kyykistyi tämän eteen ja kysyi, mikä oli hätänä.

Äiti, mitä mulle tapahtuu, jos sä lähdet pois? Niin kuin isä?

Kysymys oli särkeä Virran sydämen. Hän oli miettinyt asiaa itsekin.

Vapaasta tahdostaan hän ei toki jättäisi lastaan. Mutta kuka pitäisi lapsesta huolen, jos Virralle tapahtuisi jotain?

– Koska en ollut alun perin aikonut itselliseksi vanhemmaksi, en ollut aikanaan käynyt läpi sitä ajatusta, että lapsi voisi olla vain ja ainoastaan minun varassani. Olin aina ajatellut, että olisi joku toinen, joka hoitaisi viisikymmentä prosenttia.

Lapsen huoli oli kipeä muistutus siitä, millainen vastuu Virralle oli kasaantunut.

Kivulias ero

Virran ja hänen ex-puolisonsa tiet erkaantuivat vuonna 2020. Ero oli vaikea, ja Virta jäi yksinhuoltajaksi.

Kun Sofia Virta tapasi lapsensa isän vuonna 2014, oli hän vastikään eronnut lähes 10 vuotta kestäneestä suhteesta. Tuolloin se tuntui valtavalta epäonnistumiselta, ja Virta häpesi tapahtunutta.

– Siinä missä monet kaverini menivät naimisiin nuoruuden rakkauksiensa kanssa ja perustivat perheitä, minusta tuntui, etten saa toistamiseen epäonnistua.

Virran mukaan se hämärsi hänen arvostelukykyään.

– En ehkä halunnut nähdä kaikkia faktoja, jotka olivat nähtävissä, hän muotoilee.

– Voin vain sanoa, että tapahtui paljon asioita, joita ei pitäisi ikinä tapahtua missään ihmissuhteessa.

Lapsensa yksityisyyden vuoksi Virta ei halua mennä yksityiskohtiin. Erokeskustelua käytiin suhteen aikana useita kertoja Virran aloitteesta. Suhteen päättäminen oli jo konkretisoitumassa, kunnes Virta tuli odottamatta raskaaksi.

Hetkellisesti eroaikeet pysähtyivät. Raskaus kuitenkin päättyi keskenmenoon vuonna 2020. Virta päätti, että oli aika mennä eteenpäin.

Lue myös: Yksi kysymys yli muiden ratkaisee, milloin haluan erota oikeasti

Odottamaton kriisi

Sofia Virta valittiin eduskuntaan vuonna 2019. Hänen tyttärensä oli kolmen kuukauden ikäinen, kun työ kansanedustajana alkoi.

Vuotta myöhemmin yksityiselämässä myllersi. Turvaton parisuhde oli päättymässä ja tuli keskenmeno. Eroa hankaloitti entisestään se, että Virta oli ostanut lapsensa isän kanssa talon, joka paljastui homeongelmaiseksi.

Kollegan kysymys mitä sä oikein teit, että äijäsi lähti kävelemään osui arkaan paikkaan.

Ennen kansanedustajan työtä Virta oli kouluttautunut uusperheneuvojaksi ja suorittanut psykoterapiakoulutuksen. Hän oli kohdannut työssään päivittäin ihmisiä, jotka kävivät läpi eroa. Kun kriisi sattui omalle kohdalle, ammatillinen osaaminen ei suojannutkaan häntä.

– Vastoin kaikkia faktoja siitä, että ero oli ainut oikea vaihtoehto, tunsin häpeää perheen hajoamisesta. Mietin, pitäisivätkö ihmiset minua enää edes ammatillisesti uskottavana, kun en pystynyt pitämään omaa parisuhdettani pystyssä.

sofia virta

Sofia Virta halusi, että hänen tyttärensä saa turvallisen lapsuuden. © Katri Haavisto

Ennen kaikkea ero oli suuri henkilökohtainen pettymys. Tapahtunutta oli vaikeaa hyväksyä, vaikka taustansa puolesta Virta tiesi, ettei eroaminen ole epäonnistuminen vaan rohkea päätös tilanteessa, jossa suhde ei ole hyväksi.

– Ei ollut enää kyse vain siitä, kauanko kestän huonossa parisuhteessa. Lapsen syntymän myötä piti kohdata se tosiasia, että jos ratkaisuja ei tehdä, niin turvattomuus ja huono ilmapiiri ovat lapseni lapsuutta. Ja lapsuuden voi elää vain kerran.

Lue myös: Vivian Valpuri oivalsi, että ero olikin suuri onnistuminen

Yksinhuoltajuus ei aina ole oma valinta

Virran mukaan yksinhuoltajuuteen liittyy ajoittain vielä nyky-Suomessakin säälielementti.

– Ihmiset helposti ajattelevat, että jotain on mennyt rikki, jos joku on yksinhuoltaja. Aivan kuin yksinhuoltajuus olisi merkki epäonnistumisesta ja tarkoittaisi jollain tavalla heikompaa lapsuutta lapselle.

Yksinhuoltajaksi päätyminen ei kuitenkaan aina ole ihmisestä itsestään kiinni, eikä yksinhuoltajuus tarkoita huonompaa tai arvottomampaa vanhemmuutta tai perhe-elämää. Yhä edelleen yhteiskunnassa tunnistetaan huonosti erilaisia perhemuotoja, sanoo Virta. Yksinhuoltajuus on siitä vain yksi esimerkki.

Kerran kun Virta joutui lähtemään eduskunnan istunnosta hakemaan lastaan päiväkodista, kollega ihmetteli, eikö Virran mies voisi tehdä sitä. Perusoletus yhä on, että jokaisella lapsella on arjessaan kaksi eri sukupuolta olevaa vanhempaa.

Lue myös: Ministeri Hanna Sarkkinen: ”En osannut odottaa, että lapsi tuo elämään niin paljon iloa ja huumoria”

Virta sanoo, että yksinhuoltajana ei ole vastuussa vain lapsesta, vaan myös siitä, että rakentaa riittävän turvaverkon yllättävien tapahtumien varalle sekä omaa jaksamista tukemaan.

– Se vaatii tahtoa, kun on itsekin väsynyt arjen keskellä.

Kun Sofia Virta asettui Helsinkiin kansanedustajan työn takia, ei vastassa juuri ollut ihmisiä, joihin olisi voinut turvautua yksityiselämässä. Sittemmin tilanne on muuttunut, sillä Virta alkoi seurustella uuden kumppaninsa kanssa.

sofia virta

Yksinhuoltajuuden ja kansanedustajan työn yhdistäminen ei aina ole ollut helppoa. © Katri Haavisto

Vieläkin vastaan tulee vaikeita tilanteita. Kun lapsi sairastaa, äidin kädet ovat sidotut. Koska toista vanhempaa ei ole, Virta on se, joka jää hoitamaan lasta kotiin. Miesystävä auttaa voidessaan, mutta he asuvat erillään ja hänellä on omatkin lapset hoidettavanaan.

Arkisista vastoinkäymisistä silti selvitään yksi kerrallaan.

– Elämä on hyvää, riittävän hyvää. Erotessani tein oikean valinnan ja pystyn nyt tarjoamaan lapselleni turvallisen lapsuuden. Olen ylpeä siitä.

Mutta mitä Virta vastasi, kun hänen tyttärensä meni suremaan sohvan ja lipaston väliin ja sanoi, että pelkää äidin lähtevän?

– Sanoin, että äiti ei lähde koskaan pois vaan äiti pitää sinusta aina huolen.

Lupaatko, tivasi tytär. Virta lupasi.

Sellaisen valan turvin oli hyvä jatkaa leikkimistä.

Sofia Virta

  • Syntynyt vuonna 1990.
  • Valittiin eduskuntaan vuonna 2019 Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Edustaa Vihreää liittoa.
  • Toimii toista kautta kaupunginvaltuutettuna kotikunnassaan Kaarinassa. Valittiin Varsinais-Suomen aluevaltuustoon aluevaaleissa vuonna 2022.
  • Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja uusperheneuvoja. Suorittanut psykoterapiakoulutuksen.
  • Perheeseen kuuluu tytär, joka täyttää pian neljä vuotta.

Kotiliesi.fi: Ben Zyskowicz on kärsinyt päänsärystä joka päivä 25 vuotta – voisiko kokopäiväiseksi isoisäksi ryhtyminen saada kivun loppumaan?

Kommentit (2)

No huh huh! Eli enemmän ihmisiä, joiden mielestä velkaa voi ottaa loputtomiin ja jakaa sitä kaikille eikä velkaa tarvitse koskaan maksaa takaisin? Ihmisiä, joiden mielestä sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja mieskin voi synnyttää. Siinä sitä jaetaan lapsille turvattomuutta ja sekoitetaan pää pienestä pitäen. Seuraukset tästä sateenkaarihulluudesta voi nähdä nyt jo nuorten pahoinvoinnin määrässä.

SOFIA VIRTA ON HUIKEA IHMINEN JA SUOMEN POLITIIKAN NOUSEVA KYKY. ENEMMÄN TÄLLÄSIÄ IHMISIÄ KUN SANNA MARINEJA

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X