Köyhyys voi syrjäyttää lapsen kaveripiiristä
Köyhyys tuo mukanaan monia ongelmia. Se on riski hyvinvoinnille ja parisuhteelle sekä saattaa sulkea lapsen kaveripiirin ulkopuolelle.
Lapsuudenperheessä koetulla köyhyydellä on laaja-alaisia vaikutuksia myöhempään elämään. Haitallisimpia seuraukset ovat, jos on kokenut köyhyyttä jo varhaislapsuudessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hiljattain julkaistussa raportissa Lapsiköyhyys Suomessa 2010-luvulla osoitettiin, että materiaalisen puutteen lisäksi perheen pienituloisuus saattaa johtaa lasten syrjimiseen, ryhmästä sulkemiseen ja kiusaamiseen. Lasten maailma voi olla hyvinkin armoton. Joukosta erottuu nopeasti se, jolla ei ole viimeisintä pelikonetta, uusimpia leluja tai päällään pintamuodin mukaisia vaatteita.
Köyhyys aiheuttaa ahdistusta ja masennusta
Köyhyys kuormittaa perheen arkea aiheuttaen jännitteitä perheenjäsenten välisiin suhteisiin ja lisäten vanhempien ahdistusta ja masennusta. Köyhien perheiden vanhemmilla on tutkitusti muita useammin parisuhdeongelmia ja huolta lastensa terveydestä, elämäntavoista, tunne-elämästä, sosiaalisista suhteista, käyttäytymisestä ja oppimisesta.
Äidit kuormittuvat köyhyydestä useammin kuin isät ja tuntevat lähes kaksi kertaa isiä useammin syyllisyyttä riittämättömyydestään vanhempina. Äitien ja isien väliset erot saattavat selittyä sillä, että äidit viettävät edelleen enemmän aikaa lastensa kanssa kuin isät. Isien ajankäyttö lastenhoidossa on tosin lisääntynyt viime vuosikymmeninä.
Tutkitusti köyhyys myös lisää lasten ja nuorten syrjäytymisriskiä sekä periytyy.
Lue myös: Pitkä perhevapaa ei enää houkuta äitejä
Köyhyyden kasvu jyrkintä kahden huoltajan perheissä
Lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut 1990-luvun puolivälin jälkeen. Jyrkintä köyhyyden kasvu on ollut kahden huoltajan pikkulapsiperheissä. Yksinhuoltajaperheissä köyhyyttä on myös runsaasti, ja myös monilapsisilla perheillä on keskimääräistä useammin toimeentulovaikeuksia.
Suomalaisesta tutkimuksesta käy ilmi, että joka kymmenes suomalaislapsi elää köyhässä perheessä. Sakari Karvosen ja Minna Salmen toimittaman raportin aineistona ovat Tilastokeskuksen tulonjakotilaston tiedot ja kaksi väestökyselyä.
Työttömyys, koulutuksen puute ja leikatut etuudet tuovat köyhyyttä
Lapsiperheiden lisääntyvään köyhyyteen vaikuttavat työttömyys, koulutuksen puute ja työelämän muutokset. Noin puolet köyhien lapsiperheiden huoltajista on töissä. He tekevät muiden lapsiperheiden huoltajia useammin pätkätöitä tai ovat osa-aikaisissa ja matalapalkkaisissa tehtävissä. Korkeakoulutettujen osuus köyhien lapsiperheiden huoltajista on kasvanut.
Lapsiperheiden etuuksia on viime vuosina heikennetty, minkä vuoksi tukea tarvitsevat ovat ajautuneet entistä tiukemmalle. THL:n raportissa todetaan, että tällaiset poliittiset päätökset ovat arvovalintoja. Sen sijaan, että tiukassa tilanteessa olevien lapsiperheiden pärjäämistä vaikeutettaisiin entisestään, lapsiperheköyhyyden kasvuun tulisi puuttua pikaisesti. Suuri osa lapsiperheistä kärsii tällä hetkellä jonkinasteisista toimeentulo-ongelmista.
Kommentit (1)
Köyhyys syrjäyttää? Ja köyhyys useimmiten perimmiltään johtuu työttömyydestä.
Niinpä, ja sitä ongelmaa sitten hoidetaan panemalla köyhä sillä uhalla että jos et suostu, niin sinua köyhyytetään vielä niin paljon lisää että sitten sinä vasta köyhä oletkin, jonnekkin ilman palkkaa tekemään jotain jota aiemmin joku toinen oli siinä ihan samassa työpaikassa tehnyt ihan normaalina palkkatyönä.
Ja sitten vielä ihmetellään että: ”Voihan filatov, miksi se köyhä ei työssäkäynnistään huolimatta nyt epäsyrjäydy?”