Nämä 5 asiaa riittävät hyvään äitiyteen
Hyvän äidin ei tarvitse olla täydellinen kodinhengetär, joka ei väsy tai ärähtele. Tärkeintä on rakastaa lasta kannustavalla tavalla, luoda turvalliset rajat ja olla lempeä myös itselleen. Listasimme viisi asiaa, jotka kertovat, että olet tarpeeksi hyvä äiti.
Hyvän äidin ei tarvitse olla täydellinen – päinvastoin. Vaikka vanhemman pitää olla esimerkki lapselle, hänkin saa mokailla. Jos vanhempi kätkee inhimillisen heikkoutensa, lapsen on vaikea oppia hyväksymään sekä omansa että muiden virheet.
Kiiltävä koti, kestohymy ja luomusoseet eivät siis ole hyvän vanhemmuuden mittareita. Tärkeämpää on se, että ilmaiset lapselle päivittäin hyväksyvää rakkautta ja tarjoat hänelle turvallisen kodin.
Listasimme yksinkertaiset asiat, jotka riittävät hyvään äitiyteen.
1. Hyväksyt lapsesi sellaisena kuin hän on
Hyväksyvä rakkaus on lapsen itsetunnon perusta. Rakastava vanhempi ei huomauttele lapselle jatkuvasti tämän virheistä ja asioista, joita hän ei osaa, vaan keskittyy lapsen vahvuuksiin. Hän ei vertaile lasta muihin eikä karaise lasta pakottamalla tätä tilanteisiin, joihin lapsi ei ole valmis.
Hyväksyvä rakkaus ei tarkoita sitä, että mitä tahansa pitäisi suvaita. Lapsen pitää ottaa vastuu huonosta käytöksestään, ja vanhempi saa motivoida lastaan parempiin suorituksiin. Opettamisen ja motivoinnin pitäisi kuitenkin tapahtua kannustuksen, ei uhkailun tai mitätöinnin avulla.
Lue myös: Nämä 3 lausetta riittävät – auta lastasi kasvattamaan vahva itsetunto
2. Hyväksyt oman tapasi olla äiti
Hyvä äiti rakastaa myös itseään hyväksyvällä tavalla. Hän ei aseta itselleen epärealistisia standardeja, vaan hyväksyy mokansa ja oman persoonansa.
Hyvä äiti ymmärtää, että lapsen on opittava elämään maailmassa, joka on täynnä inhimillistä heikkoutta, joten hän ei yritä olla lapsensa silmissä täydellinen yli-ihminen. Hän opettaa esimerkillään, että ihmiset voivat tehdä asioita eri tavalla, mutta lopputulos voi olla yhtä hyvä.
Kun äiti suhtautuu armollisesti itseensä, hän oppii olemaan empaattisempi myös muille. Hyvä äiti ei suhtaudu vanhemmuuteen kilpailuna, eivätkä muiden perheiden erilaiset valinnat ahdista tai ärsytä häntä kohtuuttomasti.
Lue myös: Äiti, tunnetko syyllisyyttä ajatuksistasi?
Keskustele: Listataan hyvän äidin ominaisuudet
3. Ilmaiset rakkautesi lapselle päivittäin
Suukoilla, halauksilla ja rakkaudentunnustuksilla on ihmeellinen voima. Ne parantavat niin pienet kolhut kuin suuret sydänsurutkin. Hellät kosketukset ja kauniit sanat vahvistavat myös lapsen itsetuntoa ja vanhemman ja lapsen välistä sidettä.
Hyvä äiti ei tee rakkaudentunnustuksistaan palkintoja, joita lapsi saa vain onnistuessaan jossakin. Kun lapsi rikkoo sääntöjä, hänelle kerrotaan, että hän käyttäytyy huonosti, mutta hänen persoonaansa ei moitita huonoksi. Lapsi saa hellyyttä ja lohdutusta myös kiukkupäivinä.
Lue myös: Näin vanhempien kehonkieli vaikuttaa lapsen kehitykseen
4. Luot turvallisia rutiineja ja rajoja
Kun kasvuympäristö on vakaa, lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Vaikka lapset kapinoivat sääntöjä vastaan, he tarvitsevat niitä, sillä rajat tekevät heidän maailmastaan turvallisen. Hyvä äiti pystyy kohtaamaan ärtymyksen, jota säännöt joskus aiheuttavat lapsissa.
Vakaassa kasvuympäristössä on toistuvia rutiineja, vaikka arjen ei tarvitse noudattaa minuuttiaikataulua. Lapset saavat säännöllisesti ruokaa ja lepoa, ja heillä on säänmukaiset vaatteet ja virikkeitä. Aamu- ja iltatoimien kaltaiset tavat toistuvat joka päivä.
Turvallisessa perheessä vanhemmat ja lapset tietävät myös toistensa menoista. Kukaan ei katoa omille teilleen ilmoittamatta, ja vanhemmat tietävät, kenen kanssa lapsi viettää aikaa.
Kun kasvuympäristö on vakaa, lapsi ei joudu kasvamaan isoksi liian varhain. Hän ei joudu ottamaan vastuuta sisaruksistaan tai vanhemmistaan. Hän ei joudu elämään myöskään päihteiden tai väkivallan keskellä ja miettimään, missä vanhemmat ovat ja missä kunnossa.
Lue myös: Ahdistaako kodin ilmapiiri lasta? 5 hälytysmerkkiä vanhemmille
5. Huolehdit itsestäsi
Äidit tekevät edelleen kotitöitä tutkitusti enemmän kuin isät. Äiti ei kuitenkaan voi suorittaa vanhemmuutta oman jaksamisensa kustannuksella, sillä myös lapsi kärsii vanhemman uupumuksesta.
Hyvä äiti tietää, että terve itsekkyys ja omista tarpeista huolehtiminen ovat vastuullista vanhemmuutta. Hän rohkaisee lapsia olemaan oma-aloitteisia ikätasoaan vastaavalla tavalla, eikä hän passaa puolisoaan loputtomasti.
Itsestään huolehtiva äiti uskaltaa myös hakea apua ollessaan väsynyt tai neuvoton. Jos hänellä on esimerkiksi talous-, mielenterveys- tai päihdeongelmia, hän ei peittele niitä, vaan hakee ammattiapua.
Lue myös: Vuosien unettomuuskierre alkoi vauvan syntymästä
Lähteet: Psychology Today, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Today’s The Best Day
Jaa oma kokemuksesi