Minun tarinani 06.04.2016 Päivitetty 25.05.2023

Lähes 15 000 ääntä: He voittivat Kaksplussan huhtikuun kansiäitikilpailun!

Tiia Uponen-Saraiva, 29, ja hänen nelivuotias Lilian-tyttärensä voittivat Kaksplussan huhtikuun kansiäitikilpailun, jossa haettiin odottajaa yhdessä lapsen kanssa. Tiia odottaa miehensä John Thômas Saraivan, 30, kanssa toista lastaan.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Jorma Marstio/Otavamedia

Taisi samba siivittää tämän perheen Kaksplussan huhtikuun kansiäitikisan voittoon. Tiia Uponen-Saraiva ja pian viisi vuotta täyttävä Lilian voittivat nimittäin äänestyksen ylivoimaisesti ja aivan hurjalla äänimäärällä. He saivat kansiäitikilpailussa lähes 15 000 ääntä.

Suomalais-brasilialainen perhe harrastaa aktiviisesti sambaa ja Tiia tunnetaan kotikaupungissaan Tampereella lasten tanssiopettajana sambakoulu Roseirassa – hän on raskausaikanakin vetänyt mama samba -tunteja. Haaveissa on muuttaa tunnit toisen tyttären syntymän jälkeen baby samba -tunneiksi. Laskettu aika on toukokuun puolivälissä.

Myös Lilian sambaa jo ahkerasti ja harrastaa myös taitoluistelua ja voimistelua, mikä näkyi taitona poseerata kameralle.

– Ja minut tunnetaan nimellä Brassi-Jussi, perheen isä, brasilialaissyntyinen John nauraa – hienoisella Tampereen murteella.

Katso video kansikuvauksista!

Vaihtarirakkautta ensi silmäyksellä

Tiian ja Johnin rakkaustarina on suloinen. He tapasivat yli 10 vuotta sitten Koillis-Brasiliassa Natalin kaupungissa, jonne Tiia oli lähtenyt vaihto-oppilaaksi. Koulukaverukset alkoivat seurustella melkein heti ensitapaamisen jälkeen.

Kun vaihtarivuosi oli ohi, Tiia lensi hetkeksi Suomeen – vain palatakseen heti takaisin Nataliin. Oli ratkaistava, missä yhteinen tulevaisuus sujuisi parhaiten. Vaakakupissa painoi eniten se, kummassa maassa on parempi kasvattaa lapsia. Brasilian ihana ilmasto ja rannat hävisivät Tampereen turvallisuudelle.

– Pääsin töihin betonifirmaan ja opin siellä nopeasti suomen. Nykyään taidan olla suomalaisempi kuin moni täällä syntynyt. Brasiliassa käydessämme alan kaivata pian takaisin kotiin, John kertoo.

Toki perheessä vaalitaan myös brasilialaista kulttuuria. Se näkyy paitsi kotikielessä, joka on portugali, myös ruoassa ja – kuten Tiia sanoo – desibeleissä sekä isän ja tyttären temperamentissa.

Traaginen tarina ammatinvalinnan takana

Kieltenopettaja? Ei sittenkään. Kätilö? Ei sekään. Tiia ehti opiskella muutamaa eri alaa ennen kuin se oma löytyi. Hän on psykiatrinen sairaanhoitaja nuorten mielenterveyskuntoutujien parissa.

Tarina ammatinvalinnan takana on traaginen.

– Pikkuveljeni kuoli yllättäen kahdeksan vuotta sitten sairauskohtaukseen. Minussa heräsi halu auttaa toisia työkseni, Tiia kertoo.

Hän opiskeli ensimmäiset kolme vuotta kätilöksi, mutta totesi sitten, ettei sairaalaympäristössä työskentely ole häntä varten.

– Psykiatrisena hoitajana on enemmän aikaa kohdata potilaita.

Siskosta tulee Pasi

Toinen raskaus on sujunut hyvin, aivan kuten Lilianinkin odotus. Synnytyskään ei jännitä. Sen sijaan arki kahden lapsen kanssa mietityttää.

– Lähdin Lilianin kanssa pian sambasalille. Se varmasti näkyy hänessä nyt tuona sosiaalisuutena. Toivottavasti pystyn tekemään samoin tulevan vauvan kanssa.

Myös Lilian odottaa innolla vauvaa. Hänellä on tälle nimikin valmiina: Pasi Hermonen – ja kyllä, vauvan sukupuoli on tulevan isosiskon tiedossa.

Lue myös: Tässä on Kaksplussan ensimmäisen kansiäitikilpailun voittaja!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X