Minun tarinani 09.02.2018 Päivitetty 05.12.2022

Parantumatonta MS-tautia sairastava kolmen lapsen äiti Kati: Sairauteeni liittyvä uupumus on vaikeinta

MS-tautia sairastava Kati Turunen on saanut elää lähes oireettomana peräkkäisten raskauksien ja imetyksen ajan. Hän toivoo yhtä hyvää tuuria jatkossakin, vaikkei parantumattoman taudin etenemistä voidakaan ennustaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Kati Turunen, 35, kertoi puolitoista vuotta sitten Kaksplussalle arjestaan yllätysvauvan ja MS-tautinsa kanssa. Sittemmin perhe on kasvanut uudella yllätysvauvalla, kun 15-vuotiaan Jeninan ja 3-vuotiaan Sulon rinnalla on nyt puolivuotias Leino-poika.

– Raskaus tuli tälläkin kertaa yllätyksenä, aivan kuten Jeninan ja Sulon kohdalla, Kati hymähtää.

Elämä pienen vauvan ja uhmakkaan 3-vuotiaan kanssa on haastavaa. Lisähaasteensa arkeen tuo Katin sairastama MS-tauti, johon ei ole olemassa parannuskeinoa.

– Olin vihdoin aloittamassa lääkitystä MS-tautiini Sulon odotuksen ja imettämisen jälkeen, mutta sen aloittamista jouduttiin siirtämään, kun huomasin odottavani Leinoa. En voi aloittaa lääkitystä niin kauan kuin imetän vauvaa, kertoo Koivulan emäntä -blogiakin pitävä Kati. Blogi tarjoaa vertaistukea äideille ja toisille MS-tautiin sairastuneille.

Raskaus suojaa

Katin sairaus on pysynyt suhteellisen oireettomana jo kolmen vuoden ajan. Hän arvelee sen johtuvan perättäisistä raskauksista ja imetyksestä, jotka saattavat tutkitusti suojata MS-taudin pahenemisvaiheilta.

– Leino on täysimetyksellä, joten sekin saattaa suojata minua sairauden pahenemiselta. Minulle ei ole tehty pään varjoainekuvausta pitkään aikaan, joten en tiedä, onko tauti edennyt aivoissani.

MS-tauti todettiin, kun Kati oli alle 30-vuotias. Arjessa sairaus näkyy tasapainohäiriöinä, tunnottomuutena ja uupumuksena.

– Vasen puoli kehostani on ollut tunnoton jo monen vuoden ajan. Flunssan tai muun infektion aikana MS-taudin oireet korostuvat. Tuntohäiriöt ovat silloin voimakkaampia eivätkä tavarat pysy käsissä.

Sairauteen liittyvä uupumus tuntuu Katista tällä hetkellä hankalimmalta. Eikä ihme, sillä terveetkin vanhemmat väsyvät vauvan kanssa.

Helppo synnytys yllätti

Leino-kuopuksen vauva-aika on haasteista huolimatta sujunut hyvin. Kati on Sulon ja Leinon kanssa päivät kotona miehensä Antin ollessa töissä. Jeninasta on myös apua lastenhoidossa.

Kati on iloinnut siitä, että sai vihdoin kokea onnistuneen synnytyksen. Leinon odotukseen tosin kuului jännitystä ja keskenmenon pelkoa, joka liittyi etiseen istukkaan ja sen aiheuttamiin vuotoihin.

Katin aiemmat synnytyskokemukset olivat niin rankkoja, että Leinon synnytyksen jälkeen hän on hämmästellyt tuoreimman kokemuksensa helppoutta.

– Jos kaikki synnytykseni olisivat olleet tällaisia, olisin voinut synnyttää useamminkin. Esikoisen synnytyksessä sain pahan repeämän. Toisessa synnytyksessä jouduin kipushokkiin, kun sektion puudutus toimi vain toispuoleisesti.

Uudet urahaaveet

Kati työskentelee ongelmanuorten parissa mutta kokee olevansa töiden suhteen taitekohdassa. Hän pääsi juuri opiskelemaan seksuaalineuvojaksi.

– En usko, että voin enää palata kokopäivätöihin. Sairauteeni liittyy niin voimakasta uupumusta.

Kati suhtautuu tulevaisuuteen myönteisesti, vaikka MS-taudin etenemistä ei voikaan ennustaa.

– Elän päivän kerrallaan. En mieti tulevaa, etten romahda pilvilinnoistani, jos käänne huonompaan tuleekin.

Kommentit (1)

Hieno homma, että ms-äiti jaksaa tehdä ja hoitaa lapsia. Mulla väsymyksen vuoksi tyttö meni jo 9 kk:n iässä perhepvhoitajalle, koska isänsä palasi töihin. Olin jo sairaseläkkeellä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X