Minun tarinani 11.10.2015 Päivitetty 15.06.2021

Pelottaako sota tai muu kriisi? Näin lapsiperhe varautuu kriisitilanteisiin

Myrskyt katkaisevat joka vuosi sähköt päiviksi kymmeniltätuhansilta kodeilta, ja uutiset kansainvälisistä konflikteista huolestuttavat. Kriisitilanteisiin voi kuitenkin varautua. Listasimme asioita, joita lapsiperheessä kannattaa ottaa huomioon.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Kriisitilanteisiin voi varautua kahdella tavalla: hankkimalla kotivaran ja kouluttautumalla.

Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi tai jopa viikoksi. Tuoreus taataan niin, että elintarvikkeet ja tavarat ovat normaalissa kulutuksessa, ja varastoa täydennetään sitä mukaa, kun sitä käytetään.

Kotivaran avulla pärjää, vaikka liikenneyhteydet katkeaisivat, laaja sähkökatkos häiritsisi arkea tai lakko sulkisi kaupat.

Keskustele kriisitilanteiden pelosta toisten kanssa

Kotivaraan kuuluu:

  • elintarvikkeita (puurohiutaleita, makaronia, riisiä, näkkileipää, kahvia, teetä, purkkipakattuja liha- ja kalasäilykkeitä, sokeria, suolaa, suklaata, rusinoita – arvioi määrä)
  • puhtaita kannellisia vesisankoja veden varastoimiseen
  • kuumemittari, sidetarvikkeet, pinsetit, sakset, laastareita, lääkehiiltä, kyypakkaus, särkylääkkeitä, joditabletteja (säteilyonnettomuuden varalta)

Keskustele kotivarasta

Joka kodista olisi hyvä löytyä myös:

  • patteriradio (sitä tarvitaan, jos sähköt ovat poikki. Kriisitilanteessa viranomaiset antavat toimintaohjeita radion ja television kautta.)
  • taskulamppu ja paristot
  • huopia
  • sadeasuja
  • retkikeitin ruoanvalmistukseen sähkökatkon aikana
  • sammutuspeitto ja vaahtosammutin

Autosta on hyvä löytyä:

  • viltti
  • ensiapulaukku
  • lapio
  • polttoainetta tankissa aina vähintään neljännes.

Testaa, kuinka hyvin olet varautunut.

Valmiuskoulutus kiinnostaa nyt naisia

Sähköttä selviytymistä, ensiapua, maastotaitoja, pienpalojen sammuttamista ja muita taitoja voi opiskella Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseilla.

– Kun kouluttautuu, niin on valmiimpi toimimaan kriisitilanteissa. Jos jotain tapahtuisi, olisi tärkeää osata toimia rationaalisesti ja omia lapsiaan hätäännyttämättä, kertoo viestintäpäällikkö Miia Iivari Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä (MPK).

MPK:n ensi vuoden kurssitarjontaan kannattaa tutustua loppuvuodesta. MPK järjestää omien kurssiensa lisäksi turvallisuuskoulutusta yhteistyössä esimerkiksi Naisten valmiusliiton kanssa. Näitä kahdesti vuodessa järjestettäviä harjoituksia kutsutaan Nasta-harjoituksiksi, ja niiden teemoja ovat muun muassa maastossa selviytyminen, kyberturvallisuus (sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuus), kaupunkiturvallisuus ja muonittaminen.

Nasta-harjoitusten suosio on kasvanut selvästi maailman turvallisuustilanteen muututtua. Vuosittain MPK:n koulutustilaisuuksiin osallistuu noin 48 000 henkilöä.

Ruokahuolto on kriiseissä a ja o

Suomi on riippuvainen Itämeren turvallisuudesta, ja monet tärkeät kuljetukset hoidetaan vesiteitse. Jos kuljetuksiin tulee häiriöitä, se näkyy kuluttajan pöydässä varsin nopeasti.

Elintarvikkeiden saatavuutta takaa maassamme Huoltovarmuuskeskus, joka on työ- ja elinkeinoministeriön alainen virasto. Elintarvikkeiden saatavuutta rajoittavassa kriisitilanteessa sen ruokavarastot otettaisiin käyttöön asteittain.

Elintarvikeomavaraisuus on tärkeää, sillä ruoka on elinehto – sen sijaan ilman monia muita tuontitavaroita kykenisimme tulemaan toimeen.

Kriiseissä tietoverkko voi katkeilla

Suomi on myös riippuvainen tietoverkkojen toiminnasta. Verkot liittyvät yhteiskunnan ydintoimintoihin pankkipalveluista energiantuotantoon, ja kriisitilanteessa verkon toiminta voisi katkeilla tai jopa estyä.

Kyberuhkiin ei voi muuten varautua, mutta oman kotinsa tietoturvasta jokainen voi huolehtia.

– Olisi myös järkevää pitää vanhanaikaista puhelinluetteloa yllä itselleen tärkeimmistä puhelinnumeroista. Monilla numerot ovat pelkästään kännykässä, Miia Iivari opastaa.

Lähteitä: Pelastustoimen turvaopas, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen nettisivusto mpk.fi. Taustamateriaalina on käytetty Pääesikunnan Viestintäkurssin 47 luentoja, joille kirjoittaja osallistui 29.9.-2.10. Upinniemen varuskunnassa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X