Minun tarinani 02.12.2015 Päivitetty 05.08.2021

Sisarensa huumeille menettänyt Martina Aitolehti: ”Lapseni eivät tiedä, että minulla oli sisko”

Tosi-tv-tähti Martina Aitolehden pikkusisko kuoli huumehelvetissä. Kahden pienen tyttären äitinä Martina aikoo tehdä kaikkensa, etteivät omat lapset kokisi samaa kohtaloa. Victorialle ja Isabellalle hän ei ole edes vielä kertonut siskostaan.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia
3 kommenttia

Martina Aitolehti, 33,on kahden tytön äiti. Tytöillä, Victorialla, 6, ja Isabellalla, 3, on pitkät, paksut hiukset, Victorialla tummat, Isabellalla melkein valkoiset. Niihin saa paljon lettejä: ranskalaisia, hollantilaisia, kalanruotoja.

Iltaisin Martina istuu tyttöjen suuressa vaaleanpunaiseksi sisustetussa huoneessa ja letittää. Samalla hän kyselee. Isabellalta helppoja ja konkreettisia asioita: Mitä teit päiväkodissa? Mitä ruokaa oli? Joko väsyttää?

Victorialta jo vaikeampia: Oletko onnellinen? Kun Victoria vastaa joo, Martina jatkaa: Mistä olet onnellinen?

– Isistä, kavereista, Monster High -nukesta, Victoria vastaa.

Ja niinhän kuusivuotiaan pitääkin vastata, Martina Aitolehti ajattelee, ja tuntee helpotusta.

Sillä hän tietää, miten helposti onni voi kadota tyttölapsen elämästä.

Lue myös: Tällainen äiti Martina Aitolehti on

Kuvan tuntematon kaunotar

Martina Aitolehti ja hänen avomiehensä, Isabellan isä, Stefan Therman, 28, asuvat 140-neliöisessä kodissa Helsingin kantakaupungissa kivitalon toisessa kerroksessa.

Olohuoneen nahkasohvat, verhot ja matto ovat valkoiset. Toisella seinällä on valtava taulutelevisio, toisella musta piano, jonka päälle on viikattu pyykkejä neljään tiukkaan pinoon.

Kirjahyllyssä on kolme lasivitriiniä. Ensimmäisessä on dekkareita, toisessa Martinan ja Stefanin urheilupalkintoja ja kolmannessa valokuvia. Niissä Victoria hymyilee leveästi ja Isabella katsoo valtavilla silmillään vaalean otsatukan alta.

– Tuollainen suloinen trolli se Isbe on, Martina sanoo tyttärestään, jonka Stefan-isä haluaa pitää pois julkisuudesta.

Keskimmäisessä, mustavalkoisessa kuvassa on kaunis, tumma nuori nainen, joka muistuttaa hieman pikkutyttöjä, mutta vielä enemmän heidän äitiään.

Victoria ja Isabella eivät tiedä, että kuvan nainen on heidän tätinsä Stephania, Martinan sisko, joka kuoli vain puolitoista vuotta sitten.

Lue myös: Martina Aitolehti Stefanin pettämisestä: ”Tarvitsin tämän vasaraniskun”

Victoria sai kuusivuotislahjaksi toivomansa Monster High -nuken.
Martina Aitolehden vanempi tytär Victoria sai kuusivuotislahjaksi toivomansa Monster High -nuken.

Siskon vieroitushoito epäonnistui

Viisi vuotta sitten Martina Aitolehti oli aivan toisenlaisessa huoneessa siskonsa Stephanian kanssa.

Ikkuna oli pieni ja ovi lukossa. Tarjolla ei ollut vaniljaa ja suklaata, vaan vettä ja näkkileipää. Stephania tärisi sängyllä. Hän oli vasta teini-ikäinen, mutta jo niin pahassa amfetamiinikoukussa, että hänet oli viety pakolla vieroitushoitoon.

Tytöltä oli viety kännykkä ja omat vaatteet. Kaikki virikkeet ja yhteydet ulkomaailmaan oli katkaistu. Perheenjäsenet pääsivät vierailemaan muutaman kerran viikossa.

Martina istui siskonsa vieressä ja ajatteli, ettei tämä voi olla oikea tapa hoitaa huumeriippuvaista. Ei nuorta, melkein vielä lasta, voi eristää perheestään ja ystävistään. Martina aavisti, että karu eristys saisi Steffin vain kaipaamaan enemmän entistä elämäänsä.

Tuli vielä monta vieroituskierrosta, mutta Stephania palasi aina vanhoihin kuvioihin.

Viimeisellä kerralla hän karkasi ja hakeutui vantaalaiseen hylättyyn omakotitaloon, jossa huumeidenkäyttäjät majailevat. Heinäkuussa 2014 Stephania löytyi kuristettuna likaiselta patjalta.

Martina ei ollut nähnyt siskoaan vuoteen.

– Välit oli pakko katkaista. Narkkarille huumeet ovat ainoa asia, joka merkitsee. Minun oli pakko suojella itseäni ja perhettäni, Martina sanoo.

Martinan tytöt eivät edes tiedä, että heillä on ollut täti.

– Eivät lapset ymmärrä kuolemaa, Martina sanoo.

– Stefanin isä kuoli kesällä, ja Victoria kyselee vieläkin, miksei pappa tule meille syömään.

Martina Aitolehti: ”Lapseni eivät mene tositelevisioon”

Tietysti Martina AItolehti miettii, miten hänen ja siskonsa elämät saattoivat mennä niin eri suuntiin. Oliko kyse geeneistä vai ympäristön vaikutuksista?

– Totta hemmetissä pelkään, että omille tytöilleni käy samalla tavalla, Martina sanoo.

– Pelkään sitä eniten. Nyt he ovat vielä pieniä, mutta mitä, jos he joutuvat teini-iässä väärään seuraan?

Ainakin Martina tietää tasan tarkkaan, mitä tekee, jos jompikumpi hänen tytöistään joskus kokeilee huumeita.

– Pakkaan lapsen mukaan ja muutan ulkomaille ainakin vuodeksi, enkä päästä lasta mihinkään yksin.

Huumeiden lisäksi on toinenkin asia, jonka Martina aikoo ehdottomasti kieltää tyttäriltään.

– Minun lapseni eivät mene tosi-televisioon, piste.

Mikseivät? Martinahan on elättänyt itsensä tosi-tv:llä: Martina ja Esko-sarjalla ollessaan Victorian isän Esko Eerikäisen kanssa naimisissa ja sittemmin Splash– ja Martina ja hengenpelastajat -sarjoilla.

– Martina ja Eskohan oli ihan kilttiä kamaa verrattuna nykyiseen tositeeveeseen, Martina puuskahtaa.

– Ja oikeasti, uskon, että ihminen on onnellisempi, kun ei ole julkisuudessa.

Lue myös:

Esko Eerikäinen: ”Laitan Victorian kaiken muun edelle”

Suvi Tiilikainen: ”Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon”

Maria Nordin: ”Käynnistin esikoiseni synnytyksen itse”

Mari Valosaari: ”Sairauteni voi estää uuden raskauden”

Kommentit (3)

Kyllä voi nuoria suojella esim. ohjaamalla hyviin harrastuksiin, jokainen on taitava jossakin. Ei ne harrastukset tarvitse olla kalliita. Nuorille on kyllä järjestetty mm. koulujen toimrsta monenmoista. Jos vanhemmat antavat vain pyöriä ostareilla ja muualla epämääräisissä paikoissa, niin siellä ne vaarat vaanivat nuoria.
Kyllä nuo Martinsn suunnitelmat ovat ihan varteenotettavia.
Meillä maalla kasvaneillä ei paljon vaaroja ollut. Kyllä jotkut oppivat polttaamaan tupakkaa vähän niinkuin salaa vanhemmilta. Mutta muita pahoja tapoja ei ollut. Koululla kävimme urheilemassa ja oltiin partiossa jne. Kesälomallahan oli maalaistaloissa tekemistä, ettei aika käynyt pitkäksi.

Hei, ihmettelen suuresti ettei lapsesi tiedä papan kuolemasta. Miksi lapsia on ”suojeltava” kuolemaa käsitteleviltä aiheilta? Ehkä juuri tämän takia nykyihmeset pelkäävät kuolemaa ja siitä puhumista. Meidän perheeseen kuuluu 4 lasta. Meidän kolmas lapsemme syntyi kuolleena hieman ennen laskettua aikaa. Meidän on ollut pakko käsitellä asiaa myös lasten kanssa, olivat tuolloin 5v ja 2v. Lapsi ymmärtää yllättävän paljon ja sopeutuu asioihin aikuista paremmin. Oman raskaan olon ja surun keskellä on todella raskasta seurata lasten tuskaa kun kaivattu vauva ei jäänytkään meidän luo vaan lähti taivaaseen. Tästä on aikaa 1,5vuotta. Meidän enkeli on meidän puheissa joka päivä ja lapset puhuvat asiasta luontevasti kuin kenestä tahansa perheenjäsenestä. Väilillä kysymyksiä tulee paljon kuolemasta ja taivaasta ja Jumalasta. Uskon että lapsi pelkää vähemmän kun kerrot asiat niinkuin itsekin uskot niiden olevan. Lapset eivät ”pelkää”kuolemaa tai siitä puhuminen ei heitä järkytä millään lailla.

Nimenomaan. Oma lapseni näki isoisoäitinsä kuolleena hieman alta kolme vuotiaana. Olivat menossa vierailemaan sairaalaan, johon minun mummoni oli viety ja hän olikin kuollut hetkeä aiemmin. Hoitajat olivat sanoneet, että hyvin voi mennä katsomaan, oikeastaan suositelleet. Itse en ole nähnyt kuollutta ihmistä koskaan. Setäni oli kuollut vain vähän aikaisemmin, joten kuolemaa käsiteltiin silloin paljon. Toinen mummonikin kuoli sitten vuoden päästä. Kuolema on normaali asia.

Myös huumeita ollaan käsitelty paljon, tytär täyttää kohta 9. Parempi aikaisin kuin liian myöhään. Jos oman siskoni kohtalo ois ollut sama kuin Martinan, niin varmasti tietäisi lapseni siitä ainakin 6-vuotiaana.

Liian kovaa suojelua, joka saattaa kostautua. Ja tuo että kielletään, ettei meijän lapset osallistu sitten tositeeveeseen tai heistä ei tule julkkuja, niin annettaisko lasten tehä omat valintansa ja autetaan toki tekemään parempia valintoja kuin vaikka itse. Mutta kaikkea ei voi heidän puolestaan tehdä saatikka suunnitella valmiiksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X