Minun tarinani 06.06.2024

Suvi on tehnyt rohkeaa somesisältöä teini-iästä asti: ”Pelkään, että lapseni häpeäisi minua”

20-vuotias Suvi Halinen oli aina haaveillut tulevansa nuorena äidiksi, mutta unelma tuntui mahdottomalta toteuttaa. Elämä teki kuitenkin täyskäännöksen, kun Suvi sai sosiaalisen median kautta yllättävän viestin.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
Suvi Halisen kotialbumi

Vain muutama vuosi sitten Suvi Halinen, 24, ei olisi voinut uskoa olevansa elämäntilanteessa, jossa on nyt.

– En tunnista sitä itseäni, joka olin neljä vuotta sitten ennen tätä kaikkea.

Kun Suvi oli 20-vuotias, hän oli juuri muuttanut sinkkuna takaisin vanhemmilleen ja koki olevansa hukassa.

– Välillä itkin itseni uneen, kun ajattelin olevani epäonnistuja. Olin aina halunnut nuorena lapsia, mutta en uskonut ikinä löytäväni puolisoa.

Elämän suunta vaihtui kuitenkin nopeasti, kun Suvin Instagramiin ilmestyi viesti tuolloin 19-vuotiaalta Juusolta. Ensimmäinen tapaaminen oli Orituvan ABC:llä, puolivälissä Suvin ja Juuson kotipaikkakuntia. Viiden tapaamisen jälkeen Keski-Suomessa asunut Suvi kirjoitti vuokrasopimuksen Poriin ja vain seitsemän kuukauden kuluttua muutosta hän teki positiivisen raskaustestin.

Nyt pariskunnalla on 2-vuotias taapero ja he odottavat toista lastaan.

Suvi luo YouTubeen rohkeaa ja rehellistä sisältöä elämästään

Suvi on jakanut elämäänsä YouTubeen rohkeasti ja avoimesti vuodesta 2017 lähtien ja tuottaa sinne edelleen aktiivisesti sisältöä. Videoiden tekeminen alkoi arkipäivien kuvaamisella ja kameralle avautumisella. Suvi kuvailee, että videolle puhuminen on hänelle kuin terapiaa, jolla voi purkaa ajatuksia.

– Kun aloitin videoiden kuvaamisen, olin superujo tyyppi ja asuin Laukaassa, jossa kaikki tunsivat toisensa. Jännitin videoiden julkaisemista ja pelkäsin mitä muut ajattelisivat, mutta lopulta rohkaistuin ja latasin niitä YouTubeen, Suvi kertoo.

Suvi haluaa luoda sisältöä, jota hän olisi itse epävarmana teini-ikäisenä halunnut nähdä somessa: rehellistä ja someilluusiota rikkovaa.

– Yritän puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja tuoda elämääni esille sellaisena kuin se on. En halua luoda tai vahvistaa kuvaa siitä, että elämäni olisi jotenkin tosi hienoa, kun ei se oikeasti ole.

Kun Suvi julkisti raskautensa somessa, häntä jännitti, mitä muut ihmiset ajattelisivat hänen elämätilanteestaan, joka ei ollut stereotyyppisen tasapainoinen. Pariskunta oli tuntenut toisensa vasta puoli vuotta, asui vuokralla eikä Juusolla ollut vakituista työpaikkaa. Suvi puolestaan oli vasta aloittanut opiskelun.

Suvi saikin joitakin ikäviä kommentteja raskauteen liittyen.

– Se jäi mieleen, kun joku sanoi: ”Sinusta tulee ylipainoinen yh-mutsi, joka jättää koulun kesken, ei tule ikinä pärjäämään elämässä ja putoaa johonkin palkkakuoppaan”, Suvi kertoo.

Nykyään negatiivisia kommentteja tulee vähemmän eivätkä ne enää erityisemmin häiritse Suvia.

”Pelkään, että lapseni häpeäisi minua”

Esikoisen syntymä sai Suvin suhtautumaan videoiden julkaisemiseen uudella tavalla.

– Se oli ensimmäinen hetki, kun mietin miksi teen tätä. Olen pohtinut, ottaako tämä enemmän kuin antaa ja kuinka olen myynyt yksityisyyteni.

Kun esikoisesta tuli suuri osa arkea, jota Suvi aiemmin oli tottunut kuvaamaan hyvin avoimesti, Suvin täytyi luoda jonkinlaiset säännöt siihen, mitä lapsesta voi näyttää ja kertoa julkisesti.

– Yritän rajata sitä niin, että lapsi olisi mahdollisimman anonyymi netissä. Yritän olla käyttämättä esimerkiksi hänen nimeään, mutta muutaman kerran on kyllä tainnut vahingossa lipsahtaa.

Suvi toivoo, että tulevaisuudessa lasta ei yhdistettäisi häneen.

– Pelkään, että lastani kiusattaisiin siitä, että teen videoita tai hän häpeäisi äitiään ja jakamaani sisältöä.

Haaveet muuttuivat täysin

Lapsen saaminen muutti Suvin elämän suunnan täysin. Ennen puolisonsa tapaamista hän oli ostanut pakettiauton, josta hän rakensi itselleen matkailuautoa.

– Haaveilin siitä, että saisin sen rakennettua ja lähtisin reissuun. Mahdollisesti olisin jopa asunut siinä yhden kesän, Suvi muistelee.

Matkailuauto on päässyt jo perheen käyttöön, vaikka siihen piti puolison löydyttyä tehdä paljon muutoksia, jotta se palvelisi suurempaa ihmismäärää.

Suvin haaveet ovat kuitenkin muuttuneet. Tällä hetkellä hän unelmoi omakotitalosta maalla sekä rakennusalan opintojensa päättämisestä. Tulevaisuudessa Suvi toivoo saavansa oman alansa töitä, jotta voisi tarjota lapsilleen hyvän elämän. Koulun suorittaminen kuitenkin stressaa Suvia.

– Suorittajaluonteeni haluaisi saada koulun mahdollisimman nopeasti purkkiin, vaikka tiedän, että se on ihan sama kauanko siinä kestää. Tietysti osa on myös sitä, että haluan todistaa itselleni ja epäilijöille, ettei lapsi pilannut minun elämääni, uraani tai kehoani.

Vapaapäiviä ei ole näkyvissä

Tällä hetkellä Suvi on toista kertaa raskaana, työharjoittelussa, suorittaa rakennusinsinööritutkintoa, käy osa-aikatöissä ja huolehtii esikoisestaan.

– Ennen lasta pystyi mielivaltaisesti päättämään, mitä haluaa tehdä. Nyt joutuu enemmän miettimään, mitä täytyy tehdä, Suvi toteaa.

Arki on tällä hetkellä hyvin kiireistä eikä vapaapäiviä näy. Kahden kuukauden päästä Suville ja Juusolle syntyy toinen lapsi.

– Pienen lapsen kanssa on oikeastaan pakko oppia elämään hetkessä. Toisaalta sellainen hetkessä eläminen tuo jaksamisen arkeen. Pitää oppia ymmärtämään, että kaikki elämänvaiheet ovat ohimeneviä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X