Minun tarinani 07.09.2016 Päivitetty 18.08.2023

Syyskuun kansiäiti Elina: ”Ihana vauvavuosi – refluksista huolimatta”

Elina Kurikka ja Olivia, 10 kk (kuvassa 8 kk), valittiin syyskuun kanteen kesäkuussa järjestetyssä kansiäitiäänestyksessä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

Positiivinen tapaus. Se tulee raumalaisesta, 22-vuotiaasta Elina Kurikasta mieleen, kun hänen kanssaan on jutellut hetken. Alkuun kuulostaa siltä, että Elinan ja trukinkuljettajana työskentelevän avomiehen Janne Vuorisen, 25, elämä raskaus- ja vauva-aikana on sujunut kuin tanssi.

Kolme vuotta seurustelleet Elina ja Janne halusivat nuorina vanhemmiksi ja toive vauvasta toteutuikin helposti. Raskausaikana Elina kärsi alkuun pahoinvoinnista ja väsymyksestä, mutta kun se helpotti, loppu meni hyvin. Synnytys pelotti, mutta ei niin paljon, että jännityksen takia olisi pitänyt mennä pelkopolille.

Olivia osoittautui helpoksi tapaukseksi, joka on nukkunut alusta asti öisin 10 tuntia putkeen. Elina on rakastanut vauvan hoitamista kotona, jopa niin paljon, että hän ”voisi olla loppuelämänsä kotiäitinä”.

Katso video Elinan ja Olivian kuvauksista!

Olivia itki yöt ja päivät

Juuri kun kuulija on aloittamassa taivastelun, miten auvoisaa äitiys voi joillekin olla, Elina paljastaa: No, olihan tässä pieni refluksi- episodi.

Ensin lähtivät päiväunet. Huuto paheni, kunnes Olivia ei nukkunut enää lainkaan, ei edes öisin.

Pahinta aikaa kesti kuukauden. Mutta Elina ja Janne ovat rauhallisia ja optimistisia ihmisiä eivätkä vaipuneet epätoivoon. Elina teki sen, mitä jokainen nykyäiti ongelman kohdatessaan tekee: kysyi Googlelta.

Refluksi, internet ehdotti. Omatekoisen diagnoosin kera Elina marssi neuvolaan. Ensin terkka sanoi, että ”ainahan vauvat itkevät”, mutta uskoi lopulta, kun Elina kertoi, ettei heillä nukuttu enää lainkaan.

”Mene yksityislääkärille, sinne ei tarvitse jonottaa”, oli seuraava ohje.

Lääkärillä selvisi, että Elina oli ollut oikeassa. Diagnoosiksi tuli tulehtunut ruokatorvi ja hoidoksi refluksilääkitys.

Elina kokeili myös maidotonta ja munatonta ruokavaliota itselleen siltä varalta, että Olivian huudon taustalla olisi allergia.

Ei ollut, mutta kaksi kuukautta kestänyt lääkitys ratkaisi asian. Huuto loppui, Oliviasta tuli jälleen aurinkoinen lapsi ja raumalaisessa omakotitalossa nukuttiin taas.

– Ei se niin kamalaa ollut, kun tiesin, mistä huuto johtui, Elina sanoo nyt refluksiajasta.

Olivia on keskipiste

Vaikeinta ei ollut valvominen, vaan huoli lapsen terveydestä.

– On kamalaa, kun ei voi auttaa omaa lastaan, Elina sanoo ja katsoo hellästi vaunuissa nukkuvaa Oliviaa.

Janne-isäkään ei tahdo saada silmiään irti tyttärestään.

Elina ja Janne ovat kaveripiirinsä ensimmäiset vanhemmat. Vertaistuen puute ei ole haitannut, sillä kaverit ovat jaksaneet kuunnella Elinan vauvahöpötyksiä.

– He tietävät, että tämä on nyt se tärkein asia elämässäni, Elina sanoo.

Ja onneksi vaikeita asioita on refluksia lukuunottamatta tullut vastaan vain vähän.

– Äitiys on ollut helpompaa kuin ajattelin. Ei elämä pääty lapsen saantiin, vaikka jotkut niin ajattelisivatkin, Elina hymyilee.

Niin, nythän se elämä vasta on edessä.  Elina on nyt kotiäitinä, mutta palaa vuoden vaihteessa töihin hampurilaisravintolaan ja opiskelemaan ammattikouluun liiketaloutta.

Jos kaikki menee toiveiden mukaan, muutaman vuoden päästä Elinalla on kiva työpaikka, lapsia on tullut lisää ja häätkin on pidetty.

– Ei kai siihen sitten muuta tarvita, Elina virnistää.

Lue myös:
Elokuun kansiäitikilpailun voittajat Anni ja Iisa
Heinäkuun kansiäitikilpailun voittajat Pia ja Elsa
Kesäkuun kansiäitikilpailun voittajat Matleena ja Leo
Toukokuun kansiäitikilpailun voittajat Nelli ja kaksostytöt Lily ja Lucy

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X