Vanhemmuus 07.11.2018 Päivitetty 14.08.2019

Lasta toivova MUTSIS ON -Emilia: ”Olen jo imetystukiryhmässä”

Hyvä äiti hoitaa lasta kotona – totta vai tarua, Emilia Huttunen? Pyysimme kolmannesta lapsesta haaveilevaa bloggaajaa vastaamaan kliseisiin väittämiin parisuhteesta ja perhe-elämästä.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Suvi Elo / Otavamedia

Äitiys tekee tytöstä naisen! Totta vai tarua, Emilia?

”Moni muukin asia voi tehdä tytöstä naisen, mutta minun kohdallani tämä pitää paikkansa. Jo raskausaikana ajatusmaailmani lähti kehittymään aikuisempaan suuntaan.”

Hyvä äiti imettää lastaan

”Imettämisellä ja hyvällä äitiydellä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ajattelin esikoiseni kohdalla, että haluan imettää pitkään. Kun vauvalle tuli tiheän imun kausi, olin ihmeissäni: eikö minulta tule tarpeeksi maitoa. Kukaan ei ollut kertonut vaiheesta minulle, joten aloin antaa pullomaitoa ja maidontuotantoni väheni. Se harmittaa minua!

Toisen kohdalla sain imetettyä hieman pidempään, mutta koska vauva oli tissillä koko ajan ja koliikin vuoksi itki, en saanut nukuttua. Siispä maidontuotanto lakkasi. Jos saamme kolmannen lapsen, toivon, että voisin imettää pitkään. Olen jo valmiiksi imetystukiryhmässä.”

Hyvä äiti hoitaa lastaan mahdollisimman pitkään kotona

”Ei! Täytyy sanoa, että nuorempana ajattelin, että lapsen kanssa pitää olla kotona kolme vuotta. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän ajattelen niin. Mieheni on tasavertainen vanhempi. Hän on uskomattoman hyvä lasten kanssa ja jaksaa puuhailla heidän kanssaan kaikenlaista. Jos Topias lähtee kauppaan, hän ottaa lapset mukaansa ja kävelee sinne metsän poikki, jotta lapset saavat retkeillä samalla.”

Mutsis on -bloggaaja Emilia Huttunen

Emilia uskoo tasavertaiseen vanhemmuuteen.

Kunnon äiti tuntee syyllisyyttä ollessaan vapaalla

”Ehei! Kunnon äiti nauttii olostaan ja luottaa siihen, että lapset ovat hyvässä hoidossa. En tosin hirveästi ole nykyään menossa. Kun kuopuksellamme oli koliikki, kuuntelin itkua 11 kuukautta ja sitten lähdin kavereideni kanssa Turkkiin. Vauva jäi Topiaksen kanssa kotiin. Tietenkin siitä nousi älämölö ja tekemistäni kritisoitiin. Itse kuitenkin tiedän, mikä on meille parasta.”

Hyvä äiti tekee ruuat itse

”Jos näin on, olen todella huono äiti. Yleensä Topias kokkaa meillä. Itse voin hakea vaikkapa hampparit, jos en jaksa kokata.”

Lapsi pilaa parisuhteen, etenkin seksielämän

”Päinvastoin, se parantaa molempia. Kun pari selviää pikkuvauva-ajasta, on sen jälkeen entistä vahvempi yhdessä. Silloin myös tuntee paremmin oman kropan ja on sinut sen kanssa. Kypsempänä ja fiksumpana osaa laittaa omat tunteet ja halut sanoiksi. Seksielämässäkin uskaltaa rohkeammin hakea sitä, mikä tekee itselle hyvää.”

Äidillä on tärkein rooli lapsen tunne-elämän kehityksessä

”Moni ajattelee noin, minä en. Usein kuulee sanottavan, että isän vuoro tulee sitten, kun lapsi on vähän isompi. Mielestäni isä voi olla heti alusta asti mukana ihan tasavertaisesti, vaikkei hän voikaan imettää. Näin meillä on ainakin ollut.”

Nainen voi saada kaiken: uran, parisuhteen, perhe-elämän ja mielekästä vapaa-aikaa

”Minä ainakin olen saanut. En tietenkään saisi, jos haaveilisin ammatista, jossa pitäisi olla kolme viikkoa neljästä ulkomailla. Silloin parisuhde ei olisi enää hyvä. Maalaisjärjen rajoissa kaiken voi kuitenkin saada. Olemme Topiaksen kanssa niin hyvä match, että voimme toteuttaa omia juttuja perhe-elämän ohella. Olemme opiskelleet vuorotellen. Saamme apua tukiverkostoltamme. Meillä on käynyt tuuri!”

Uusimmassa Kaksplus-lehdessä 9/2018 Emilia kertoo myös lapsettomuushoidoista ja tulevaisuudenhaaveistaan – et muuten arvaa, mistä opinnoista Emilia haaveilee! Lue pitkä haastattelu uudesta Kaksplus-lehdestä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X