Vanhemmuus 03.06.2020 Päivitetty 10.09.2021

Kolumni: Nämä vanhemmat eivät saaneet kymppiä

Näin lukuvuoden lopussa on mukava koostaa listoja hienosti pärjänneistä yksilöistä ja mieleen jääneistä suorituksista.

Teksti
Aino-Mari Tuuri
Kuvat
Mirva Kakko

10. Tiina, 31 – Ilmoittautui lapsensa kanssa kokkauskurssille, mutta tilaisuuden lähetessä koko sotku alkoi tuntua liian vaativalta kokonaisuudelta ja Tiina valehteli lapsen saaneen oksennustaudin, jotta saisi rahat takaisin.

9. Petri, 38 – Aina kun vapaaehtoisia tarvitaan päiväkoti-, koulu- tai joukkuetoimintaan, Petri kertoo olevansa aktiivinen jo kahdella muulla taholla, vaikka ei oikeasti tee yhtään minnekään yhtään mitään.

8. Suvi, 35 – Tuli luvanneeksi lapsilleen koiranpennun ja tuli kärttämisen palkaksi sen hankkineeksi. Haluaisi nykyään päästä koirasta eroon ja pohtii, voisiko lapsille kertoa, että koira lähti matkoille tai lapsuudenkenneliinsä.

7. Jari, 40 – Ei enää yhtään lasta, oli Jari päättänyt jo viisi vuotta sitten kolmannen lapsen kohdalla, mutta niin vain hän kymmenen kuukautta uuden parisuhteen alun jälkeen löysi itsensä taas vastasyntynyt, lämmin vauva sylissään.

6. Mia, 23 – Raahaa perhemarketista kassit kilisten vauvan valmisruokia kotiin, naksauttaa purkit auki ja kaapii soseet pitkäkaulaisella lusikalla huolellisesti muovirasioihin, leikkelee sekaan yrttejä ja kysyville tyynesti kertoo valmistavansa vauvanruoat vain itse.

5. Oskar, 33 – Kun lapsi haluaa syliin tai halaa, Oskar joka kerta kuvittelee, että hänen vanhempansa halaavat häntä, ja niin hän saa lapsuuttaan pikku hiljaa palasen kerrallaan takaisin.

4. Sara, 38 – Huutaa kotona niin paljon että kurkkuun sattuu, mutta ovenkahvan naksahdettua onkin ymmärtäväinen kärsivällinen ja hymyileväinen vanhempi, jonka takaraivossa vain hyvin harvoin jyskyttää: mitä jos joku kuuli.

3. Anni, 26 – Tilasi tammikuussa itselleen neljä viinijoulukalenteria alennusmyynnistä ja naukki niitä luukku luukulta vappuun saakka.

2. Maarit, 32  – Kun kaikkien muiden lapset menivät piiriin tanssimaan kesäleikkejä, vain Maaritin lapsi vuoroin huusi ja vuoroin imeskeli pikkukiviä, ja Maarit häpesi lastaan ja häpeämisestä myös itseään.

1. Mari, 40 – Vierasvarakeksit, tyhjiöpakatut piiraat, pakastekakut. Mari söi ne kaikki ja syö varmasti jatkossakin.

10 x 10 – nämä vanhemmat saivat kympit

 Näin lukuvuoden lopussa on mukava koostaa listoja itsensä ylittäneistä yksilöistä ja mieleen jääneistä suorituksista.

10. Tiina, 31 – Ei ollut pitkään aikaan jaksanut pestä omia hiuksiaan, mutta luetteli silti joka ilta suihkussa lapselle saman litanian kuin aina ennenkin: kädet kasvot napa varpaat…

9. Petri, 38 – Päiväkoti-, koulu- tai joukkuetoimintaan tarvittiin vapaaehtoista eikä Petri taaskaan kestänyt paksua hiljaisuutta vaan nosti kätensä korkealle kohti loisteputkia.

8. Suvi, 35 – Tuli luvanneeksi lapsilleen koiranpennun ja ymmärsi samalla, ettei siis voisi tänäkään syksynä aloittaa samban alkeissa.

7. Jari, 40 – Ei enää yhtään lasta, oli Jari päättänyt jo viisi vuotta sitten kolmannen lapsen kohdalla, mutta niin vain hän kymmenen kuukautta uuden parisuhteen alun jälkeen löysi itsensä taas vastasyntynyt, lämmin vauva sylissään.

6. Mia, 23 – Raahasi perhemarketista vaunujen alakori rytkyen kotiin vauvanruokia, vastikkeita ja vaippoja, eilen ja tänään ja huomennakin varmasti.

5. Oskar, 33 – Kun lapsi halusi syliin kesken työnteon, Oskarin teki mieli huutaa ja tiuskia, mutta hän yhä uudelleen tallensi keskeneräisen sähköpostin ja nosti lapsen lähelleen.

4. Sara, 38 – Riuhtoi jumppatunnilla niin paljon että kaikkialle sattui, jotta jaksaisi ovenkahvan naksahdettua olla ymmärtäväinen ja melko kärsivällinen vanhempi.

3. Anni, 26 – Pakkasi syötävät, juotavat, varapöksyt, nenäliinat, lääkkeet, kuumemittarin. Kirjoitti aikataulun, puhelinnumerot ja varapuhelinnumerot. Ennakoi, loi tulevaisuuksia ja työsti skenaarioita.

2. Maarit, 32  – Kun kaikkien muiden lapset menivät piiriin tanssimaan kesäleikkejä, vain Maaritin lapsi vuoroin huusi ja vuoroin imeskeli pikkukiviä. Häpeästä huolimatta Maarit kyykistyi lapsen viereen ja kuiskasi tälle: ei ole pakko mennä.

1. Mari, 40 – Vierasvarakeksit, tyhjiöpakatut piiraat, pakastekakut. Mari söi kaikkea, mutta ei ihan loppuun kuitenkaan.

Toimittaja-kirjailija Aino-Mari Tuuri tarkkailee perhe-elämää ja sen muutosta kiinnostuksella – niin yhteiskunnassa kuin omalla kohdallaan. Lapsista kaksi on alakoulussa ja yksi päiväkodissa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X