Vanhemmuus 01.10.2024

”Nenän vuotaminen ei aina ole sairaus, turhauttaa!” – Kysyimme vanhemmilta mielipidettä kipeän lapsen viemisestä päivähoitoon, ja vastaajat jakautuivat neljään leiriin

Asenteet eroavat jyrkästi siinä, kuinka hyväksyttävänä vanhemmat pitävät sairaan lapsen tuomista päiväkotiin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Taannoin Kaksplus toteutti lukijakyselyn, jossa kartoitettiin vanhempien mielipiteitä kipeän lapsen viemisestä päivähoitoon. Liki 300 vastauksen perusteella osallistujat jakautuivat asiassa neljään leiriin.

Koostimme tähän juttuun kyselyssä korostuneita perusteluja, miksi vastaajat ajattelevat niin kuin ajattelevat. Äänestä lopussa, mihin leiriin itse kuulut!

1. Teen niin kuin muut tekevät

Hieman alle kymmenen prosenttia vastaajista ilmoitti vieneensä kipeän lapsen päiväkotiin, vaikka on ollut jo aamulla tietoinen lapsen sairaudesta.

Vastauksissa toistui ajatus, että lasta on turhaa pitää kotona, jos muutkin vanhemmat päättävät viedä sairaan tai puolikuntoisen lapsen päiväkotiin. Toisaalta vastaajat huomauttivat, että muiden noudattaessa sääntöjä he toimisivat itsekin samoin.

Vastaajista 35 prosenttia myönsi vieneensä sairaan lapsen päiväkotiin vahingossa eli niin, että lapsen sairastuminen on ilmennyt kesken päivän. Moni vastaajista piti tätä inhimillisenä ja ymmärrettävänä sattumana.

2. Nyt vähän tolkkua tähän hommaan!

Kaikista vastaajista noin 43 prosenttia oli sitä mieltä, että lapsen tulisi olla oireeton vähintään päivän ajan ennen paluuta päiväkotiin. Yli 52 prosenttia kuitenkin katsoi, että oireeton päivä tulee tarpeeseen vain rajun taudin jälkeen.

Yli puolet vastaajista ajatteli, ettei vähäistä nenän vuotamista lasketa sairaudeksi.

Vastauksissa kävi ilmi, että päiväkotien käytännöt oireettoman päivän osalta vaihtelevat. Joillain paikkakunnilla vaaditaan yksi oireeton päivä, toisilla kaksi. Vastausten perusteella sekä päiväkotien henkilökunta että vanhemmat suhtautuvat vatsatauteihin tiukemmin kuin flunssan oireisiin.

Vastaajista lähes 70 prosenttia oli sitä mieltä, että oireettomaan päivään liittyvät käytännöt ovat sopivia. Neljä prosenttia katsoi, että käytännöt ovat liian tiukkoja.

3. Muut sairastuttavat lapseni

Noin 41 prosenttia kaikista vastaajista kertoi, ettei ole vienyt koskaan sairasta lasta päiväkotiin. Nämä vastaajat ilmaisivat syvän turhautumisensa siihen, että monet silti laistavat päiväkodin ohjeistuksista.

Noin 18 prosenttia vastaajista ilmoitti pitävänsä päiväkodin sairastelusääntöjä liian lepsuina.

4. Sellaista se on, mutta…

Moni vastaaja valitteli, että sairastelukierre rasittaa koko perhettä ja vaikuttaa myös perheen talouteen. Työpaikan vaatimukset ja perheen taloudellinen tilanne nousivat tärkeimmiksi syiksi sille, miksi sairasta lasta ei ole jäänyt hoitamaan kotiin.

Yksi vastaajista esitti toiveen, että työnantajat suhtautuisivat lasten sairasteluun ymmärtäväisemmin.

Monia vastauksia yhdisti tietoisuus siitä, että harva haluaisi tieten tahtoen viedä sairaan lapsen päiväkotiin muista piittaamatta. Pakkotilanteessa toimimiselle riitti myös ymmärrystä – sekä itseä että muita kohtaan.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X