Vanhemmuus 29.03.2020 Päivitetty 29.01.2021

Oletko perheesi esikoinen? Nämä 5 piirrettä kuvaavat sinua äitinä tai isänä

Jos olet perheesi esikoinen, se saattaa näkyä tavassasi olla äiti tai isä. Listasimme viisi piirrettä, jotka tyypillisesti kuvaavat vanhempia, jotka ovat syntyneet perheensä ensimmäisiksi lapsiksi.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Sillä, onko ihminen esikoinen, kuopus, keskimmäinen vai ainoaksi lapsi, voi olla vaikutusta siihen, millainen hän itse on äitinä tai isänä.

Vanhemmat saattavat tiedostamattaan kohdella lapsiaan hieman eri tavalla riippuen syntymäjärjestyksestä, ja tämä voi vaikuttaa siihen, millainen persoona lapsesta kehittyy. Esikoiselta esimerkiksi saatetaan odottaa vastuunkantoa jo lapsena, joten hän saattaa olla aikuisenakin se, joka ottaa tilanteessa kuin tilanteessa ohjat käsiinsä.

Kaikki esikoiset – kuten kuopukset, keskimmäiset ja ainokaisetkaan – eivät tietenkään ole keskenään samanlaisia. Psykologit ovat myös erimielisiä syntymäjärjestyksen merkityksestä. Monilla esikoisilla on kuitenkin keskenään yhteisiä piirteitä.

Jos olet perheen esikoinen, seuraavat viisi asiaa saattavat kuvata sinua äitinä tai isänä.

1. Pidät siitä, että perheessänne on rutiineja

Esikoiset usein nauttivat siitä, että asiat sujuvat tietyllä tavalla. He ovatkin hyviä luomaan ja ylläpitämään rutiineja.

Tästä ominaisuudesta on vanhemmuudessa hyötyä. Lapset pitävät rutiineista, ja etenkin pienet lapset saavat turvaa siitä, että päivät noudattavat tiettyä kaavaa.

2. Esikoinen kipinöi, jos kaikki ei mene nappiin

Elämä lasten kanssa on täynnä yllätyksiä, muutoksia ja joskus myös sekasortoa. Tämä on saattanut tuottaa esikoisvanhemmalle haastetta ja stressiä.

Esikoiset eivät usein pidä siitä, jos asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu. Toisaalta esikoisilla on myös taito selättää kaaos ja saada elämä takaisin raiteilleen.

Esikoinen, saatoit harjoitella perhekontrollia jo lapsuudenkodissasi pikkusisaruksiin.

Esikoinen, saatoit harjoitella perhekontrollia jo lapsuudenkodissasi pikkusisaruksiin.

3. Löydät usein itsesi siivoamasta

Lapsiperheessä sotku on taattua. Esikoisvanhemmat eivät kuitenkaan jätä pitkäksi aikaa tiskejä lojumaan tai anna lelujen valloittaa koko olohuonetta.

Esikoiset ovat usein hyviä organisoimaan. He haluavat myös kotinsa olevan järjestyksessä.

4. Esikoinen tahtoo olla täydellinen äiti tai isä

Esikoisille on monesti tyypillistä se, että he tavoittelevat täydellisyyttä. He myös syyttävät itseään helposti, jos jokin menee pieleen.

Esikoinen haluaa olla täydellinen äiti tai isä. Hänen on kuitenkin syytä muistaa olla armollinen itselleen. Kaikki tekevät välillä virheitä eikä kukaan voi joka hetki olla täydellinen vanhempi.

5. Vastuunkantaminen on ollut sinulle luontaista

Esikoinen saa usein jo nuorella iällä vastuutehtäviä hoidettavaksi. Kenties häntä pyydetään vahtimaan nuorempaa sisarustaan tai häneltä odotetaan apua kotitöissä.

Kun ihmisestä tulee vanhempi, hän saa samalla suuren vastuun kantaakseen. Esikoiselle tämä ei kuitenkaan tuota suurta kriisiä, sillä hän on tottunut vastuunkantoon pienestä pitäen.

Lähteet: Bustle, The Huffington Post, Parents.com

Lue myös: Äitihoroskooppi: Tähtimerkki paljastaa, millainen äiti olet!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X