Parisuhde 15.07.2016 Päivitetty 05.12.2022

Eroavatko pienten lasten vanhemmat liian helposti?

Pikkulapsiarki voi tuntua raskaalta ja parisuhde rakoilla. Onko liian helppoa luovuttamista, jos haluaa erota? Pitäisikö lasten takia yrittää vielä?

Teksti
Inari Suomela
Kuvat
iStock

Erota vai ei? Kun vauva-arki ei olekaan vaaleanpunaista, kumppanista paljastuu aivan uusia puolia ja parisuhdeaika tuntuu kaukaiselta muistolta menneisyydestä, ajatus erosta voi alkaa hiipiä mieleen.

Alle yksivuotiaiden lasten vanhempien lisääntyneistä eroista on puhuttu viime vuosina paljon. Myös Väestöliitossa on huomattu, että  terapiaan hakeutuu yhä pienempien lasten vanhempia.

– Apua saatetaan hakea jopa lähes suoraan synnytyslaitokselta kotiuduttaessa, kertoo Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa.

Eroavatko vanhemmat liian helposti?

Ovatko vanhemmat ruvenneet eroamaan liian heppoisin perustein? Siihen viittasi psykologi Kari Kiianmaa maaliskuussa 2016 Helsingin Sanomien jutussa, jossa hän esitti, että vanhemmat tavoittelevat omaa onneaan lasten kustannuksella.

Väestöliiton Minna Oulasmaa ei allekirjoita väitettä.

– En sanoisi, että kukaan vanhempi luovuttaisi liian helposti, sillä ero on perheille ja vanhemmille kova paikka. Ratkaisua saatetaan miettiä usein jopa vuosienkin ajan.

Lasten vanhempien ei hänen mielestään myöskään pitäisi jatkaa yhdessäoloa hinnalla millä hyvänsä.

– Toki jos tilanne on rauhallinen ja yhdessä jatkaminen lasten vuoksi sopii molemmille vanhemmille, niin miksei. Usein kuitenkin tämä kaunis ajatus kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Aiemmin uskottiin, että avioero on lapselle vahingollinen tilanteesta riippumatta, ja eroa vältettiin siksi viimeiseen saakka.

– Nykyään tiedetään, että jatkuva ahdistava ja riitainen ilmapiiri vailla sopua on lapselle paljon haitallisempaa, Oulasmaa sanoo.

Lue myös: Näin hoidat parisuhdetta raskausaikana
Keskustele: Vauva-aika ja parisuhde

Apua parisuhteeseen ajoissa

Pienten lasten vanhempien erojen syitä ovat usein tyytymättömyys ja kommunikointivaikeudet. Pikkulapsiaika voi vääristää vanhempien käsitystä parisuhteesta ja perheestä. Kun ollaan väsyneinä täysin uudessa tilanteessa, ajautuvat asiat helposti umpikujaan.

– Vanhemmilta puuttuu varhainen tuki, jonka avulla voitaisiin parantaa vanhempien välistä viestintää ja pelastaa parisuhde.

Moni ero olisi vältettävissä. Ihannetilanteessa parisuhteen tilaa voitaisiin kartoittaa esimerkiksi neuvolakäyntien yhteydessä.

– Apua kannattaa joka tapauksessa hakea aina mahdollisimman pian, vaikkapa jo perheenlisäystä suunniteltaessa tai raskausaikana, Oulasmaa neuvoo.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikana
Keskustele: Alle 1-vuotiaiden lasten vanhempien ero

Ero ei aina poista ongelmia

Vaikka ero tuntuisi ainoalta vaihtoehdolta, sitä toivovan ongelmat ei välttämättä ratkeakaan erotessa.

– Eron jälkeisiä hankaluuksia ei osata välttämättä ennakoida, ja aikaisemman ahdistuksen tilalle voi tulla muita elämää kuormittavia asioita, Oulasmaa toteaa.

Lue myös: Vauvavuosi panee parisuhteen koville: tämän takia ero ei kannata
Keskustele: Ero, kun lapsi alle 2-vuotias

Rutiineista kiinni

Lasten kannalta erotilanteissa on erityisen tärkeää, että arki jatkuu mahdollisimman pitkälle samoin rutiinein.

Turvallisuuden tunnetta pitäisi luoda ihan tietoisesti tilanteeseen, jossa se on väistämättä järkkynyt.

– Erossa jonkun on huolehdittava lapsen perustarpeista silloinkin, kun vanhemmat itse ovat siihen liian väsyneitä ja ahdistuneita.

Lapsen on tärkeää tietää, että aikuiset kantavat vastuun ja huolehtivat kaikesta.

– Vaikka parisuhde päättyy ja olosuhteet muuttuvat, vanhemmuus ja rakkaus lapseen jatkuu aina, Oulasmaa sanoo.

Lue myös: Veiko lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä helliä puolisoa
Keskustele: Parisuhde pikkulapsiaikana

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X