Parisuhde 18.12.2015 Päivitetty 15.06.2021

Näin puhut lapsellesi erosta

Vanhempien ero voi olla lapselle kova paikka. Siitä kuitenkin selviää ilman traumoja, jos sen käsittelee oikein. Asiantuntija neuvoo, miten puhua lapselle erosta.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
123RF

Älä valehtele

Jos olette kumppanisi kanssa miettineet eroa, ja lapsi kysyy siitä, älä valehtele. Huomioi lapsesi ikä siinä, mitä hänelle sanot. Kerro lapsellesi, että hän on ehkä huomannut, että aikuisilla on ollut riitoja tai hankalaa keskenään. Tuokaa esiin, että olette siitä pahoillanne ja yritätte selvittää asioita. Isommalle lapselle voi sanoa, että toivotte, että teidän ei tarvitsisi erota.

Lapset hoksaavat kyllä, jos väität kaiken olevan hyvin, mutta kodin tunnelma on kireä.

Lue lisää: Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa? Asiantuntija vastaa

Parisuhde ei kuulu lapsille

Painota, että aikuisten välinen rakkaus voi joskus loppua, mutta vanhempien rakkaus lapseen ei lopu. Selitä lapselle, ettei hänen tarvitse huolehtia vanhempien suhteesta. Muista itsekin, että parisuhde on aikuisten välinen asia, eikä sen kiemuroita tarvitse eikä pidä avata isollekaan lapselle.

Lue lisää: Vuoroviikkoäiti Anna Puu: ”Ensimmäinen ilta ilman lasta on vaikein”

Kertokaa erosta yhdessä

Jos  mahdollista, kertokaa lapsille erosta yhdessä. Varatkaa siihen reilusti aikaa. Kun kerrotte erosta, valitkaa lapset huomioonottava ajankohta.

  •  Alle 7-vuotiaille tulee kertoa erotilanteesta konkreettisesti ja korkeintaan kaksi viikkoa ennen käytännön erotilannetta.
  • Isommille lapsille voi kertoa asiasta jo hieman aikaisemmin. Tärkeää on, että erosta kertoessaan vanhemmat ovat jo sopineet eron käytännöistä, esimerkiksi asumisjärjestelyistä.

Kerro erotarina

Kerro erotarina kullekin lapselle hänen ymmärtämällään, ikätasoisella tavalla. Tarina on pahoittelu ja anteeksipyyntö lapselle. Tarina ei saa koskaan olla toisen vanhemman mustamaalausta, paljastuksia tai syyttelyä. Kerro, että liittonne ei ollut virhe. Voit sanoa, että olemme yrittäneet olla yhdessä, mutta emme ole onnistuneet ja olemme siitä pahoillamme. Painota, että ero ei ole lapsen syy eikä tämä ole vastuussa siitä. Sano, että sinä et olisi voinut tehdä mitään toisin tai estää eroa. Ero ei liity sinuun. Me rakastamme sinua aina.

Lue lisää: Näin selviät uskottomuudesta – psykoterapeutti neuvoo

Asiantuntijana Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen psykologi, psykoterapeutti  Suvi Laru

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X