Parisuhde 22.05.2017 Päivitetty 13.08.2019

”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – Lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen

Pienen lapsen äiti kokee, että oma keho on muuttunut vieraaksi raskausajan ja synnytyksen jälkeen. Lue psykoterapeutti Suvi Larun vastaus ongelmaan.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

Kysymys:Olen 1-vuotiaan tytön äiti. Koen, että kehoni on raskauden ja imetyksen jälkeen pilalla – vatsa ja rinnat roikkuvat – enkä kestä katsoa peiliin. Seksikään ei huvita, koska koen itseni rumaksi, ja suhde kärsii tästä. Miten pääsisin tästä tunteesta eteenpäin?”

Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: ”Pikkulapsiaikana meidän naisten on äärettömän tärkeää muistaa myös oma arvokas kehomme. Kehosi ja mielesi ovat käsitelleet todella paljon uusia asioita kuluneen vuoden ja odotusajan yhdeksän kuukauden aikana.

Vanhemmuus näkyy ja tuntuu konkreettisesti kehossa niin raskauden, synnytyksen kuin imetyksen kautta. Tämä on totta, ja näiden asioiden herättämät tunteet voivat myös hämmentää. Se on tavallista ja ymmärrettävää. Onkin äärettömän tärkeää tutustua omaan muuttuneeseen kehoonsa.

Raskauden jälkeen meidän naisten täytyy taas saada kehomme ja mielemme ikään kuin takaisin itsellemme. Meidän täytyy tutustua, ihastua ja kenties rakastua kehoomme uudelleen, mikäli tunteet kehoa kohtaan tuntuvat hankalilta.

Etsi kehosi kohdat, joista pidät

Tutustu uuteen itseesi, katsele itseäsi arvostavasti, ja tutustu myös erogeenisiin alueisiisi. Ne asiat ja hyväilyn kohdat, jotka ennen ovat tuntuneet itselle kiihottavilta, ovatkin synnytyksen myötä saattaneet muuttua. Etsi siis itsestäsi kohdat, joihin olet tyytyväinen ja joita itsessäsi arvostat ja rakastat.

Pohdi myös läpi ne kohdat, jotka eivät tunnu niin mairittelevilta. Voitko vaikuttaa itse jotenkin asiaan, vai onko tuo muuttunut asia sellainen, että sen kanssa tulee vain opetella elämään?

Muutokseen sopeutuminen vie aikaa, joten anna itsellesi myös aikaa sopeutua muuttuneeseen itseesi.

Voiko joihinkin asioihin vaikuttaa?

Onko asioita, joita myös voisit itsessäsi ja fyysisessä olemuksessasi muuttaa, kun kerran kehokin on muuttunut? Tarvitsetko uudenlaista kampausta tai uusia sävyjä vaikka vaatteisiin? Voit myös pohtia, voitko muuttaa elämäntapojasi terveellisemmiksi, sillä elämäntaparemontti aina näkyy myös kehon ja mielen hyvinvointina.

Poppakonsteja ei ole, vaan asioihin vaikuttaminen pitkäjänteisesti on tärkeää. On siis oleellista ensin tutustua itseensä ja hyväksyä ja arvostaa itseään.

Läheisyys ja seksikin voivat ruveta kiinnostamaan enemmän, kun ensin arvostat itseäsi ja kehoasi.”

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi. 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X