Perheenisä Oskari lopetti tissuttelun viikonloppuisin – ”Vanhemmuus oli tekosyy palkita itsensä ”palauttavalla” pöhnällä”
Oskari kuuluu isien joukkoon, jotka Instagramissa kertovat silottelematta vanhemmuudestaan, usein humoristiseen sävyyn.
”Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että olen ollut vuoden päivät tipattomalla”, avautui perheenisä Oskari Laaksonen Instagramissa joulun alla.
Tilillään (K)Akkavalta hän kertoi halunneensa päästä eroon tylsästä yksin juomisesta viikonloppuisin, eli ”kalsaritinttaamisesta”. ”Hiprakka oli muka ainoa rentoutumiskeino ja vanhemmuus pätevä tekosyy palkita itsensä ”raskaasta arjesta palauttavalla vinkkupöhnällä joka viikko”, mies kirjoitti.
Nykyään hän ajattelee, että vanhemmuus on surullisen huono motiivi juomiselle.
– Jos yrittää palauttaa itsensä alkoholilla rankasta perhearjesta, saattaa löytää itsensä toisenlaisesta rankkuudesta.
Oskari on myös käsittänyt kuvitelleensa arjen haastavammaksi kuin se todellisuudessa on.
– Kun jätti pois rankkuudesta palkitsemisen, huomasi, ettei elämä oikeastaan olekaan niin rankkaa.
Tarvitseeko joka juhlissa kilistää?
Oskari halusi julkistaa tipattoman linjansa vasta vuoden jälkeen, sillä sosiaalisessa mediassa näkee liikaa juomiseen liittyviä lupauksia, jotka jäävät katteettomiksi.
Esimerkiksi Oskarin eräs tuttu pääsi lehteen kertomaan uudesta elämäntavastaan oltuaan kaksi viikkoa ilman alkoholia – mutta jo seuraavana viikonloppuna pullo olikin korkattu.
– Juomisen lopettamisesta on tullut kuuma peruna. Moni tekee nyt tämän valinnan. Mutta päätöksen tehtyään sitä ei ole vielä ikään kuin allekirjoittanut.
”Palkinto on jo itsessään se, että jaloissa juoksee porukkaa”.
Oskari kuitenkin itse koki yllättävän helpoksi sitoutumisen tissuttelun lopettamiseen viikonloppuisin. Lopullisesti hän ei välttämättä ole laittanut korkkia kiinni.
– Missään vaiheessa ei ole tehnyt mieli korkata pulloa, vaikka tässä vietettiin juuri joulu ja uusivuosikin. Olenkin alkanut kyseenalaistaa, tarvitseeko aina jokaisia synttäreitä ja muita merkkihetkiä juhlistaa alkoholilla. Vai voisiko sille olla muu vaihtoehto, hän kyselee.
Vesilinjaa on joutunut selittelemään
Entä onko jotakin korvaavaa tullut viinitonkkien tilalle? Korkeintaan kolatölkki silloin tällöin, Oskari kertoo. Viinin ohessa ostamatta ovat usein jääneet myös palkintosipsit ja -karkit.
– Ajattelen nykyään palkinnon olevan jo itsessään se, että jaloissa juoksee porukkaa.
Kun alkoholi vaihtuu limuun tai vesilinjaan, joillakin siinä on sulattelemista, erityisesti suomalaisessa kulttuurissa. Oskari kertookin joutuneensa selittelemään juomattomuuttaan, ja häntä on pidetty siksi outona ja tylsänä.
– Alkoholismiläppää on tullut monesta suusta. Ei minua kuitenkaan ole jätetty vaikka pikkujoulujen ulkopuolelle, mutta onhan se ihmetystä herättänyt, että minä, joka olen aiemmin juonut pullokaupalla, en otakaan mitään.
Samalla positiivistakin palautetta on annettu. Instagramissakin nopeasti muutama muu isä tuli nostamaan hattua Oskarin tunnustukselle.
”Isien julkinen avautuminen tekee vanhemmuudesta tasa-arvoisempaa”
Isien keskinäinen vertaistuki näkyykin koko ajan enemmän sosiaalisessa mediassa, erilaisissa vanhemmuuden kysymyksissä. Oskari pitää sitä valtavan tärkeänä, että isät avautuvat perhe-elämästään ja myös siihen liittyvistä haasteista.
– Väitän, että se tekee tästä tasa-arvoisempaa, kun löytyy esimerkki-isiä, jotka tuovat omaa elämäänsä esille ja kertovat julkisesti olevansa koti-isiä.
”Nautin suunnattomasti isyydestä, sen ohi ei mene mikään elämässä”.
Viimeisten vuosien aikana vanhempainvapaita on muokattu tasa-arvoisempaan suuntaan. Oskari epäilee, että isien somekirjoittelulla ja bloggaamisella on ollut merkittävä vaikutus siihen.
– Silti ollaan yhä alkutekijöissä. Isiä ei ole liikaa vieläkään kotona, hän huomauttaa.
K)Akkavalta vastakohta kiiltokuville
Moni isä pukee julkisuudessa asiat huumoriin.
– Se on äijille ehkä helpompi tapa, ainakin minulle. Olen myös aina ollut hölöttäjä, ja jokainen vitsi pitää kertoa ääneen, Oskari selittää.
Kun hän perusti muutama vuosi sitten (K)Akkavalta-tilin, isien tuottamaa materiaalia oli vähäisesti saatavilla missään netissä. (K)Akkavallalla hän kuvailee olevan oma piikikäs tyylinsä nostaa aiheita esille.
– Instassa mennään usein katselemaan toisten kiiltokuvia ja verrataan omaa arkea niihin. (K)akkavalta yrittää olla sille vastakohta. Vain pieni osa vanhemmuudesta on kiiltokuvaa.
Hän ei juuri suunnittele sisältöä, vaan se syntyy aina hetkessä jostain tilanteesta perheessä tai lauseesta, joka tarttuu matkaan.
Lähes kolme vuotta yhteensä koti-isänä
Oskarin perheessä riittää vauhtia. Vaimon lisäksi siihen kuuluu kolme lasta, kuusivuotiaat kaksostytöt ja vuoden vanha poika. Hänen kanssaan Oskari vietti koti-isänä juuri kolme kuukautta, ennen kuin hiljattain palasi työhönsä asiakastukeen. Kaksosten ollessa ihan pieniä hän jäi kotiin peräti kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.
– Elämä oli tosi hektistä silloin. Kahden vauvan hoitaminen oli niin kokonaisvaltaista, että irtisanoin itseni töistä, ja olimme molemmat kotona vaimon kanssa.
”Kyllä kaksi menee siinä kuin yksi” -kommentteihin hän vastasi siihen aikaan, että ”saat tulla kokeilemaan, voidaan tehdä vaihto”.
– Kukaan ei tullut, Oskari naurahtaa.
Toisaalta kun kaksoset kasvoivat, he saivat nopeasti toisistaan paljon seuraa.
– Kun on vain yksi taapero, se roikkuu usein enemmän aikuisen lahkeessa kiinni.
”Isyyden ohi ei mene mikään elämässä”
Oskari kokee, että kuusi vuotta isyyttä on muuttanut paljon hänen maailmankatsomustaan.
– Olen jotenkin avoimempi kaikelle. Rutinoitunut, turvallinen arki on tavoittelemisen arvoista, vaikka se onkin sitä samaa pullaa koko ajan. Nautin suunnattomasti isyydestä, sen ohi ei mene mikään elämässä.
Oskari on joskus pohtinut, että hän ei pystyisi olemaan kuin NHL-isät, jotka lähtevät lyömään kumilättyä puoleksi vuodeksi toiselle puolelle maailmaa ja itku silmässä hyvästelevät lapsiaan.
– Itse en pystyisi olemaan viikkoakaan poissa. Vaikka kuinka monta miljoonaa tahansa saisin luistimilla hurjastellessa, en vaihtaisi siihen tätä elämää.
Jaa oma kokemuksesi