Vanhemmuus 19.06.2020 Päivitetty 10.09.2021

Kolumni: Tänä kesänä on erityinen riski parisuhdevaikeuksille – voisitko nähdä kumppanisi uusin silmin?

Loma-aika haastaa parisuhdetta jo normaalistikin, ja nyt koronakevään jälkeen parisuhdeongelmien riski voi olla entistä suurempi, paripsykoterapeutti Suvi Laru pohtii kolumnissaan.

Teksti
Suvi Laru
Kuvat
Mirva Kakko

Nyt on käsillä loma. Se on aikaa itselle.

Lomalla keräät voimia ja lataat akkuja.  Sitä tarvitaan nyt erityisesti, kun olemme joutuneet kaikki uuden äärelle. Olet ehkä venynyt äärirajoille ja luonut uutta. Tai arkikalenterisi on ammottanut tyhjää täynnä.

Ja nyt. Nyt on käsillä kesä, jossa on höllennetty rajoja ja rajoituksia.

Muuttuiko kaikki? Onko tapaaminen mahdollista? Onko läheisyys mahdollista? Voiko akkuja nyt aidosti ladata ilman ylimääräisiä murheita?

Lomalla on tilaa kohdata toinen, katsella tuttua naamaa 24/7.

Kriisitilanteet kuormittavat äärettömästi mielen kestokykyä. Monella on kummallisen kevään jäljiltä turnausväsähtäminen, vaikka jo normaalistikin loma-aika haastaa perhe- ja erityisesti parisuhdetta. Lomalla on tilaa kohdata toinen, katsella tuttua naamaa 24/7. Silloin joutuu helposti sen todellisuuden äärelle, onko toinen etääntynyt vai vieläkö osataan leikkisästi nauraa meidän yhteisille jutuillemme.

Nyt on siis käsillä erityinen riski parisuhdevaikeuksille ja vuorovaikutuksen ongelmille kotona, sillä toisen naamaa on kenties katseltu jo liikaakin.

Mutta loma tulee joka tapauksessa. Mikä tekee sinun lomastasi erityisen – ajan, jonka muistaisit lomana, etkä vaan pandemian jälkeisenä hieman helteisempänä jaksona?

Tekee hyvää pohtia täydellistä lomaa. Yhdelle se on löhöilyä rantapyyhkeellä, toiselle elämyksestä toiseen juoksemista kuin hailegebrselassie.

Onko sinun unelmakesäsi juhlia vai erämökkeilyä? Onko se ulapalle tuijottamista vai grilliherkkuja yllätyskekkereissä? Mieti mitä toivoisit, jotta aidosti kokisit lomailevasi.

Voisiko edessä olla sittenkin elämäsi tärkein ja ikimuistoisin kesä?

Jokaisella perheenjäsenellä on omat lomatarpeet ja -toiveet, miten päästä pois arjesta ja saada mielen ja kehon lepoa. Sinäkin joudut jälleen joustamaan, mutta pidä tänä kesänä kiinni edes jostain lepoloman jutuistasi. Muista katsoa sinitaivaalle ruohikossa maaten ja kiitä itseäsi – kaikesta mitä olet jaksanut.

Vaikka Bahaman-matka ei nyt odotakaan, voisiko tämän kesän viettää tässä ja nyt?

Voisitko nähdä kumppanisi vierellä uudenlaisin kesäsilmin ja heittäytyä kauniin päivän kunniaksi flirttiin?

Voisiko edessä olla sittenkin elämäsi tärkein ja ikimuistoisin kesä?

Psykologi, erityistason paripsykoterapeutti Suvi Laru nauttii pienistä hetkistä 3 hengen perheessä ja hemmottelee itseään kauniilla kengillä. Suvi on toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X