Vanhemmuus 02.12.2021 Päivitetty 03.12.2021

Tarja Halonen paljastaa Kotiliedessä yksityiskohtia synnytyksestään: ”Jouduttiin käynnistämään kahteen kertaan”

Viime aikoina Tarja Halonen on ollut ”isoäiti WhatsAppissa”.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Heli Hirvelä / OM-arkisto

Presidentti Tarja Halonen kertoo tuoreessa Kotilieden haastattelussa, että hänen Anna-tyttärensä synnytys ei alkanut ihan noin vain.

– Minulla oli pitkähkö synnytys, joka jouduttiin käynnistämään kahteen kertaan.

Lue myös: Kotiliesi: Helena Ahti-Hallbergista tuli isoäiti nelikymppisenä: ”Sen takia olemme täällä, että viemme sukupolvien jatkumoa eteenpäin”

Anna syntyi marraskuussa 1978. Halosella oli synnytyslaitoksella mukanaan chileläisrunoilija Pablo Nerudan muistelmateos Tunnustan eläneeni, jota hän lueskeli odotellessaan synnytyksen alkamista.

– Lapsen isälle sanottiin, että ei kannata vielä tulla laitokselle.

Annan isä oli Kari Pekkonen, joka oli SDP:n eduskuntaryhmän silloinen sihteeri. Hän ja Halonen erosivat 1980-luvun alkupuolella.

Eron jälkeen Tarja Halonen jäi yksinhuoltajaksi. Anna on Halosen ainoa lapsi.

Tarja Halonen keksi iltasatuja omasta päästään

Kirjallisuus ei ollut läsnä vain Halosen synnytyksessä, vaan se on ollut tärkeä osa hänen elämäänsä aina lapsuudesta lähtien.

Halonen on syntynyt vuonna 1943. Sodanjälkeisessä Helsingissä kaikesta oli pulaa, eikä Halosen äiti Lyyli juuri lukemisesta piitannut. Lapsuudenkodissa oli kuitenkin pieni kirjakaappi, ja Halonen kävi ahkerasti kirjastossa.

Halonen kuvailee olleensa mielikuvituksellinen lapsi, jonka suosikkilukemistoa olivat Peppi Pitkätossu -kirjat.

Kipinän lukemiseen sytyttivät Halosen kummitäti sekä isäpuoli Thure Forss. Halosen oma isä Vieno Halonen ei jatkosodan jälkeen enää sopeutunut siviilielämään. Kun pikku-Tarja oli kaksivuotias, tämä lähti kioskille ostamaan lehteä eikä koskaan palannut.

Sittemmin mielikuvituksesta ja lukuharrastuksesta koitui hyötyä. Vaikka Tarja Halonen lukikin Anna-tyttärelleen tavallisia loruja ja satuja, iltasaduiksi tytär vaati äidin itse keksimiä tarinoita.

– Joskus sadussa seikkaili yksinäinen kinnas, joka oli jätetty pihalle. Jos Annan oma kinnas oli päivällä sattunut katoamaan, tytöltä tuli välitön arvio sadusta: liian opettavainen.

Lapsenlapsen tapaaminen vaarassa

Nykyisin Tarja Halonen on isoäiti sekä Annan 7-vuotiaalle tyttärelle että puolisonsa Pentti Arajärven lapsenlapsille.

Viime aikoina Halonen on päässyt tapaamaan tyttärentytärtään vain harvakseltaan, sillä Annan perhe asuu Isossa-Britanniassa. Koronapandemian myötä matkustaminen ei ole tullut kyseeseen lukuun ottamatta viime kesää, jolloin tapaaminen onnistui ensi kertaa kahteen vuoteen.

– Olen ollut isoäiti WhatsAppissa, Halonen toteaa Kotiliedelle.

Annan on tarkoitus tulla perheineen Suomeen jouluksi, mutta suunnitelma voi vallitsevan tilanteen vuoksi vielä muuttua.

Tarja Halonen täyttää jouluaattona 78 vuotta.

Katso myös Kotilieden artikkeli (tilaajille) tai lue loput lehdestä 25/2021!

Juttua on päivitetty 3.12.2021 klo 8.37.

Lue myös: Seura: Kun mummi on pitkän linjan rikollinen ja istunut vankilassa useasti: ”Äidille teki tosi tiukkaa, että lapsenlapset ikävöivät”

P

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X