Minun tarinani 13.02.2016 Päivitetty 15.06.2021

Teinimorsiamena Suomeen: ”Onneksi neuvolassa ei tiedetty todellista ikääni”

Fatema on kokenut kovia. Hän on tullut vieraaseen kulttuuriin teiniäitinä, joutunut kahdesti eroamaan aviomiehestään ja menettänyt isänsä. Silti hän onnistui hankkimaan ammatin, ajokortin ja kasvattamaan kolme lasta.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
123RF

Kun Fatema muutti Bangladeshista Espooseen vuonna 2004, hän oli 16-vuotias ja raskaana. Suomeen Fatema seurasi miestään, joka tuli isänsä pitseriaan töihin. Avioliitto kotimaassa oli järjestetty pariskunnan vanhempien toimesta.

Passissa väärä ikä

Fatemaa pelotti. Lähikaupassa hän ei ymmärtänyt myyjää. Valoisat kesäyöt valvottivat. Raskauden myötä muuttuva teinitytön vartalo tuntui oudolta. Neuvolassa ihasteltiin: voi miten nuori äiti! Passiin Fateman iäksi oli merkitty 22. Ehkä neuvolantäti olisi ollut vähemmän innoissaan, jos olisi tiennyt totuuden.

Synnytys sujui hyvin ja nopeasti. Syntyi 2,5-kiloinen poika. Ilo muuttui peloksi, kun pojalle nousi kotona 40 asteen kuume. Sairaalassa Fatema ei ymmärtänyt, mitä lääkäri sanoi. Vasta bengalinkielen tulkin avustuksella äidille selvisi, että vauvalla oli verenmyrkytys.

Miestä ei sairaalassa näkynyt, eikä juuri kotonakaan, kun Fatema hoiti verenmyrkytyksestä ja lonkkien virheasennosta kärsivää vauvaansa. Jäänkö neljän seinän sisälle loppuelämäkseni, Fatema pelkäsi.

Lue myös: Teiniäiti Sonja: ”Minua luullaan lapseni siskoksi”
Keskustele: Oliko mies mukana synnytyksessä?

Suomen kielen kurssi ja ajokortti

Fatema meni suomen kielen kurssille ja autokouluun, ja sai molemmat suoritettua juuri ennen kuin toinen poika syntyi vuonna 2008.

Fatema ja hänen miehensä olivat kuitenkin etääntyneet toisistaan. Kotimaassa Bangladeshissa avioero ei olisi ollut vaihtoehto. Suomessa siihen päätyy moni. Yllättäen Fateman vanhemmat, varsinkin isä, kannustuvat tytärtään eroamaan.

– Pärjäät kyllä, isä vakuutti puhelimessa tuhansien kilometrien päästä.

Vuonna 2010 Fatema muutti omaan asuntoon mukanaan vain lapsensa ja vaatteet. Naapurista, suomenruotsalaisesta eläkeläisestä Martinista tuli Fateman paras ystävä, varaisä, joka auttoi milloin lastenhoidossa, milloin pikkurempoissa. Kiitokseksi tuesta Fatema kutsui Martinin usein syömään.

– Mikset opiskelisi kokiksi, Martin keksi.

Kun kuopus oli 2,5-vuotias, Fatema haki ja pääsi ammattikoulun kokkilinjalle. Valmistuttuaan hän haki vakituista työtä – ja sai kerralla kolme.

Uusi mies vaati aborttia

Elämä asettui. Fatemalla oli työ palveluvastaavana espoolaisessa päiväkodissa. Uimahallissa Fatema tutustui aluksi hurmaavalta vaikuttaneeseen egyptiläismieheen. Pari alkoi yrittää lasta, jotta miehen oleskelulupa Suomessa varmistuisi.

Yllättäen mies saikin pikavauhtia oleskeluluvan. Fatema oli jo raskaana, mutta miehen mielestä vauvaa ei enää tarvittu. Fatema varasi ajan aborttiin kolme kertaa.

Kaksi kertaa hän perui ajan viime hetkellä. Kolmannella kerralla mukana oli lapsen isäkin. Fatema halusi nähdä ultrakuvaa vauvasta. Mies alkoi raivota.

– Hoida se pois, hän karjui Fatemalle ja ryntäsi ulos huoneesta.

– Pidä vauva, lääkäri sanoi Fatemalle.

– Näen silmistäsi, että haluat sitä.

Kolmaskin aborttiaika peruttiin.

Lue myös: Sokea yksinhuoltajaäiti sai kolme lasta hedelmöityshoidoilla
Keskustele: Mies painostaa aborttiin, mitä tehdä?

Väkivaltasuhteesta eroon

Fatema kuunteli päivästä toiseen miehensä haukkumista ja raivoamista. Hän ei pystynyt nukkumaan edes lääkkeiden avulla. Lääkäri olisi antanut sairauslomaa, mutta Fatema halusi mennä töihin, pois kotoa.

– Pelkäsin, että mies yrittää kaikin keinoin saada minulle keskenmenon.

Kun mies löi ensimmäisen kerran, Fatema tiesi, että joutuu pärjäämään tälläkin kertaa lasten kanssa yksin. Hän erosi miehestään. Fatema soitti päivittäin vanhemmilleen, ja varsinkin isä rauhoitteli tytärtään: tulen sinne, hoidan vauvaa, tuon rahaa.

– Isän sanojen avulla jaksoin.

Mutta yhtenä päivänä isä ei enää vastannut. Hän oli saanut sydänkohtauksen ja kuollut.

Raskausviikolla 32 Fatema turposi neljä kiloa päivässä. Raskausmyrkytyksen vuoksi 1,6-kiloinen vauva syntyi sektiolla kesäkuussa 2014.

– Sokkeja, sokkeja toisensa perään. Vain ne muistan viime vuodesta.

Teho-osastolla elämänsä aloittanut vauva oli sinnikäs.

– Ainoa lapsistani, joka oppi imemään rintaa.

Kun Adam oli kasvanut kaksikiloiseksi ja kuukauden ikäiseksi, hän pääsi kotiin. Nyt Adam on vuoden, ja Fatema aikoo olla hoitovapaalla ainakin vielä vuoden.

– Kun isä kuoli, Jumala antoi minulle kuopukseni. En halua olla hänestä erossa hetkeäkään.

Ikävä kotimaahan

Toisinaan Fatema kaipaa Bangladeshiin.

– Mutta en voisi viedä poikia pois täältä. Heillä on Suomessa koulu, harrastuksia ja ystäviä.

Ystävät ovat Fatemankin tärkein tuki.

– Kun nauran heidän kanssaan, unohdan hetkeksi kaikki suruni.

Lue myös: Tunnista raskausmyrkytys ajoissa
Keskustele: Mies huutaa ja raivoaa

Kommentit (1)

Neuvolassa ei työskentele neuvolantätejä vaan korkeakoulututkinnon suorittaneita terveydenhoitajia. Olkaa hyvä jq korjatkaa tämä juttuunne. Uskomatonta ammattilaisten vähättelyä, jälleen kerran.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X