Vanhemman terveys 28.05.2022 Päivitetty 28.08.2023

Adenomyoosi on luultua yleisempi sairaus – Erikoislääkäri: ”Voimakkaat kivut tai erittäin runsas kuukautisvuoto ei ole normaalia”

Adenomyoosi voi aiheuttaa kuukautiskipuja ja hankalia vuotohäiriöitä. Toisaalta se voi olla myös täysin oireeton.

Teksti
Kati Oksman
Kuvat
iStock

Adenomyoosissa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohtulihaksen sisälle, kohdun lihassyiden väliin.

– Adenomyoosi saattaa olla yksi endometrioosin alatyyppi, mutta asiasta ei ole toistaiseksi vakuuttavaa näyttöä puolesta tai vastaan, synnytys- ja naistentautiopin kliininen opettaja, LT Outi Uimari kertoo.

Adenomyoosissa ylimääräistä solukkoa on kohtulihaksen sisällä, endometrioosissa kohdun ulkopuolella.

Lue myös: Muuten vain kipeät kuukautiset vai endometrioosia? Asiantuntija: ”Ainoa tapa, jolla pystytään iskemään”

Adenomyoosi on luultua yleisempi sairaus

– Varma diagnoosi saadaan patologisessa tutkimuksessa kohdunpoiston yhteydessä. Noin 20 prosentilla kohdunpoistopotilaista on löydetty adenomyoosi. Luultavasti kyseessä on aiemmin luultua yleisempi sairaus, sillä adenomyoosipesäkkeitä voidaan havaita nykyisten, tarkkojen ultraäänilaitteiden avulla yhä paremmin, Uimari sanoo.

Adenomyoosimuutoksia löytyy joka kymmenenneltä 40 vuotta täyttäneeltä naiselta.

Taudin esiintymistä väestötasolla ei tiedetä, koska se voi olla myös täysin oireeton. Oireellisena sitä esiintyy hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, ja vaivat päättyvät vaihdevuosiin.

Hankalista kuukautisvaivoista kärsiviä Uimari suosittelee hakeutumaan lääkäriin, kun käsikauppalääkkeet eivät auta kipuihin tai jos kuukautiskivut estävät normaalin elämän, kuten töihin, kouluun tai harrastuksiin lähdön, tai jos vuodot aiheuttavat anemiaa.

– Voimakkaat kivut tai erittäin runsas kuukautisvuoto ei ole normaalia, Uimari painottaa.

Sairautta hoidetaan samoilla hormonaalisilla valmisteilla, joita käytetään raskauden ehkäisyyn, tavoitteena tasapainottaa hormonituotantoa ja vähentää vuodon määrää, jolloin kivutkin helpottuvat.

adenomyoosi: nainen istuu sykkyrässä sängyllä

Lääkäri suosittelee hakeutumaan lääkäriin, jos kuukautiskivut estävät normaalin elämän, kuten töihin, kouluun tai harrastuksiin lähdön.

Adenomyoosi saattaa vaikuttaa raskaaksi tuloon

Adenomyoosilla on yhteys alentuneeseen hedelmällisyyteen. Se voi oireettomanakin vaikuttaa raskaaksi tuloon ja raskauden etenemiseen.

Vaikea adenomyoosi muuttaa kohtulihaksen rakennetta ja tällä voi olla vaikutuksia istukan kehittymiseen ja myöhemmin raskaudessa kohdunseinämän toimintaan.

Jos adenomyoosia on kohdussa selkeänä pesäkkeenä, voidaan raskautta toivovalta poistaa paikallinen muutos ja helpottaa oireita sekä lapsettomuutta.

Tehokkaita lääkkeellisiä ja kohdun säästäviä hoitomuotoja on siis saatavilla.

Lähteet: Terveyskirjasto, Gynekologisten sairauksien potilasjärjestö Korento.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X