Vanhemman terveys 04.01.2020 Päivitetty 22.05.2023

Annikan paino lähti raskausaikana poikkeuksellisen rajuun nousuun – yllättävä syy vei leikkaukseen, joka kevensi 50 kiloa

Kontrolloimaton lihominen raskausaikana veti Annikan mielen synkäksi. Vakavasti masentunut Annika päätyi vatsalaukun ohitusleikkaukseen parikymppisenä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Kristiina Kurronen
3 kommenttia

Esikoista odottaessaan Annika Suoniemi, 28, sairastui vakavaan masennukseen. Ennen kuin masennus puhkesi, liikunnallisen Annikan painonnousu oli ollut yhden kuukauden aikana hurja.

Annika oli ollut normaalipainoinen liikuntaa, meikkejä ja muotia rakastava nainen. Samaan aikaan kuin Annika lihoi raskaana hallitsemattomasti, hänen siskonsa ryhtyi personal traineriksi ja sai paljon kehuja vartalostaan. Lapsen synnyttyä paino-ongelmat pysyivät ja vanhemmuuden hankaluudet lisäsivät henkistä kuormaa.

– Elämä muuttui kertaheitolla silloin viitisen vuotta sitten. Kehoni tuntui vieraalta, ja vauvakin nukkui kehnosti.

Pirkkalalainen Annika ei muista vauva-ajasta paljonkaan. Imetys ei ottanut onnistuakseen, mikä oli hänelle merkki epäonnistumisesta.

Masennus ei kuitenkaan näkynyt ulkopuolelle.

– Olen aina ollut touhukas ja positiivisen oloinen tyyppi, joten lähelläni olleet eivät huomanneet masennusta.

Lopulta Annika vain itkeskeli yksin kotona ja sai paniikkikohtauk­sia. Silloin puoliso soitti lääkärille.

– Pelkäsin, että lapset viedään minulta. Pelkäsin myös, että mies ei jaksa minua masentuneena ja lähtee pois.

Annika saapui Kaksplussan stailattavaksi voitettuaan lukijakilpailussa Äidin oman päivän.

Nyt 4- ja 5-vuotiaiden lasten äiti sai apua terapiasta. Terapeutin mukaan Annikan tuli rauhoittaa elämänsä.

Se tarkoitti rakkaasta harrastuksesta luopumista. Kotikutsuilla sisustusesinemyyjänä toimiminen oli ollut Annikasta mahtavaa. Hän oli tehnyt niin paljon kauppoja, että oli saanut yritykseltä kiitosmatkan Keski-Eurooppaan.

Myyntiharrastus oli vain liikaa päivätyön ja omien lasten hoidon päälle.

Masentuneena Annika tarvitsi kuitenkin kevyempää tekemistä, joka veisi ajatukset pois ahdistuksesta. Hän alkoi kuvata kotonaan sisustusasetelmia Instagramiin.

– Ehkä joskus voisin opiskella vaikkapa somistajaksi, Annika haaveilee.

Kuparinen korostaa vaaleita silmiä. Annika harmittele harvennutta tukkaa –  tummalla luomivärillä ja hiuspuuterilla saa päänahan peittoon.

Painonnousu sai selityksen: 50 kiloa lähti

Lopulta Annikan voimakas painonnousu selittyi hyvin yllättävällä syyllä. Annikalla havaittiin geneettinen poikkeavuus: ravintoaineet eivät pilkkoudu normaalisti Annikan suolistossa.

Vuosi sitten tammikuussa Annika pääsi mahalaukun ohitusleikkaukseen. Ennen leikkaukseen menoa Annikan tuli noudattaa vähäkalorista dieettiä 6 viikon ajan, jotta leikkaus voitiin tehdä. Puolisokin söi samoin Annika, koska halusi antaa tukensa.

Annikan paino putosi 15 kiloa ennen leikkausta. Mieskin karisti painoa kuusi kiloa.

Leikkauksen jälkeen Annikalta lähti painoa vielä 35 kiloa. Muutos peilin edessä oli niin suuri, että Annika jopa huolestui sen vaikutuksista työssään koulunkäyntiavustajana.

– Mietin paljon, miten muut suhtautuvat painon putoamiseen. Työpaikallani erityislapset voivat välillä reagoida vahvasti muuttuneeseen ulkomuotoon. Onneksi he eivät tuntuneet välittävän asiasta.

Annika jännitti myös, mitä puoliso ajattelee hänen muuttuneesta vartalostaan. Vertaisilta kuullut kokemukset saivat hänet huolestumaan. Joillakin oli käynyt niin, että puoliso olikin ollut enemmän harmissaan kuin iloissaan – jonkun puoliso oli muuttunut jopa mustasukkaiseksi.

Jos ihmiset eivät aina pysy muutoksissa mukana, niin ei välttämättä ihokaan.

– Olen pukeutunut vuosien ajan vain tummiin vaatteisiin, sillä ajattelin, että niissä näyttäisin vähän siedettävämmältä, Annika kertoo.

– Viime kesänä heitin koiralle palloa ja ihmettelin, että mikäs heltta siinä heilahti. Tajusin sitten, että kyseessä oli käsivarresta roikkuva ylimääräinen iho. Lääkärit ovat sanoneet, että vie aikansa, kunnes iho palautuu nopean painonpudotuksen jälkeen.

Annika joutuu myös tarkkailemaan, miten elimistö reagoi ruokavalioon.

– Vitamiinit eivät kuitenkaan imeydy kunnolla, minkä vuoksi muun muassa hiuksiani on joka puolella taloamme. En myöskään voi olla varma, miten kehoni reagoi ravintoon. Voi olla, että ensi kuussa sellaiset ruoka-aineet, jotka sopivat nyt, aiheuttavatkin vatsavaivoja.

Painon putoaminen on kohentanut Annikan mielialaa.  Hänen on silti yhä vaikeaa ottaa kehuja vastaan vartalostaan.

– Viime kesänä julkaisin ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen somessa kokovartalokuvan itsestäni. Vaikka kehuja sateli, en osaa vieläkään ajatella, että näytän ihastuttavalta, vaikka masennus on väistymässä.

painonnousu

Gerry Weberin neule, Piecesin korut ja Steve Maddenin jalkineet, Stockmann.

Lue myös: Viiden lapsen äiti Erja, 39, muodonmuutoksessa – nämä 5 pientä keinoa ryhdistävät koko ilmeen

Kommentit (3)

Haluaisin lisätietoja tästä imeytymishäiriöstä. Mikä sen nimi on, miten sitä voi lähteä selvittämään, mltä tutkimuksia pyydän lääkäriltä, että asia selviää?

Jutut ovat mielenkiintoisia mutta mainokset haittaavat tai jopa estävät lukemista.

Itsekin ois tarvinnut apua, mut eipä kukaan auttanu. Toisen lapsen jälkeen paino jäi toiselle sadalle ja sit esikoinen sai autismi diagnoosin. Toinen lapsi sai saman diagnoosin kolme vuotta myöhemmin. Samana vuonna äitini kuoli. Kiloja on edelleen ja eletään arkea, mut ei voi valittaa, näillä mennään. Juuri täytin 50v. Ajattelen jos on noin rikki jo 20 vuotiaana niin miten sitä jaksaa loppuelämän…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X