Googlaan liikaa vauvajuttuja – Psykoterapeutti: Stressaava vastuu ihmishengestä voi syödä vanhemmalta voimat kokonaan
Vanhemmuus on ennenkokematonta epävarmuutta. Moni uusi äiti ja isä on vastasyntyneen kanssa valppaampana kuin koskaan elämässään. Se vaatii myös stressinhallintaa.
Kysymys: Esikoiseni on kolmeviikkoinen, terve vauva. Ongelmani on, että minulla on stressi koko ajan. Päivisin en osaa levätä vaan luen jatkuvasti netistä ohjeita milloin mihinkin vaivaan tai itkuun. Päivisin vahdin vauvan hengitystä, ja öisin minulla soi kello neljän tunnin välein siltä varalta, ettei vauva herää itse syömään.
Olen kiukkuinen väsymyksen takia, enkä osaa antaa armoa itselleni. Mikä tähän auttaisi? Olen puhunut asiasta neuvolassa, ja minua kehotettiin hellittämään, mutta kuljen silti edelleen tuntosarvet ojossa. Tämä tuntuu hölmöltä, sillä lapsi on terve ja tiedostan itsekin, etten jaksa tällaista huolehtimista loputtomiin.
Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Vanhemmuus herättää epävarmuuden tunteita. Vastasyntyneen vauvan kanssa on usein hyvin tavallista, että vanhempi on koko ajan valppaana. Tuoreena vanhempana sitä pelkää, että osaako olla tarpeeksi läsnä, osaako hoitaa vauvaa oikein, antaako vauvalle tarpeeksi ravintoa – vai ruokkiiko kenties liikaa.
Synnytyksen jälkeen naisessa tapahtuu hormonaalisia ja tunne-elämän muutoksia, jotka ovat monelle rankkoja. Voi olla tavallista enemmän itkuisuutta, hätää ja turvattomuutta. Vastuu vauvasta voi tuntua hurjan suurelta. Myös omaan varhaiseen hoivaan liittyvät kokemukset voivat nousta pintaan.
Stressi koko ajan syö voimat
Yleensä tilanne helpottuu, kun vauva kasvaa, voimistuu ja saa rytmiä. Kaikki ei olekaan enää niin ennakoimatonta. Joskus tällaiset riittämättömyyden ja stressaantuneisuuden tunteet voivat kuitenkin syödä vanhemmalta voimat kokonaan. Silloin voi alkaa kokea erilaisia, epätodellisia pelkoja.
Onko sinulla toista aikuista mukana vauva-arjessa? Saatko koskaan aidosti levättyä? Entä millaiset muut tukiverkostosi ovat?
Nyt olisi erityisen tärkeää, että uskaltaudut kertomaan läheisillesi peloistasi ja arjestasi. Sinä hyödyt nyt kaikenlaisesta tuesta ja avusta. On hienoa, että olet kertonut asiasta jo neuvolassa.
Mikäli huolet valtaavat täysin ajatuksesi eivätkä osoita vähenemisen merkkejä, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä myös neuvolalääkäriin. Voit pyytää neuvolan kautta lähetettä neuvolalääkärille ja neuvolan omalle neuvolapsykologille. Lääkäri voi arvioida tilanteesi lääketieteelliseltä kannalta, ja psykologin kanssa keskustellen saat tukea itsellesi. Mikäli neuvolassasi ei ole tarjolla kuvaamiani palveluita, sinut ohjataan ottamaan yhteyttä muille alueesi ammattilaisille.
Onko asuinkunnassasi perheneuvolan palveluita? Voisiko sosiaalitoimen palvelut auttaa sinua arjessasi, tai löytyisikö sinulle tukea esimerkiksi järjestöjen palveluista? Voisit hyötyä myös keskusteluista muiden äitien kanssa. Esimerkiksi perhekahvilat ovat hyviä paikkoja, joissa voi tavata muita samassa tilanteessa olevia.
Lue myös: Miten lapsen kauhukohtauksessa kannattaisi toimia?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilantssa?
Psykoterapeutti Suvi Laru on myös äiti, ja vastaa jokaisessa Kaksplus-lehdessä lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi
Jaa oma kokemuksesi