Vanhemman terveys 05.11.2022 Päivitetty 04.04.2024

Häpyhuulet ovat kaikilla erilaiset – niitä on yhtä monenlaisia kuin sormenjälkiä

Häpyhuulihäpeä on yleistynyt, mutta turhaan. Ne ovat kaikilla erilaiset, ja lähes kaikki on normaalia.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Yhtä oikeanlaista alapäätä ei olekaan olemassa, mutta moni intiimialueisiin liittyvä asia voi herättää epävarmuutta ja häpeää. Yksi niistä on on alapään ulkonäkö: esteettisen gynekologian toimenpiteet, kuten häpyhuulten pienennys, ovat yleistyneet myös Suomessa. Häpyhuulet mietityttävät monia, mutta turhaan: niitä on yhtä monenlaisia kuin sormenjälkiä.

Häpyhuulten tehtävä on suojata emättimen aukkoa ja virtsaputken suuta esimerkiksi lialta, hankaukselta ja mikrobeilta. Lisäksi sisemmät häpyhuulet huolehtivat limakalvojen kuivumattomuudesta ja seksuaalisen mielihyvän kokemisen edistämisestä.

Häpyhuulet kuuluvat kehon ulkoisiin sukuelimiin. Niitä on kahdet eli sisemmät (labia minora) ja ulommat (labia majora).

Miten sisemmät ja ulommat häpyhuulet eroavat toisistaan?

Ulkoiset häpyhuulet sijaitsevat emättimen aukon ympärillä ja niiden iho on yleensä poimuista ja epätasaista. Ulompien häpyhuulten pinnalla on myös hiki- ja talirauhasia. Murrosiässä ulommille häpyhuulille kasvaa myös häpykarvoitus.

Sisemmät häpyhuulet ovat puolestaan ohuempi poimu ulkoisten häpyhuulten välissä. Ne ovat limakalvon peittämät ja niissä on myös talirauhasia, mutta ei karvoja.

Sisemmistä häpyhuulista ei kuitenkaan voida aina puhua pieninä, sillä on tavallista, että sisemmät voivat olla ulompia isommat. Ne saattavat siis näkyä joillakin selvästi ulompien välistä, kun taas toisilla sisemmät häpyhuulet ovat kokonaan piilossa.

On täysin normaalia ja yleistä, että sisemmät häpyhuulet näkyvät ulkoisten häpyhuulien välistä.

Lue myös: Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista

Useimmat häpyhuulet ovat hyvät sellaisina kuin ovat

Häpyhuulet ovat usein epäsymmetriset ja kokoero huuliparin välillä voi olla huomattavakin. Ne ovat hyvät juuri sellaisina kuin ovat – toinen voi roikkua toista alempana, ne voivat olla ryppyiset tai sileät, suuret tai pienet, tummanruskeat tai vaaleat ja kaikkea siltä väliltä.

Häpyhuulissa voi myös olla luomia tai finnejä siinä missä muuallakin kehossa. Finnejä ei tule puristella häpyhuulista kuten muualtakaan kehosta tulehduksen pahentumiselta välttyäkseen.

Myös ikääntyminen voi muuttaa häpyhuulia esimerkiksi suuremmiksi tai ryppyisemmiksi. Jo murrosiässä ulompien häpyhuulten iho tummuu hormonien vaikutuksesta, ja raskaudesta johtuvat hormonimuutokset voivat sävyttää puolestaan sisempiä häpyhuulia. Harmaankaan sävyjä ei ole syytä säikähtää.

Hyvin kookkaista häpyhuulista voi aiheutua harmia

Lääkäriin kannattaa hakeutua häpyhuulten takia vasta, jos ne hiertyvät tai kipeytyvät. Suuret häpyhuulet voivat myös vaikeuttaa hygienian ylläpitoa erityisesti kuukautisten aikaan, kasvattaa genitaalialueen tulehdusriskiä tai niiden takia voi kärsiä monihaaraisesta virtsasuihkusta. Ne voivat häiritä myös yhdynnässä.

Kookkaita häpyhuulia voidaan pienentää tarvittaessa häpyhuulten muovausleikkauksella eli labioplastialla. Kirurgisesti on mahdollista pienentää joko sisempiä tai ulompia häpyhuulia. Yleisimmin häpyhuulten epämieluisa muoto on synnynnäinen vaiva, mutta esimerkiksi tapaturma tai suuri painonpudotus voivat vaikuttaa niiden ulkonäköön.

Häpyhuulten leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. On hyvä huomioida, että häpyhuulten poistettava kudos on seksuaalisesti herkkää aluetta.

Kaikkialla Suomessa ei tehdä häpyhuulten muovausleikkauksia ainoastaan esteettisistä syistä eli ulkonäön aiheuttaman ongelman takia. 

Lue myös: Luulitko, että naisen immenkalvo puhkeaa ensimmäisessä yhdynnässä? Väärä uskomus kiertää sitkeästi

Lähteet: , Hyvä kysymys, Mehiläinen

Lue myös

Kommentit (1)

Terve heteromies kiihottuu sisempien häpyhuulen näkemisestä. Kyselkääpä!

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X