Kummalle puolelle otat vauvasi syliin? Tutkijat löysivät yhteyden masentuneisuuteen
Lapsen ikä vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpaa puolta äidit suosivat kantamisessa.
Pääasia on, että vauvaa kantaa hellästi ja turvallisesti. Kuitenkin se, kummalla puolella vartaloasi kannattelet vauvan päätä, saattaa yllättäen kertoa henkisestä hyvinvoinnistasi ja suhteestasi vauvaan.
Monet nisäkäsäidit ovat taipuvaisia kantamaan jälkeläisiä kehonsa vasemmalla puolella. Ihmisten lisäksi taipumusta on havaittu muun muassa apinoilla. Ilmiö on havaittavissa myös merinisäkkäillä, jotka eivät varsinaisesti kanna poikastaan vaan poikanen pysyttelee emonsa läheisyydessä.
Noin 60–90 prosenttia ihmisäideistä kantaa lastaan siten, että tämän kasvot asettuvat äidin vasemmalle puolelle. Silloin myös vasemmalle kädelle varautuu suurempi osa lapsen painosta.
Erityisesti vauvan ollessa 1–3 kuukautta vanha, äidit suosivat vasemmalle puolelle asettuvaa kantamistyyliä. Tällöin vauvaa kannetaan pääosin niin, että lapsi on selinmakuulla niska tuettuna, sillä pään kannattelu on vielä alkutekijöissään.
Ensimmäisten kuukausien jälkeen vasemmalla kantaminen vähenee ja se saattaa jopa korvaantua oikeanpuoleisella kantamistyylillä.
Miksi äidit suosivat vasempaa puolta?
Tutkijat arvelevat, että nisäkäsäidit suosivat vasenta puolta siksi, että mahdollisimman kattava määrä tietoa vauvan tilasta välittyy äidin oikeaan aivolohkoon. Sillä puolella käsitellään muun muassa tunteita ja lajikumppaneihin liittyviä asioita, kuten kasvojen ilmeitä. Muun muassa itkeminen rekisteröidään oikealla aivopuoliskolla.
Lapsen näkökulmasta puolestaan äidin kasvojen havaitseminen olisi optimaalisinta silloin, kun lapsi on sijoittunut äidin vasemmalle puolelle.
Oikealla puolella kantaminen saattaa viitata äidin masentuneisuuteen
Parin vuoden takaisessa tutkimuksessa havaittiin yhteys, jossa lastaan enemmän oikealla kantavat äidit olivat muita taipuvaisempia masennukseen. Äidit, jotka kantoivat perhepotrettien perusteella lapsiaan enemmän vasemmalla, saivat vähemmän masentuneisuusmerkintöjä kuin äidit, jotka kantoivat lapsiaan oikealla puolella.
Vasempaa suosivat äidit myös saivat hieman enemmän merkintöjä empaattisuudesta.
Tutkijat teorisoivat, että oikeanpuoleista kantotapaa suosiva äiti saattaisi olla esimerkiksi kokenut synnytyksessä asiota, jotka huolettavat häntä.
Viitteitä aihepiirin tutkimuksissa on saatu myös siitä, että mitä enemmän äiti ja vauva olivat erossa toisistaan, sitä vähemmän äidillä oli taipuvaisuutta kantaa lasta vasemmalla. Tämä istuisi teoriaan siitä, että vaikea synnytys ja siitä toipuminen erossa lapsesta voisi vaikuttaa äidin ja vastasyntyneen kehollisen yhteyden rakentamiseen.
Kyseisen tutkimuksen otanta ei ollut valtavan suuri: siihen osallistui 50 äitiä, joiden lapset olivat iältään 0–3-vuotiaita.
Lähteet: Malatesta, Marzoli, Rapino & Tommasi: The left-cradling bias and its relationship with empathy and depression
Lue myös: Äitiys kaduttaa: ”Voisin sen sijaan olla hyvä isä” – Tutkijat perehtyivät vaiettuun ilmiöön
Kommentit (68)
Voisko kuitenkin ihan äidin kätisyydellä olla merkitystä…🤦♀️ Oikeakätiset luonnollisesti kantavat vasemmalla jotta oikea käsi on käytettävissä muuhun…
Olisikohan ollut parempi ajatella ensin ja olla julkaisematta tämän tason soopaa.
Jos äiti on oikeakätinen, hän pitää vauvaa vasemmalla, koska taitavampi käsi on silloin vapaana tekemään kaikkia tarvittavia muita toimenpiteitä.Itse olen tehnyt toisinpäin, koska olen vasuri.
Olen oikeakätinen ja kannan vasemmalla puolella 😅 tai kantoliinassa.
Minä myös kannoin enemmän oikean käden varassa.Olen melkein kaksivärinen ja vasen on usein vakaampi kuin oikea.Marjatkin poimin aina vasurilla. En myöskään oikein tiedä mitä masennus on, kai se on sitä ettei haluta kohdata vaikeuksia, vaikka se kuluu elämään.
Joo, ja mä tässä just mietin että kannoin vasemmalla koska olen oikeakätinen, ja sillä vapaalla oikealla kädellä pidin tuttipulloa jne….
Kannoin molemmilla puolin, Kaksoset
Kannan vasemmalla, jotta oikea käsi jäisi vapaaksi kotiaskareille.
Olen oikeakätinen; lasta kannan vasemmalla, että oikea jää vapaaksi muuhun. Pieniä olen yleensä kantanut niin, että vatsa on kohti käsivartta, pää kyynärtaipeessa ja kädellä pidän kiinni ylemmästä reidestä. Lapsi näkee ympärilleen ja jaksaa touhussa mukana paremmin.
Joo ihan kökkö tutkimus ollu tämäkin ja pitää yksinkertaisesta asiasta koittaa vääntää jotain muka ihmeellistä.tottakai oikeakätinen luontaisesti pitää vauvaa vasemmalla ja toisinpäin.ihan jo siksi että se käsi jota käyttää esim kirjoittamiseen ja muihin toimintoihin,on vapaana.
Olen täysin samaa mieltä.👏
Voi vi…, Mitä pas…, Oikean kätinen äiti pitää lasta vasemmalla enemmän ja vasenkätinen oikealla!!!
Käsittämätöntä, miten sumessa syyllistetään vanhempia joka asiassa!!!
Järki käyttöön, please🥰
Ehdottomasti vaatisi adjustoinnin äidin kätisyydellä. Veikkaan et vasenkätiset äidit kantavat vauvaa enemmän oikealla. Ja erityisesti on nähtävissä ensimmäisen 3kk ajan, kun se käärö on koko ajan sylissä ja on pakko tehdä lapsi sylissä moniakin kotitöitä tai ne jää täysin tekemättä.
Oon niin samaa mieltä, että oikeakätinen pitää kääröä vasemmalla puolella juuri siksi, että voi hoitaa ja huolehtia vauva sylissä monista arkipäivän askareista. Ja jos tutkimusotanta ollut 50 äitiä, niin aika arveluttavaa on luoda teoria, että oikealla puolella vauvaa kanniskelevalla on synnytyksestä jäänyt kokemus, joka huolestuttaa häntä. Tai, että oikealla kanniskeleva olisi vähemmän empaattinen lastaan kohtaan.
Olen oikeakätinen ja kannan lasta oikealla. Vasemmalla kantaminen on minulle luonnottoman tuntuista ja koko ajan tunne, että lapsi tippuu sylistä. Joten lapsen turvallisuutta ajatellen oikea puoli on parempi, mutta olen yrittänyt vasentakin. Vasemmalla kädellä sujuu kaikki muu tekeminen kyllä vaikkei se ’pääkäsi’ olekaan😊 eikä ole mitään masennukseen viittaavaa itsessäni ollut.
Mä ihmettelin suuresti, ettei tätä huomioitu! Olen vasenkätinen, kannan aina oikealla puolella. Suurin osa ihmisistä kuitenkin on oikeakätisiä, mikä puoltaa vasemmalla kantamisen suosiota.
Minä olen vasenkätinen, mutta kaikki vauvani olen kantanut vasemmalla sen koommin ajattelematta puolta. Jos jotain kotitöitä tarvitsee tehdä niin vauva oli sitterissä tai kantoliinassa.
Syy on niin yksinkertainen useimmilla vanhemmilla: ollaan oikeakätisiä. Eli se toimintaan paremmin käypä käsi jää vapaaksi. Eläinten osalta vaikea sanoa.
Tänäkin aamuna kannoin kaksivuotiasta oikealla puolella, samoin ennen nukkumaanmenoa. Joskus yritän vasemmalla puolella, mutta oikea vaan tuntuu paremmalta. Olen ajoittain masentunut. Tulin surulliseksi kun luin artikkelia, niinkö selvää se on. Vaikea muistaa kummalla kädellä pikkuvauvoja kanteli, taisivat molemmat olla silloin vasemmalla kun oikealla kädellä pyyhki pöytää, hämmensi puuroa, pesi hampaita jne. Kommenteissa hyvä syy miksi toiset kantaa vasemmalla ja toiset oikealla, ei sillä että tutkimus olisi väärässä, mutta tähän nyt on yksinkertaisempikin vastaus.
höpöä olen vasenkätinen ja oikealla puolella kannan vauvaa.Näin mulle on ainakin luontevampaa.En usko masennusyhteyteen.🥰
Höpöhöpötutkimus. Minulla monta lasta, empatiaa, masennustakin. Vasemmalle haluan aina lapsen mieluummin syliin. Oikeakätisenä voin tehdä hienosäätöhommia samalla kun kannan lasta.
Aivan. Ehkä useammat kantaa vasemmalla, jos ovat oikeakätisiä, jotta jää oikea käsi vapaaksi muuhun toimintaan.
Vasemmalla puolen koska näin lapsi kuulee äidin sydämen sykkeen.
Taitaa kuitenkin kätisyys vaikuttaa enemmän. Vai onko vasenkätiset, jotka kantavat useammin oikealla, jotta vasen käsi vapautuu askareisiin sitten kaikki masentuneita tai kiintymyssuhde lapseen häiriintynyt? 🤔 Yhtä kaiken tutkijat voisi sitten tutkia vasenkätisyyden yhteyttä masennukseen. Itse oikeakätinen ja kaikkia kolmea lasta kantanut juurikin siksi vasemmalla puolella, että oikealla kädellä on voinut tehdä kotihommia.
Lasten ollessa vauvoja käytin vasenta, koska oikealla kädellä sain samalla hoidettua pieniä askareita. Taaperoa on kannettava oikealla, koska se on paljon vahvempi kuin vasen eli sillä en enöä jaska kantaa. Itse väittäisin, että liittyy ennemminkin kätisyyksiin kuin aivolohkoihin. Jos pientä vauvaa kantaa heikommalla kädellä, voi vahvempaa käyttää paremmin vauvan suojana fyysisen uhkan hyökätessä tai esim. ottaa vastaan jos kaatuu.
Olen vasenkätinen ja oli siis luonnollista kantaa lasta oikealla, koska vasemmalla pystyi tekemään niitä arkisia askareita 😊.
Siis pakkohan sitä vauvaa on kantaa vasemmalla puolella, jos on oikeakätinen ja haluaa/on pakko tehdä jotain muuta siinä samalla.
Olen vasenkätinen, mutta oikea silmä on tarkentava silmäni. Kannoin vauvaa vasemmalla, mutta taaperoita olen aina kantanut oikean lonkan päällä, jolloin vasen käsi on vapaa työskentelemään.
Eikös valtaosa ihmisistä ole oikeakätisiä?
Vasemmalla puolella lasta kantaessa oikea käsi jää vapaaksi eikä kädettömyys valtaa mieltä. Se jos joku masentaa!
Tätä mietin itsekin, näin vasenkätisenä. Melkein automaattisesti otan lapsen aina oikealle puolelle, jotta tekevä käsi pysyy vapaana.
Olen kantanut lapset vasemmalla puolen koska se on minulle luontainen. En osaa oikealla. Toi kirjoitus on mielestäni puuta heinää.
Minä olen vasenkätinen ja olen kantanut aina lapsiani ja nykyään myös lapsenlapsia oikealla kädellä.
Voisiko olla että vasenkätinen äiti kantaa oikealla kädellä ja oikeakätinen vasemmalla puolella ??!
Voisiko ajatella, että vasemmalla puolella kuulee paremmin äidin sydämen äänet, mikä rauhoittaa ?
Oikealla ei kuule, mikä voi aiheuttaa huolta lapsessa?
Vasemmalla kädellä kantaessa oikea käsi jää vapaaksi. Useimmat ovat oikeakätisiä ja pystyvät sitten parempaa kättä käyttämään muuhun lasta kantaessa/pitäessä sylissä.
Tuo otsalohko-teoria kuulostaa vähän hömpältä.
Vai olisko niin, että oikeakätiset pitävät oikean käden vapaana niihin noin kahdeksaan muuhun hommaan, joita vauvaa kantaessaan joutuu ohimennen tekemään …
Tässä ei kerrota selvitettiinjö äidin kätisyyttä ennen tutkimusta, oikeakätiset kun on enemmistö, ja heillä kun lapsi on vasemmassa kädessä on vahvempi käsi vapaana. Samoin itse koen vasenkätisenä, että lapsen asettaminen oikealle kädelle vasenta kättä apuna käyttäen on helpompaa silloin, kun lapsi on niin pieni että tarvii tukea niskaansa. Ja kun lapsi tarvitsee vähemmän tukea on lasta helpompi kantaa välillä toisella puolellakin… kun asennon löytäminen ei vaadi samanlaista tukemista.
Olen kantanut lapseni ja nyt lastenlapseni oikealla puolella ja vain juuri sen takia että oke UMPI vasuri….
Onko tutkimuksessa huomioitu äidin kätisyys. Luulenpa pidelleeni kaikkia lapsiani enimmäkseen vasemmalla äsivarrella, sillä niin on jäänyt parempi käsi muuhun puuhasteluun, olen siis oikeakätinen. Isompaa lasta olen voinut pidellä oikealla kädellä, sillä siinä on parempi motoriikka ja enemmän voimaa.
Niinpä terveisin vasuri äiti
Minä taas olen vasenkätinen ja haluan vasemman puolen vapaaksi muita töitä ajatellen. Kannan ja imetän mieluummin oikealta puolelta.
Vasemmalla on parempi kantaa, tällöin oikea käsi vapautuu hoitamaan vauvaa ja muita askareita. Oliko tutkimuksessa otettu kätisyys huomioon? Vasenkätisillä on havaittu enemmän herkkyyttä, joka voi selittää masentuneisuuden tunteita ym. Eli tutkijat hakevat tässä aika monimutkaista selitystä ilmiölle.
Itse olen vasenkätinen, ja nimenomaan tämän seikan takia lapseni lepäsi vauvana paljolti oikealla puolellani. Hän on jo taapero, mutta kannan häntä edelleenkin oikealla. En koe olevani masentunut, ja meillä on lapseni kanssa hyvinkin kehollinen tapa osoittaa hellyyttä. Suukottelemme, halailemme ja sylittelemme jatkuvasti, ja lapsi nukkuu vanhempiensa kanssa samassa sängyssä. Tutkimus ei näyttänyt ottavan vasenkätisyyden vaikutusta ollenkaan huomioon.
Tutkin aikanaan vasen- ja oikeakätisyyttä. Löytämissäni tieteellisissä artikkeleissa pohdittiin, että vasemmalla puolella lapsen kantaminen liittyisi sydämen pienoiseen kallistukseen vasemmalle. Kun vauva on vasemmalla, hän kuulee äidin sykkeen hyvin. Toisaalta kuten kahdessa aiemmassa kommentissa mainitaan, kantoasentoon vaikuttanee paljolti motoriikan hallinta, esim. käsien voimaerot ja hienomotoriset taitoerot. Fysioterapian näkökulmasta olisi puolestaan suotavaa kantaa lasta molemmilla vartalon puolilla ja mahdollisimman monipuolisin ottein, jolloin kokonaismotoriikka saa aktiivosta harjoitusta.
Ja mulla ei taas riitä voima eikä ehkä motoriikkakaan kantaa pientä vasemmalla kädellä. Vastasyntynyttä pidän siksi oikealla ja vähän isompaa vasemmalla joka on pystyssä. Saan lonkasta tukea. Silloin teen oikealla töitä. Vauvan kanssa en tee niin paljoa. Ei traumaa synnytyksistä!
Itse olen tullut siihen tulokseen että kannan lapsia vasemmalla puolella koska olennoikea kätinen. Tarvitsen oikean käden vapaaksi jolla teen samaan aikaan jotain muuta hienomotoriikkaa vaativaa hommaa.
Ihan samaa mieltä. Pidin omaa lastani oikealla puolella – olen vasenkätinen.
Olen taas vasenkätinen ja kannan oikealla puolella.
Samaa mieltä. Ei siihen mitään ihmeellisiä tutkimuksia tarvita….
Tätä minäkin veikkaan pääasiallisesti syyksi. Helpompaa oikeakätisenä kantaa vasemmalla, niin pystyy oikealla samalla tekemään kaikenlaista. Harvalla kuitenkaan on aikaa olla tekemättä mitään sillä aikaa, kun lapsi on sylissä. Etenkään jos on itkuinen lapsi, jota täytyy kantaa yli puolet vuorokaudesta. Oiskohan oikealla kantavat suurimmaksi osaksi vasenkätisiä?
Lapsi sylissä hoituu moni homma.
Sen takia oikeakätisen lapsi onkin luonnollisesti enimmäkseen hyödyttömämmän (mutta lähes yhtä voimakkaan) vasemman käden varassa.
Älkää vasenkätiset turhautuko, vaikka kannattelisittekin lasta ’väärällä’ puolen :)
Sama täällä! Olikohan tutkimuksessa huomioitu kätisyyttä lainkaan?
Tämä kai se tärkein syy on. Outo tutkimus, mitenhän se tosiasia otettiin huomioon, että suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä..
Olen samaa mieltä. Olen oikeakätinen ja tarvitsen oikean käden tekemiseen, siksi vauvaa on helpompi kantaa vasemmalla kädellä.
Varmasti kannoin enemmän vasemmalla puolella, koska silloin oli oikea käsi vapaa tekemään muita asioita. Olen oikeakätinen.
Tutkimuksen otos on niin pieni, ettei sitä voi edes sanoa tutkimukseksi, eikä sen ”tuloksista” pitäisi vetää johtopäätöksiä. Kattavammalla otoksella tämä voisi olla ihan mielenkiintoinen juttu, mutta nyt meni valitettavsti uskottavuus. Myös olisi kiva, jos kätisyys otettaisiin huomioon. Ainakin omalla kohdallani tämä käytännön syy saattoi olla ratkaisevampi tekijä kuin primitiiviset vaistot vaikuttamaan siihen, kummalla puolella vauvojani kanniskelin.
Höpöhöpö. Noin pieni otantakin. Kokenut hierojanikin on sanonut että oikeakätinen kantaa lasta vasemmalla puolellaan jotta pystyy toimimaan oikealla kädellä. Lapsen kasvaessa tarvitaan vahvempaa kättä kantamiseen, eli silloin automaattisesti vaihtuu käsi. Ja vasenkätisillä toisinpäin. Tottakai se menee näin. Voi olla että nuo tutkimustuloksetkin pitää paikkansa, mutta ne on vain ”sivutuotteita”. Taas on väkisin yritetty tehdä muka-tuloksia.
Olisikohan se selittävä ja yksinkertaisempi selitys tälle, että suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, ja siten pitää vauvaa vasemmalla voidakseen käyttää oikeaa kättä muihin asioihin.
Niin minäkin, olen myöskin vasenkätinen. Eikö käynyt tutkijalla mielessä? Siinä jää vasenkäsi vpaaksi, esim. silitellä vauvaa….ei ihme että meitä vasureita masentaa!😂
Tai jos on vasenkätinen niin on luontevampaa kantaa oikealla puolella.
Et voi olla tosissasi? Minä kannoin oikealla, sillä olen VASENkätinen ja vasemmalla sai helpommin otettua tuttia, tuttipulloa tms tarpeellista. En ole koskaan ollut masentunut ja luonteeni on erittäin empaattinen.
Juuri noin minäkin kannoin ja samasta syystä. Olen vasenkätinen äiti.
Aika outo tutkimus!
Samaa pysähtyin ällistelemään. Omituinen artikkeli! Ekan kerran varmaan olen ottanut vauvan syliin oikealle puolelle, mutta huomannut sitten nopeasti, että ei toimi, koska koska olen oikeakätinen ja vauvan kanssa tarvitaan sitä ”parempaa” kättä koko ajan. Kysehän on ihan vain siitä että oikeakätisiä on enemmän. Jos olisin vasenkätinen, pitelisin vauvaa oikealla puolella.
Samat sanat😂😂😂. Mietin tässä just, ettei tutkijakaan voi olla näin tyhmä!!
Sydämen puolella olen kantanut kaikki viisi lastani – ei olisi tullut mieleenkään toisinpäin!
En oikeasti edes hämmästy tuota tutkimusta, kertoo ongelmista jossain ellei pysty kantamaan vasemmalla.
Pieniä kannan molemminpuolin ja isompia vasemmalla. Koen vakaammaksi kantaa painavampia vahvemmalla puolellani. Olen vasuri, mutta pystyn toimimaan oikeallakin kädellä.
Niinpä. Luulenpa , että siinä se suurinnsyy on. Lapsi vasemmallw, oikealla kädellä voita toimia
Kyllä se on se kätisyys… kun kantaa vasemmalla, on oikea käsi vapaana muihin askareisiin. Tutkijoiden kannattaisi selvittää, kantavatko vastaavasti vasenkätiset äidit mieluummin lastan oikealla.
Joo, mulla kun ei maitoa tullut, niin oli luonnollista kantaa vasemmalla ja oikealla kädellä antaa tuttipullosta maitoa.