Vanhemman terveys 18.12.2022 Päivitetty 03.04.2024

Tehokkain kuukautissuoja ei oikein käytettynä ehkä olekaan side tai tamponi – Näin opit käyttämään kuukuppia oikein

Tiesitkö, että oikein käytettynä yksi kuukautissuoja on monessa mielessä ylitse muiden?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Tiesitkö, että kuukuppi on oikein käytettynä jopa tehokkaampi kuukautissuoja kuin tamponit ja siteet? Mutta kuinka syvälle kuukuppi laitetaan? Entä miten valitaan oikean kokoinen kuppi? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Eeva Kajalo Terveystalosta vastaa kysymyksiin kuukupista.

1. Mikä on kuukuppi?

Kuukuppi on kupin muotoinen kuukautissuoja. Kuppimainen esine asetetaan kuukautisten aikana emättimeen kuukautisvuotoa keräämään.

Kuppi on oikein käytettynä tehokas kuukautissuoja. Se sopii myös runsaista kuukautisvuodoista kärsiville. Jos kuukuppi on kunnolla paikallaan, läpivuotoja ei pääse juurikaan tulemaan.

Lue myös: Kuukautiset myöhässä – 9 syytä, mistä se voi johtua

Kuukupin käyttö on kasvussa erityisesti nuorten naisten keskuudessa, vaikka enemmistö naisista käyttääkin edelleen kuukautissuojana tamponeja ja kuukautissiteitä.

Kuukautiskuppi on ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisille tamponeille ja kuukautissiteille. Samaa kuppia voi käyttää yhä uudestaan, siksi kupin käyttäminen on myös muita suojia halvempaa.

Kuukupin kanssa voi liikkua, urheilla ja uida vapaasti. Yöunetkaan eivät häiriinny, sillä kuppia voi käyttää vuodon määrästä riippuen jopa 12 tuntia tyhjentämättä sitä välissä. Se ei myöskään ärsytä ja kuivata ulkosynnyttimiä ja emätintä samalla tavoin kuin tamponit ja siteet voivat tehdä.

2. Miten kuukuppi toimii?

Kuukupin käyttäminen voi aluksi vaatia hieman harjoittelua. Kuppi taitellaan litteäksi ja työnnetään emättimeen yläviistoon kohti selkärankaa. Emättimen myötäilevät seinämät painautuvat kupin reunoja vasten, jolloin läpivuotoja ei pääse tulemaan.

Mikäli kuppi pääsee työntymään kohdun suun taakse tai sivulle, läpivuodot ovat mahdollisia. Yleensä kuppi asettuu kuitenkin vaivatta oikeaan paikkaan naisen liikkuessa.

Kuukupin käyttöä ensimmäisiä kertoja harjoitellessa kannattaa lisäsuojana käyttää terveyssidettä mahdollisten ohivuotojen takia. Kupin laittamista voi harjoitella kuukautiskierron muissakin vaiheissa silloin, kun kuukautiset eivät ole päällä.

3. Miten syvälle kuukuppi laitetaan?

Kupin voi työntää niin syvälle emättimeen kuin mahdollista. Kun kuppi on laitettu paikalleen, voi vielä sormin tunnustella, että kupissa oleva ”antenni” osoittaa emättimen aukkoa kohti.

Mikäli antenni tai kuppi jäävät liian alas emättimeen, kuppi tuntuu epämiellyttävältä. Jos kupin tuntee emättimessään, se on silloin todennäköisesti liian alhaalla, jolloin kuppia kannattaa yrittää työntää syvemmälle.

4. Kenelle kuukuppi sopii?

Periaatteessa kaikille. Äskettäin synnyttäneillä naisilla kohtu voi olla hieman laskeutunut ja siksi kuppi ei välttämättä asetu kunnolla paikalleen. Vuoden kuluttua synnytyksestä tilanne on useimmiten korjaantunut.

Kohdun laskeuman vuoksi kuukupin käyttäminen voi olla hankalampaa. Jos kohtu on laskeutunut, eikä kuppi tunnu sen vuoksi pysyvän, vaan valuu pois emättimestä ja tuntuu hankalalta, saattaa olla, ettei oma anatomia sovellu kupin käyttämiseen.

On myös olemassa harvinaisia poikkeavuuksia, joissa kupin käyttäminen ei välttämättä onnistu, kuten se, että naisella on kaksi kohdunkaulaa.

Nuorilla tytöillä, joilla ei ole ollut yhdyntöjä, emättimen aukko voi olla sen verran napakka, että kuukupin laittaminen saattaa tuntua hankalalta. Emättimen aukkoa voi silloin koittaa venytellä esimerkiksi masturbaation yhteydessä, jotta kupin paikalleen laittaminen onnistuisi helpommin.

Jos kupin laittaminen sattuu tai tuntuu siltikin hankalalta, asiasta ei kannata ottaa paineita. Silloin voi rauhassa odottaa ja kokeilla myöhemmin uudestaan.

5. Miten kuukupin koko valitaan?

Naiset ovat anatomialtaan erilaisia, siksi itselle sopiva koko löytyy parhaiten kokeilemalla. Eniten kupin kokoa määrittää vuodon määrä. Jos vuodot ovat runsaat, on isompi kuppi parempi, koska sitä ei tarvitse tyhjentää niin usein.

Jos kupin laittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla pienempää kokoa tai pehmeämpää mallia. Jos kuppi tuntuu herkästi valuvan emättimen alaosaan, kannattaa kokeilla isompaa tai erilaista mallia.

6. Tarvitseeko synnyttänyt isomman kuukupin?

Ei välttämättä, sillä olennaisinta on vuodon määrä kuppia valittaessa. Synnyttämättömille naisille suositellaan usein pienempää kuppia, koska se on helpompi laittaa emättimeen, jos emättimen aukko on napakka. Mikäli kärsii runsaista kuukautisista, synnyttämätönkin voi hyvin käyttää isompaa kuppia, jos sellaisen laittaminen tuntuu helpolta.

Lue myös: Kuukautiset synnytyksen jälkeen: koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä?

Kuukuppia ei kannata käyttää synnytyksen jälkivuotoon, koska kupin käyttäminen voi olla tulehdusriski ja kipeät repeämät ja muuttunut anatomia heti synnytyksen jälkeen voivat estää kupin käytön.

Kuukautisten alettua synnytyksen jälkeen ei kupin käytölle ole enää estettä. Kuukupin laittaminen voi synnytyksen jälkeen tuntua erilaiselta, sillä alapään anatomia on saattanut synnytyksen myötä hieman muuttua.

7. Miten kuukupin hygieniasta huolehditaan?

Kuukuppi pestään tyhjennysten välissä vedellä. Kuukautisten jälkeen kuppi kannattaa puhdistaa keittämällä sitä kiehuvassa vedessä. Lisäksi on olemassa erillisiä kuukupin pesuaineita, joita voi myös käyttää.

kuukuppi on helppo puhdistaa

Kupin mukana tulevat käyttöohjeet, joissa on valmistajan ohje kupin puhdistamiselle.

8. Voiko kuukupista olla haittaa?

Jos kuukuppi unohtuu emättimeen päiviksi, se voi aiheuttaa tulehdusriskin. Oikein käytettynä kuukupin ei ole todettu lisäävän emätintulehduksen riskiä. Emättimen normaali bakteerikanta säilyy kuukupin käyttäjällä jopa paremmin kuin tamponeita käytettäessä.

Jos kupin laittamisen yhteydessä emättimeen tulee raapeumaa vaikka kynnen raapaistessa, haavaumat paranevat kyllä.

Jos kupin tai vuodon haju muuttuu, se voi olla merkki tulehduksesta. Silloin kuppi kannattaa keittää ja lopettaa hetkeksi sen käyttö. Mikäli oireet jatkuvat, kannattaa hakeutua lääkäriin.

9. Onko kuukuppi yhtä tehokas kuukautissuoja kuin tamponit ja siteet?

On. Oikein käytettynä kuukuppi on jopa tehokkaampi suoja kuin tamponit ja kuukautissiteet. Kuppia ei tarvitse vaihtaa yhtä usein ja läpivuodot ovat harvinaisempia kuin tamponeiden ja siteiden kanssa.

Monet kuukupin käyttäjät ovat kertoneet gynekologin vastaanotollani, että kun he ovat oppineet käyttämään kuukuppia, kuukautisista ei ole enää ollut pahemmin haittaa.

Lue myös: Mikä ihmeen kuukautislevy? Uusi kuukautissuoja mahdollistaa seksin näppärällä tavalla

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X