Kuukautisia edeltävä oireyhtymä voi tehdä elämästä helvettiä – PMDD:n kanssa ei ole pakko kärvistellä
PMS:n vaikeampi muoto PMDD voi aiheuttaa rajuja oireita. Vaivaan kannattaa hakea apua lääkärin pakeilta.
Lähes kaikilla naisilla on lieviä oireita ennen kuukautisia, ja PMS:stä eli premenstruaalioireyhtymästä kärsii noin joka kolmas.
Osalla PMS-oireet voivat kuitenkin olla kuitenkin erittäin rajuja. Tällöin kyseessä voi olla PMDD, premenstrual dysphoric disorder.
– PMDD:n oireet ovat kuin PMS-oireet satakertaisina, ja ne voivat häiritä voimakkaasti elämänlaatua. Oireisiin voi liittyä esimerkiksi itsetuhoisia ajatuksia ja äärimmäistä ärtyneisyyttä ja räjähdysherkkyyttä, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä kertoo.
Ahonkallion mukaan PMDD-oireet ovat usein henkisiä. Fyysisiäkin oireita voi tulla, mutta ne ovat usein lievempiä.
– Mielialan heittelyt voivat olla todella voimakkaita, ja moni oireista kärsivä kertoo, että ihmissuhteet tuntuvat olevan aina ikään kuin katkolla ennen kuukautisia, Ahonkallio sanoo.
Oirepäiväkirja auttaa tunnistamaan vaivan
PMDD:n oireet tunnistaa parhaiten pitämällä oirepäiväkirjaa.
– Diagnoosin kriteeri on, että oireet toistuvat kuukausittain ja loppuvat aina viimeistään kuukautisten alkaessa, Ahonkallio kertoo.
Noin 3–8 prosenttia naisista kärsii PMDD:stä. Oireiden kesto vaihtelee parista päivästä jopa lähes kahteen viikkoon.
– Yleisimmin oireet kestävät noin viikon, mutta osalla oireet alkavat jo ovulaation jälkeen, eli puolivälissä kertoa. Tällöin PMDD-oireet häiritsevät elämää jopa puolet ajasta.
PMDD-oireista kärsivän kannattaa suunnata lääkäriin
Oli kyse sitten lyhyemmästä tai pidemmästä oirejaksosta, PMDD-oireiden kanssa ei kannata jäädä kärvistelemään kotiin.
Lievempiä PMS-oireita voi yrittää lievittää esimerkiksi suolaa, alkoholia ja stressiä välttämällä.
Osalla myös fyysisesti rasittava liikunta, mindfullness-harjoitukset ja esimerkiksi jooga tai pilates tuovat hieman helpotusta oloon.
– PMDD-oireet vaativat kuitenkin yleensä lääkehoidon, Ahonkallio vinkkaa.
Käytännössä oireet johtuvat siitä, että joidenkin naisten aivot reagoivat herkemmin hormonaaliseen vaihteluun. Ennen kuukautisia kehon estrogeenitaso laskee ja aivojen serotoniinituotanto voi madaltua. Muutokset taas voivat vaikuttaa mielialaan.
Ahonkallion mukaan PMDD:tä hoidetaan käytännössä kahdella erilaisella lääkityksellä.
– PMDD:ssä hormonaalinen tilanne voidaan pyrkiä tasapainoittamaan yhdistelmäehkäisyvalmisteella. Tällöin ehkäisyvalmistetta syödään tauotta, jotta hormonipitoisuus ei heittele. Jos yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät sovi tai toiveissa on raskaus, oireita hoidetaan serotoniinin takaisinoton estävällä lääkityksellä eli käytännössä mielialalääkityksellä, Ahonkallio kertoo.
Lue myös: Ovulaatiokipu on todellinen ilmiö – Tästä kovat ovulaatiokivut johtuvat
Raskausaika sujuu usein hyvin PMDD-oireista huolimatta
Raskautumiseen PMDD:llä ei yleensä ole vaikutusta.
– Jos naisella on ovulaatio, PMS- ja PMDD-oireet ovat mahdollisia. Ovulaation aikaan libido ja mieliala ovat kuitenkin yleensä korkealla, joten raskaaksi tuleminen onnistuu kyllä useimmiten aivan normaalisti, Ahonkallio kertoo.
Myös raskausaika sujuu useimmiten hyvin, vaikka PMDD-oireet olisivatkin olleet aiemmin riesana. Ongelmat kuitenkin yleensä palaavat raskauden jälkeen. Oireista kannattaa siksi mainita neuvolassa jo raskausaikana.
– Lisäksi naiset, joilla on vaikeita PMS-oireita, ovat usein taipuvaisempia esimerkiksi raskauden jälkeiseen masennukseen. Myös vaihdevuosioireet ovat usein voimakkaampia, jos PMDD-oireet ovat olleet voimakkaat. Tärkeintä on muistaa, ettei PMDD-oireiden kanssa kannata jäädä yksin, vaan apua on saatavilla ja lääkehoito toimii useimmiten tehokkaasti, Ahonkallio sanoo.
Kotiliesi.fi: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin
Kommentit (1)
Erittäin tuttua asiaa! 👎 Itse täytän tänä vuonna 41-vuotta ja huomaan että nämä PMDD oireet pahentuneet tässä muutaman vuoden aikana ennenkuin täytin 40 vuotta. Kuukautiseni alkoivat kun olin 12-vuotias ja menkka oireet olleet siitä lähtien järkyt mutta tosiaan pahentuneet synnytyksen jälkeen noin kymmenen vuotta sitten. Raskaus aika itsessään meni todella hyvin, olo oli sen lähes koko 9kk aivan loistava sekä fyysisesti että psyykkisesti ja vaikka synnytys meni 2vko yli lasketun ajan. Mutta tosiaan heti synnytyksen jälkeen alkoi järkky helvetti joka pahentunut vuosi vuodelta kun ikää tullut lisää. Käytössä on hormonikierukka Kyleena mutta koen ettei siitä apua muuten kuin että pitää itse kuukautisvuodon poissa ja toimii ehkäisynä. Yrittänyt hakea apua tähän jo vuosikausia mutta terveydenhuollon puolelta saanut kuulla vain ikävää ja ala arvoista vähättelyä, ja tuntuu ettei asia vieläkään kenenkään tiedossa vaikka menossa jo 2020 luku ☹️